| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 30, 2014 21:44 Заглавие: Изработка на трептящ кръг на 1Гхц |
|
|
Някой може ли да ми каже, как да си направя трептящ кръг на 1 гигахерц. Трябва ми да си изработя генератор, който работи точно на един гигахерц. Спрял съм се на идеята, да си купя един термостатиран кварцов осцилатор на 100Мгхц и да умножа честотата първо по 5 на 500Мгхц и после по 2 да стане гигахерц. Умножителя ще направя с някакви подходящи транзистори BFR91 или BF960. На 500Мгхц по-лесно ще си направя трептящ кръг, но на 1Гхц не ми е ясно как се прави. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 30, 2014 22:40 Заглавие: |
|
|
Доста интересен въпрос. Как си я представяш тая работа с трептящия кръг на 1GHz? Навиване на бобинки? Там геометрията на елементите и разположението им в пространството променят всичко.
Погледни тук:
http://piotr.nikiel.info/?page_id=95 |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 30, 2014 23:41 Заглавие: |
|
|
А апаратура за настройка имаш ли? До сега занимавал ли си се с високочестотна техника  |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 0:52 Заглавие: |
|
|
| Взима се VCO от стар мобилен телефон и се настройва на 1 GHz. Сега гледах един- поддържа от 0,7 GHz до 2 GHz. С тях правят и заглушители за GPS като ги настройват на 1,5ХХХ GHz. Не изглежда много сложно. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 0:57 Заглавие: |
|
|
За представяне си го представям. Но с геометрията не съм на ясно. Най-вероятно става на въпрос за нещо нарисувано на платка или някакво бронзово болче се завива между две иглички и всичко екранирано разбира се. Знам, че не е шега затова се допитвам. До сега съм работил до 400Мгхц и ми е ясно но за по на горе знам, че общо взето се смята геометрично форма и дебелина на пътечки. Дали съществуват готови кръгове които да се продават? Или какво бихте ми предложили като решение в моя случай. Защото има вариант, да си намеря точен синтезатор на 1Гхц но цената не ме устройва. Говоря за Si570 на silikon lab но не продават по-малко от 50бр. Искат 80 долара за брой. Имам контролер за този чип и нямам проблем с управлението. Само дето не ми достигат някакви си 4000 долара без ддс и мито, нищо работа. Трябва ми честотата да е точна и стабилна. В ибей има такива модули генератори, но не са евтини. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 1:06 Заглавие: |
|
|
VCO на 1 GHz + TSA5511 (TSA5512)  |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 10:18 Заглавие: |
|
|
Трябва ми честотата да е точна и стабилна. За това съм се спрял на термостабилизиран кварцов осцилатор като източник. Казаха ми, най-лесния варият бил да си изработя трептящия кръг от парче коаксиален кабел. Само не разбрах дължината на парчето 1/4 ламбда ли трябва да е или 1 ламбда. Само трябва да си подбера качествен коаксиален кабел за тези честоти. Бихте ли ми препоръчали кабел. Дори няма нужда да умножавам два пъти. При висока амплитуда на 100Мгхц директно правя стъпало с два транзистора на 1Гхц. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
bad_boy_2 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 10:35 Заглавие: |
|
|
| Като умножаваш честотата ти се умножава и грешката/отклонението. |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 10:56 Заглавие: |
|
|
| shri написа: | | ...Казаха ми, най-лесния варият бил да си изработя трептящия кръг от парче коаксиален кабел. ... |
Кабел от антена за Wi-Fi от лаптоп дали няма да свърши работа?
Щом пренася сигнал на 2,4 Гхц, би трябвало на 1 Гхц да е с достатъчно добри параметри. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 13:25 Заглавие: |
|
|
Не можах да те разбера. Със една от тези две PLL схеми ще стане. Те са за ТВ тунери и са до 1.3 GHz. Не е за пренебрегване факта че осцилаторите за които говориш са с точност примерно 20 ppm. Тая точност си е винаги 20 т.е. на 100 MHz си е 20 х 100 = 2000 = 2 kHz.
Ако изработиш PLL със кварц със 20 ppm пак ще се получи същия резултат. Пък ако искаш може да боднеш един осцилатор на PLL синтезатора ако искаш да е термостабилен.
също виж ftp://ftp.radio.ru/pub/arhiv/1989/ брой 3 накрая на списанието
Последната промяна е направена от slav4o.com на Вто Юли 01, 2014 13:59; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|