| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
peshoa Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 09, 2014 19:59 Заглавие: Схема за следене на разреждане на Li-ion батерия |
|
|
Здравейте , правя схема ,която да следи за разреждането на батерия и да изключва товара ако напрежението падне до определена стойност. Ако свържа свето диод м/у резистора и първият полеви транзистор , схемата работи много добре като индикация за разреждането на батерията - с делителя на напрежение преди TL431 свето диода светва при желаното от мен напрежение. При свързването на втория полеви транзистор и на мястото на товара получавам много ниско напрежение околко 1,7 волта при 4,2 волта на входа , а би трябвало на +/- на товара да получа близка стойност до захранващото напрежение (4,2в). Всякакви напътствия са добре дошли . Ето и схемата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 10, 2014 9:49 Заглавие: |
|
|
| Естествено , че толкова ще получиш! Вържи си товара в дрейна , а не в сорса на втория транзистор, иначе Ugsth ти се губи, капиш ? |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
|
|
 |
peshoa Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 10, 2014 11:43 Заглавие: |
|
|
| Разбрах какво съм объркал. Благодаря на ELP. А за топлата вода сте прави , но не ми се чака 2 седмици да дойде до тук , освен това намерих тема в мрежата в която се описваше как работи и че не може да се контролира точката на разреждане. С тази схема тя е 2.7в което е много-много ниско. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 10, 2014 12:49 Заглавие: |
|
|
| Първо- тази платчица я има във всяка 18650 батерия, можеш да си свалиш от някоя със намален капацитет, има и по-прости начини, с 1 мосфет само, за ограничаване разряда . Не виждам и тази защо да не може да се регулира с промяна на делителя на 431 ? |
|
|
 |
peshoa Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 10, 2014 17:25 Заглавие: |
|
|
Благодаря отново на ELP за съвета за мястото на свързване на товара. Сега работи както се очаква . Варианта на Techmaniac може ли да се преработи с N-канален полеви и ценер на 3.6в ?
п.п. Относно по-горе посоченото готово решение - не ме устройва да поръчвам платка ,която да чакам две седмици , че и да я преработвам за да сработва на желано от мен напрежение , а и нямам такава налична батерия 18650 , но пък има доста от мобилни телефони годни за захранвана на разни джаджи.
Поздрави. |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 10, 2014 19:00 Заглавие: |
|
|
При 3,6 още е в номиналното си напрежение . Трябва 3,3 или 3V. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 10, 2014 19:26 Заглавие: |
|
|
Праговото на мосфетите е поне 1,5V Сжемите на маниака са за по високи напрежения , очевидно, а на първата са и разменени дрейна и сорса на транзистора. Простото им пренасяне към 1 клетка на 3.3V минимално напрежение е почти невъзможно.
ПП - иди в първия сервиз за лаптопи и помоли за няколко повредени батерии, не вярвам да ти откажат ! |
|
|
 |
peshoa Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 10, 2014 20:07 Заглавие: |
|
|
Благодаря за съветите. Отностно напрежението на батерията по-мрежата всеки си има истина за това кое е ниско напрежение за батерията и кое не. В крайна сметка ще го оставя на 3.5-3.6 в зависимост колко време искам да ми издържа устройството. Ще си остана с моята схема. Все пак получих резултата който исках , а дали може да се направи по-просто за момента не ме касае. Благодаря за съдействието!
Поздрави. |
|
|
 |
|