| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
importante Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 18, 2014 16:17 Заглавие: Зареждане на Bootloader от Arduino Uno R3 на Atmega8l |
|
|
Интересува ме мога ли да заредя bootloader-a от Arduino-то което имам (с Atmega328) на една Atmega8l или трябва задължително да използвам друга 328?
Гледам ето този клип: http://www.youtube.com/watch?v=g90xb0nNX50 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Funtast Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 18, 2014 16:58 Заглавие: |
|
|
Ако разликата между двете е само в паметите за програма, променливи и т.н.(pinout-а е идентичен, също и тактовата честота) би трябвало да можеш и процеса трябва да е същия. Естествено на тоя чип няма да имаш толкова SRAM, EEPROM и Flash памет... Виждал съм програма за ардуино да се качва на ATtiny. _________________ 17години,
Upgrading myself! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юни 18, 2014 19:17 Заглавие: |
|
|
Пиновете са идентични.Когато се опитам да кача Bootloader-a ми изписва това:
Expected signature for ATMEGA328P is 1E 95 0F
Double check chip, or use -F to override this check. |
|
|
 |
Funtast Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 18, 2014 19:34 Заглавие: |
|
|
Проверява дали чипът е ATmega328P. F премахва проверката, но ще те посъветвам да чуеш и други мнения, преди да пробваш... _________________ 17години,
Upgrading myself! |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Сря Юни 18, 2014 19:52 Заглавие: |
|
|
| Не знам защо ще качваш bootloader от Atmega328 на Atmega8. Ако ще си правиш Arduino с Atmega8 му качи правилния bootloader. Направи си примерно STK200 - http://www.lancos.com/e2p/betterSTK200.gif , сложи Atmega8 на платката вместо 328 и през ICSP с Ponyprog програмирай с прикачения файл. Файла е прочетен bootloader от Atmega8. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юни 18, 2014 20:01 Заглавие: |
|
|
Имам само Atmega8, програмата която ми е качена на 328-цата е елементарна и искам да си запазя чипа за нещо по-голямо нататък.
Когато поръчвах Atmega8, поръчах и ето този програматор:
Ще ми свърши ли работа и как да го свържа?
НЕ се отговаря с този бутон  |
|
|
 |
stefp Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 18, 2014 20:48 Заглавие: |
|
|
Ще ти свърши Подробности утре . |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Сря Юни 18, 2014 20:48 Заглавие: |
|
|
Не мога да кажа нищо за програматора от снимката. Ако работи би трябвало да свърши работа. Сигналите на куплунга са написани на платката. На ICSP на Arduino са същите но подредени по друг начин - ще видш кое какво е и трябва да ги свържеш ( примерно MISO-MISO и т.н. ). Приложения файл е bin файл - bootloader от Atmega8.
Bootloader-a принципно можеш да го качиш и през развойната среда - http://robocraft.ru/blog/arduino/50.html |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юни 18, 2014 22:08 Заглавие: |
|
|
Свързах програматора с Arduino.От развойната среда му дадох Arduino NG or order w/Atmega8, настроих и програматора да е AVR ISP и давам да качи bootloader-a но сега ми изписва следната грешка:
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
Не знам как да кача на чипа bootloader-a, който си ми дал, не разбирам как да работя с Ponyprog, опитвах се но ме е страх да не изгоря и Arduino-то и чипа.. |
|
|
 |
stefp Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 19, 2014 9:57 Заглавие: |
|
|
Програмирай го директно с програматора който си купил (предполагам имаш и софтуер с него) .
В атача бутлоудър който съм ползвал и схемата по която съм правил Arduino с Atmega8.
http://arduino.cc/en/uploads/Main/ArduinoSeverinoSchematic.png
А грешката която ти дава ,обикновено е като няма връзка м/у ардуино и развойната среда .Провери си свързването (Tx ,Rx ) ,предполагам ползваш някакъв преходник USB to RS232 . |
|
|
 |
|