Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Преработка на ГПС тракер за охрана на кошери?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
amdatlon
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 30, 2014 23:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Да точно такива са шоковите датчици които съм виждал!
Една тънка пружинка захваната от единия край неподвижно, а в другия има тежест ( сачма) и е висяща. При разклащане се разлюлява сачмата и докосва контактна пластина, и така Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Пон Юни 30, 2014 23:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж този тук примерно.
Или търси вибрационен датчик.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Вто Юли 01, 2014 7:24    Заглавие: Отговорете с цитат

mishomvp написа:
.....

Toзи там си е точно датчик реагиращ на вибрация или удар. Шок сензорите не реагират на клатене! Справка- кой да е английско-български речник. Това с пружинките и пластинките е вариант на тилт сензор.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Nimi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 01, 2014 9:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Шокови датчици с докосващи се пластини, сачми или каквото и да е подобно не съм виждал вече сигурно повече от 15 години.
Стандартните автомобилни шок датчици както Ditronix написа не реагират разклащане! Има и такива модели но са рядкост или поне не съм виждал отделно в продажба.

Дайте линк за тези нормално затворени МУК-ове, че търся такива от много време!
DINI
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Враца

МнениеПуснато на: Вто Юли 01, 2014 17:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами не съм съгласен. Имам шок датчик от аларма и той определено реагира и на разклащане, и на удар, но не и на наклон както реагират тилт датчиците.
Ето и снимка как е изработен въпросния шок:
линк 1
линк 2
Лошото е, че датчика е доста стар и гумичката клатеща магнита се е напукала и е станала доста по-твърда, а от там и датчика е загубил чувствителността си.
Рид ампули, както и рид контакти, затворени и отворени купувам от тук:
тук
И все пак днес измислих един начин за шок датчик с изработване на отвес вързан на конец или пружинка. В долната част конуса влиза в шайбичка. При разклащане на отвеса до определена амплитуда, долния край ще се допира до шайбичката и така ще направи контакт с шайбичката и релето ще затвори. Ако не намеря нещо заводско, това ще е крайния вариант.
От този модел със пружинка и съчма на някой намира ли му се да си го купя от него?
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Вто Юли 01, 2014 18:36    Заглавие: Отговорете с цитат

ОК. Не си съгласен-ами добре. Ти питаш,ние се включваме с желанието да помогнем. Само че.... Както и да е. За себе си няма да казвам от кога и колко аларми съм монтирал. За nimi само ще ще ти кажа,ако идеш във Варна,тръгни към МЕТРО и вляво преди светофара ще видиш BOSCH сервиз. Е там можеш да го намериш,не казвам какъв е... Той може и да се поразсърди за това,което пиша, ама ме предизвикваш. И давам още една идея и приключвам участието си в темата. За да не ти старее гумичката на мърдалката на датчика можеш да ползваш живачни ампули. Определено не реагират на вибрации,ама на наклон-ако ги настроиш правилно -2-3 градуса не са им проблем. Ако ги намериш. Като ония датчици с гумичките. Aз имам ютия,която се загрява с жар,ама жена ми с нея не ще да глади. Въпреки че баба ми я е ползвала всеки ден.Просто не е имала избор Twisted Evil За разлика от теб Exclamation

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Попово

МнениеПуснато на: Вто Юли 01, 2014 20:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Щом си се спрял на шоков датчик, обади се на тази фирма. Продават шокови сензори, с различно предназначение. Предлагат и датчици за наклон. Колегата, си купува някакъв шоков сензор от тях, иска им допълнителни технически данни, да разбере дали тези сензори индуктират напрежение при разклащане, има и такива, но нещо не можаха да му предложат подробности. Казали му, че са пасивни механични сензори. Питай ги да видим какво ще ти отговорят.
http://nnelectronic.com/categories.php?CategoryID=4842
http://nnelectronic.com/categories.php?CategoryID=4841
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DINI
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 01, 2014 23:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix, благодарен съм на всяко мнение, включително и на твоите и не отговарям, за да се заяждам. Не се интересувам от това кой какъв е, къде работи и колко ракии е изпил, защото не това определя колко голям пияч е. Аз просто се опитвам да намеря решение на проблема си по най-добър, лесен и надежден начин. В случая, аз съм снимал датчик от аларма, която аз лично съм демонтирал от автомобил преди години. Останал ми бе този шоков датчик и го отворих с опознавателна цел. На мен явно не ми повярва, че датчика сработва при разклащане и за това съм снимал, при което можеш сам да видиш, че магнита, който стои на гумените въжетата реагира на трептения, а сработване при удар е следствие от самото трептене. На наклон НЕ реагира, следователно не работи като тилт сензор, за който ти спомена. Това са фактите и аз не мисля, че имам вина ако има разминаване на това, което си/сте виждали вие и това, с което съм се сблъскал аз.
Проблема за използването на този датчик не е, че искам нещо вечно, а е, че няма от къде да си купя днес нов. Друг проблем за използването на такъв тип шоков датчик от аларма е, че той е твърде усложнен, защото освен всичко, той има два режима на работа. При първия режим само предупреждава със звук, а при втория активира алармата. За мен това е излишно, а то неминуемо ще консумира електричество, което ще ми пречи в бъдещето.
Идеята с живачната ампула не е лоша. Имам няколко такива от стари бойлерчета, но те сработват с наклон, както ти си упоменал и пак са неефективни за моите нужди без допълнителни преработки.
Днес в свободното време направих една импровизация. Поставих на една пружинка от запалка в горната и долната част по едно винтче. С горното винтче фиксирах пружинката към изолатор. Поставих цялата система в една тръбичка медна. Единия проводник връзвам за тръбичката, а другия за фиксираното винтче на пружинката. Системата така сработва добре, но трябва да се тества на място.
Dodov, благодаря за сайта. Цените са приемливи и сигурно ще взема от всички видове да ги тествам.
Върнете се в началото
Nimi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 01, 2014 23:30    Заглавие: Отговорете с цитат

@Ditronix.. вече не съм там Laughing А и няма значение.

Спора е безсмислен. Реагират на зверско разклащане този тип датчици. Близко до удар. Гумените въженца обират леките трептения за да се избегнат фалшиви сработвания. Ако искаш повече чувствителност залепи с канаконлит подходяща гайка за да увеличиш теглото на магнита.

На разклащане реагират датчици - съчма в сфера! Безкомпромисни но навремето ги изтръгвахме от алармите защото колите се разсвирваха като духне по сериозен вятър даже. Къде обаче да намериш такива сега нямам идея.

Ако датчика е двузонов няма нужда да изполваш първата зона. Може и да махнеш светдиода ако има такъв.
DINI
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 02, 2014 0:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Nimi, за тези, които е предложил колегата какво ще кажеш?
Или е по-добре да сложа нещо такова и да го преработвам както ти подсказа?
Благодаря!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети