|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 02, 2014 10:09 Заглавие: |
|
|
Няма как да изкажа мнение след като си нямам идея какво представляват.. особено пък първите датчици. Трябва да вземеш един и да го разкостиш за да разбереш до колко би ти свършил работа.
Откажи се от шоковите датчици и използвай мук-ове за охрана. Към GPS тракера добави един малък акумулатор 12В и едно соларно зарядно - нещо от рода на http://olx.bg/solarno-zaryadno-za-avtomobili-5-wp-i48726059. _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DINI Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 02, 2014 14:24 Заглавие: |
|
|
Муковете вече са сложени, но въпроса е, че те ще сработват, чак след (ако има) отваряне на капака. Това не ми върши достатъчно добра работа, защото крадеца може да е откраднал вече кошера и да го отвори на място, на което примерно няма обхват.
Това със слънчевата батерия го обмислях, но такава батерия няма как да се прикрие, а е много лесно да се досети някого, че кошера с такава батерия, не е желателно да се пипа и може да се избегне. Да поставя 20 такива батерии (за всеки кошер) е нерентабилно...
От друга страна не искам да нанасям вреда на пчелното семейство със излъчването на гсм и гпс сигнали...
Взех от всичките видове датчици +това Ще ги тествам когато дойдат и ще отразя мнение тук. Надявам се, че все с някой ще свърша това, от което имам нужда.
Благодаря на всички за помощта. |
|
|
 |
gmg_service Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 02, 2014 23:00 Заглавие: ре |
|
|
Приятелю.От всичките постове които прочетох, не ми стана ясно как искаш да охраняваш кошерите.Всеки за себе си,или всичките в обща схема??Последният ти пост е доста двусмислен.Да има солар на всеки кошер не ти допада.Значи остава да са вързани в обща система.После се тревожиш да не отнесат кошера където няма обхват.Значи във всеки да има тракер.????
Ако все пак се се охраняват в обща система, как плануваш да е връзката между кошерите??
И да споделя нещо от моята практика.Използването на шок датчик в тази задачка не е удачно.Според мен ако се направи толкова чувствителен колкото искаш ще има изключително много фалшиви задействия.
На второто третото фалшиво задействие ще си се отказал за използваш цялата система. |
|
|
 |
DINI Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 03, 2014 1:57 Заглавие: |
|
|
Системата се прави за един от кошерите. Взема се под внимание, кой би следвало да е най-лесен и примамлив за първи в момент на кражба. Предполага се, че никой няма да открадне един - два кошера, а ще се опита да отмъкне всичките.
От друга страна, платформата е 6 метра и виси на 6 крака. При изкачването на нея, тя се разклаща и то доста бурно. Вятъра и атмосферните условия обаче не я разклащат. По тази причина се спрях и на вибрационния датчик. Идеята е той да сработва, ако има изкачване върху платформата и/или опит за изваждане на някой кошер от гнездото му. Всички кошери са хванати с болтове за гнездата на платформата и за да се изскубне от нея, трябва доста бурно разклащане на цялата платформа, което ще предизвика реакцията на алармата във въпросния информационен кошер. Дори да се случи така, че вибрацията не сработи, то откраднатия алармен кошер все някога ще се отвори и рид ампулата на капака ще задейства системата, като със гпс тракера, аз ще видя координатите и ще ида на мястото да си прибера кошерите.
Това е... |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 03, 2014 9:42 Заглавие: |
|
|
И пак не се разбра как ще захранваш системата. Ще ходиш през няколко дена да сменяш акумулатори ли? Тотална глупост е това!
Ясно е, че искаш без пари да стане но.. имам неприятното чувство, че от икономии ще останеш без кошери и без тракер.
Приеми, че трябва да охраняваш цялата платформа и целта е да получиш информация още в началото на интервенцията, а не да гониш бандита някога след като отвори кошера.
Изобщо.. ако крадеца стигне до асфалтов път преди да стигнеш ти до там вероятността да намериш платформата е много малка.. да не кажем никаква. _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |
DINI Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 03, 2014 14:45 Заглавие: |
|
|
Днес разреших проблема и всичко вече е както трябва и както го исках.
А ето и обещаните снимки на датчиците, които купих в разглобен вид:
1, 2
Оказа са, че този тип датчици със съчми са нормално затворени и отварят при разклащане, което при мен няма как да върши работа, защото целта е да няма консумация на електричество в стенд бай режим.
Четвъртия вид датчик SW-18015P е нормално отворен и затваря при разклащане, но не отпуска до разпадане на веригата. Той би бил най-подходящ, но ме притеснява ниското ниво на разклащане, при което сработва.
Решението бе с помощ от приятел, който днес ми донесе шок датчик от аларма на автомобил, който прави всичко това, от което имам нужда. А ето и как изглежда шок датчика. Сработва с вибрация, с удар. Не се влияе от наклона и най-важното, работи на нормално отворен принцип и консумира само когато е сработил в режим на разклащане. Има си и тример за настройка на чувствителността, която може да се променя от съвсем леко докосване, до много бурно разклащане.
Nimi, виж схемата по-горе, която съм пуснал... Няма да сменям никакъв акумулатор. Нали това е идеята на тези шокове и ритове да не се ходи да се сменя през ден акумулатор... Икономии не съм правил никакви. Вложил съм достатъчно средства до тук. Няма как някой да открадне кошер, без да реагира шок датчика. Може де, но ако знае цялата система къде и как е поставена, за да разглоби кошера и да го махне без поклащане и/или с магнит на точно определеното място, което ще деактивира цялата система, след което да открадне всички други кошери. Както казах, аз съм вързал с болтове всички кошери за платформата и по единично е много трудно да се крадат. И все пак, времето ще покаже дали съм бил прав. Дай Боже да няма набези, пък то ако някой реши да вземе нещо, то няма система, която да не може да спре.
Поздрави |
|
|
 |
pechkov Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 17, 2014 11:29 Заглавие: |
|
|
Би могло да се направи система с един GPS тракер и безжична връзка между кошерите, така че на всеки кошер да има акселерометър, WiFi модул, и процесор, който да стои предимно в sleep режим. Може да се използва хардуерно прекъсване на някои от входовете на процесора, така че да "хванеш" както акселерометъра, така и сигнал от рид-ампула на капака на кошера, за да е по-сигурно. WiFi модулчето при захранване ще влезе в час за няколко милисекунди, така че в режим на изчакване лкокалното захранване на всеки кошер да е с 3-4 батерии и 1.5 волта, и да издържа много време. За централата обаче ще трябва по-читав акумулатор, за да поддържа GPRS и WiFi модулите активни.
И един допълнителен начин за аларма - един от кошерите го оставяш със свободно дъно, така че ако някой вдигне кошера................ Само трябва да помниш кой точно кошер е.  _________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител! |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 17, 2014 17:52 Заглавие: |
|
|
Този последният начин най-ми хареса. :)
За датчици наскоро гледах в dealextreme живачни ампули, които бяха съвсем мънички - като малка глим-лампичка. И бяха много евтини.
Твоите ще сработват и при градушка, но това сигурно няма да е проблем. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|