|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
amdatlon Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 30, 2014 23:32 Заглавие: |
|
|
Да точно такива са шоковите датчици които съм виждал!
Една тънка пружинка захваната от единия край неподвижно, а в другия има тежест ( сачма) и е висяща. При разклащане се разлюлява сачмата и докосва контактна пластина, и така  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 30, 2014 23:49 Заглавие: |
|
|
Виж този тук примерно.
Или търси вибрационен датчик. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 7:24 Заглавие: |
|
|
Toзи там си е точно датчик реагиращ на вибрация или удар. Шок сензорите не реагират на клатене! Справка- кой да е английско-български речник. Това с пружинките и пластинките е вариант на тилт сензор. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 9:06 Заглавие: |
|
|
Шокови датчици с докосващи се пластини, сачми или каквото и да е подобно не съм виждал вече сигурно повече от 15 години.
Стандартните автомобилни шок датчици както Ditronix написа не реагират разклащане! Има и такива модели но са рядкост или поне не съм виждал отделно в продажба.
Дайте линк за тези нормално затворени МУК-ове, че търся такива от много време! _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |
DINI Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 17:34 Заглавие: |
|
|
Ами не съм съгласен. Имам шок датчик от аларма и той определено реагира и на разклащане, и на удар, но не и на наклон както реагират тилт датчиците.
Ето и снимка как е изработен въпросния шок:
линк 1
линк 2
Лошото е, че датчика е доста стар и гумичката клатеща магнита се е напукала и е станала доста по-твърда, а от там и датчика е загубил чувствителността си.
Рид ампули, както и рид контакти, затворени и отворени купувам от тук:
тук
И все пак днес измислих един начин за шок датчик с изработване на отвес вързан на конец или пружинка. В долната част конуса влиза в шайбичка. При разклащане на отвеса до определена амплитуда, долния край ще се допира до шайбичката и така ще направи контакт с шайбичката и релето ще затвори. Ако не намеря нещо заводско, това ще е крайния вариант.
От този модел със пружинка и съчма на някой намира ли му се да си го купя от него? |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 18:36 Заглавие: |
|
|
ОК. Не си съгласен-ами добре. Ти питаш,ние се включваме с желанието да помогнем. Само че.... Както и да е. За себе си няма да казвам от кога и колко аларми съм монтирал. За nimi само ще ще ти кажа,ако идеш във Варна,тръгни към МЕТРО и вляво преди светофара ще видиш BOSCH сервиз. Е там можеш да го намериш,не казвам какъв е... Той може и да се поразсърди за това,което пиша, ама ме предизвикваш. И давам още една идея и приключвам участието си в темата. За да не ти старее гумичката на мърдалката на датчика можеш да ползваш живачни ампули. Определено не реагират на вибрации,ама на наклон-ако ги настроиш правилно -2-3 градуса не са им проблем. Ако ги намериш. Като ония датчици с гумичките. Aз имам ютия,която се загрява с жар,ама жена ми с нея не ще да глади. Въпреки че баба ми я е ползвала всеки ден.Просто не е имала избор За разлика от теб  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 20:39 Заглавие: |
|
|
Щом си се спрял на шоков датчик, обади се на тази фирма. Продават шокови сензори, с различно предназначение. Предлагат и датчици за наклон. Колегата, си купува някакъв шоков сензор от тях, иска им допълнителни технически данни, да разбере дали тези сензори индуктират напрежение при разклащане, има и такива, но нещо не можаха да му предложат подробности. Казали му, че са пасивни механични сензори. Питай ги да видим какво ще ти отговорят.
http://nnelectronic.com/categories.php?CategoryID=4842
http://nnelectronic.com/categories.php?CategoryID=4841 |
|
|
 |
DINI Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 23:01 Заглавие: |
|
|
Ditronix, благодарен съм на всяко мнение, включително и на твоите и не отговарям, за да се заяждам. Не се интересувам от това кой какъв е, къде работи и колко ракии е изпил, защото не това определя колко голям пияч е. Аз просто се опитвам да намеря решение на проблема си по най-добър, лесен и надежден начин. В случая, аз съм снимал датчик от аларма, която аз лично съм демонтирал от автомобил преди години. Останал ми бе този шоков датчик и го отворих с опознавателна цел. На мен явно не ми повярва, че датчика сработва при разклащане и за това съм снимал, при което можеш сам да видиш, че магнита, който стои на гумените въжетата реагира на трептения, а сработване при удар е следствие от самото трептене. На наклон НЕ реагира, следователно не работи като тилт сензор, за който ти спомена. Това са фактите и аз не мисля, че имам вина ако има разминаване на това, което си/сте виждали вие и това, с което съм се сблъскал аз.
Проблема за използването на този датчик не е, че искам нещо вечно, а е, че няма от къде да си купя днес нов. Друг проблем за използването на такъв тип шоков датчик от аларма е, че той е твърде усложнен, защото освен всичко, той има два режима на работа. При първия режим само предупреждава със звук, а при втория активира алармата. За мен това е излишно, а то неминуемо ще консумира електричество, което ще ми пречи в бъдещето.
Идеята с живачната ампула не е лоша. Имам няколко такива от стари бойлерчета, но те сработват с наклон, както ти си упоменал и пак са неефективни за моите нужди без допълнителни преработки.
Днес в свободното време направих една импровизация. Поставих на една пружинка от запалка в горната и долната част по едно винтче. С горното винтче фиксирах пружинката към изолатор. Поставих цялата система в една тръбичка медна. Единия проводник връзвам за тръбичката, а другия за фиксираното винтче на пружинката. Системата така сработва добре, но трябва да се тества на място.
Dodov, благодаря за сайта. Цените са приемливи и сигурно ще взема от всички видове да ги тествам. |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2014 23:30 Заглавие: |
|
|
@Ditronix.. вече не съм там А и няма значение.
Спора е безсмислен. Реагират на зверско разклащане този тип датчици. Близко до удар. Гумените въженца обират леките трептения за да се избегнат фалшиви сработвания. Ако искаш повече чувствителност залепи с канаконлит подходяща гайка за да увеличиш теглото на магнита.
На разклащане реагират датчици - съчма в сфера! Безкомпромисни но навремето ги изтръгвахме от алармите защото колите се разсвирваха като духне по сериозен вятър даже. Къде обаче да намериш такива сега нямам идея.
Ако датчика е двузонов няма нужда да изполваш първата зона. Може и да махнеш светдиода ако има такъв. _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |
DINI Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 02, 2014 0:21 Заглавие: |
|
|
Nimi, за тези, които е предложил колегата какво ще кажеш?
Или е по-добре да сложа нещо такова и да го преработвам както ти подсказа?
Благодаря! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|