|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
_EMPEROR_ Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 19, 2014 23:09 Заглавие: Неработещ BluRay Onkyo BD-SP309. Въпрос за IC PST4820N. |
|
|
Здравейте на всички,
Като нов потребител предварително се извинявам, ако въпросите ми са прекалено глупави, но явно сам няма да успея да се преборя с проблема, така че ще имам нужда от малко професионална помощ...
Та конкретно към въпроса.
Купих неработещ 3D blyray player - Onkyo BD-SP309. След ровене из нета, се разбра, че това всъщност си е Sharp BD-HP25 в друг корпус, но както и да е. Намерих си repair manual за Sharp-a (една идея по пълно е) и в нея има блок схема на това как да се процедира.
https://www.dropbox.com/s/8y2so318kfivq0u/sharp_bd-hp25u_hp35u_sm.pdf?dl=0
По въпросната процедура стигнах до страница 4-1:
Are there 12V inputs at pins 1, 2 and 3 of SC9001?
YES
Is there AT5V output at TL9019?
YES
Are there 3.3V output signals coming from pin 15 (MAIN_P-CON) of IC2501 (front microprocessor)?
NO
Is there 3.3V input signal coming from pin 40 (reset) of IC2501 (front microprocessor)?
NO
Check IC2502 (reset IC) and its peripheral parts.
Схемата е на страница 7-4.
Въпросният IC2502 е CMOS System Reset PST8420N:
https://www.dropbox.com/s/tva3bb3on9yqwhs/PST8420N.pdf?dl=0
На пин 1 имам 0.3V, на пин 2 си идват 3.3V, пин 3 е GND, на пин 5 имам 0.3V.
И глупавият въпрос е, според схемата на PST8420N (не мога да я разбера изобщо) 0.3V ли трябва да са на изхода или от тук идва целият проблем и въпросната интегралка е за смяна?
Благодаря предварително на отзовалите се! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 20, 2014 0:51 Заглавие: |
|
|
Ако корпуса е 5-пинов (както изглежда) на първи крак трябва да имаш почти колкото на втори. Това е и нормалното ниво при работа. Погледни на 16-та страница от описанието на чипа какви са му време диаграмите на изхода.
Към 5-ти крак трябва да има свързан кондензатор за определяне на времето. Провери го. |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 20, 2014 2:23 Заглавие: |
|
|
| Чипът след зареждане на въпросния кондензатор би трябвало на изхода си да изкара 1-ца. Може кондензаторът да има утечка и да не вдига напрежение - махни го за проба. |
|
|
 |
_EMPEROR_ Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 20, 2014 10:16 Заглавие: |
|
|
Благодаря много за отговорите!
Да, корпуса е 5 пинов както се вижда и от схемата на Шарп-а. И на мен ми се струва, че на изхода трябва да са колкото на входа. За това си направих един малък експеримент и закъсих изхода и входа, за да видя нататък дали има поражения и дали изобщо си заслужава да се прави плейъра. Имаше и едно съпротивление заминало. Байпаснах го само за пробата (знам, че не е добра идея, но реално нямам какво да губя) и О! Чудо... плейъра ме поздрави с Hello и изкара таймера на дисплея. Та така. Въпроса е сега дали е за смяна интегралката или е просто от кондензатора на 5ти пин. Ще пробвам довечера или утре да го махна за пробата. Междувременно пуснах запитване за интегралката до alibaba.com (че не го намерих никъде другаде) и ми го предложиха във форм фактор SOT23-5, а на мен ми трябва SOT25, та следващия глупав въпрос - еднакви ли са? Според това, което видях в нета - да, ама предпочитам да питам за всеки случай. Още веднъж, благодаря на отзовалите се! |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 20, 2014 10:56 Заглавие: |
|
|
Това чипче сигурно можеш да го замениш с класическата схема RESET с диод, кондензатор и резистор. Но така както го описваш, едва ли е изгоряло, по-скоро кондензаторът е с утечка. Аз никога не съм срещал изгоряло. Пък и не е на такова място, че да вземе да изгори.
(всъщност може и да изгори от това, дето си окъсявал изхода, но се съмнявам да е изгорял, а и няма страшно - чипът е много популярен. Зарежда един кондензатор и когато кондензаторът се зареди, изкарва на изхода си 1-ца. Когато захранването тръгне да пада, изкарва "0". - варианти за "побългаряване" имаш много. А когато правиш поръчка за други части ще си вземеш и такъв чип.) |
|
|
 |
_EMPEROR_ Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 20, 2014 11:35 Заглавие: |
|
|
| Намерих го на $0.40 на бройка за количества от 10 нагоре. Така че, не е много страшно. Не искам да го "побългарявам", предпочитам всичко да е както си трябва. Само не разбрах форм фактор SOT23-5 същия ли е като SOT25? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|