|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tralala Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 02, 2014 20:01 Заглавие: Транзистор като превключвател/реле? |
|
|
Здравейте,
предварително да кажа че съм лаик и познанията ми по елетроника са съвсем минимални.
Ето какво ми трябва:
има на едно място напрежение 5.0 волта, което трябва да служи за активиране на транзистор, който да пуска или да спира друг кръг, който е с напрежение 4.5 волта (без да го променя след него).
Т.е. когато 5.0 волта са налични, да отпушва другата верига и да пропуска 4.5-те волта през себе си, а когато 5.0 волта не са налични, да не пропуска нищо от другия кръг. GND е общо за двете. Токът, който да пропуска от 4.5-те волта е достатъчен да е 15 микроампера.
Бихте ли ми казали какъв транзистор да използвам за целта и ако трябва да се свързват съпротивления - къде и какви.
Благодаря много! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 02, 2014 22:02 Заглавие: |
|
|
| Не е ясно точно какво искаш , но за толкова малък ток не е необходимо да ползваш 2-ри източник-ограничи тока с резистор от първия източник който се променя,и който е управляващ и това е |
|
|
 |
tralala Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 02, 2014 22:22 Заглавие: |
|
|
Двата кръга са независими:
това, което е 4.5 волта са данните от сензор на Хол. Той е включен към Ардуино, но когато Ардуино е изключено, трябва да се осигури спиране на входа от сензора на Хол, защото иначе става лошо. Т.е. идеята е когато се включи Ардуино, да се позволи и вход на сигнала от сензора, а когато се изключи, да се забранява входа от сензора. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 02, 2014 22:51 Заглавие: |
|
|
Изхода на аналогов Хол сензор, ако винаги е 4.5V е странно...
И какво лошо става ако едното в включено, а другото - не? |
|
|
 |
goti Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 02, 2014 23:24 Заглавие: |
|
|
| Според мен един оптрон би свършил работа. |
|
|
 |
tralala Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 03, 2014 0:01 Заглавие: |
|
|
Не, на хол сензора е 0 или 4.5V зависи от това, къде се намира. А се оказа, че било голям проблем във вход на Ардуино да е включено нещо с напрежение, когато Ардуиното е изключено. Тогава токът преминава през Ардуиното и било опасно за него, а освен това като страничен ефект тегли ток и сваля напрежението при хол сензора на 1.35V, което пък прецаква схемата, в която е свързан хол сензорът.
Идеята с оптрон май става - ще работи само ако Ардуното е включено, но се чудя, дали ще пречи пак на схемата, където е хол сензорът..
Имам и вори въпрос - сигналът от хол сензорът е много особен - не е постоянен 4.5V, а с честота 2500Hz. Което пък бърка Ардуиното и логиката, която ми трябва (само да се отчита един път при преминаване през магнита). Има ли как (с кондензатор) да се премахне тази честота при оптрона, т.е. той да свети постоянно, докато има 4.5V ток с честота 2500Hz, т.е. да "замаже" тези падове (но отново без да повлияе на схемата, където по принцип е вързан хол сензорът... Т.е. аз взимам паралелно от 4.5-те волта които са при хол сензора и искам да не му преча, т.е. токът който идва при мен да е много малък, само за сигнал. |
|
|
 |
goti Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 03, 2014 0:27 Заглавие: |
|
|
| Оптрона ще се управлява/свети от 5-те ти волта, а транзистора на оптрона ще управлва кръгът с 4,5 В. |
|
|
 |
tralala Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 03, 2014 0:51 Заглавие: |
|
|
| Да, схванах. А как се прави това със заглаждането на напрежението, така че в интервала от време, когато 4.5 волта се сменят към 0V с 2500Hz, в този интервал от време да стане постоянен 4.5 волта? Предполагам от обща култура с кондензатор паралелно и диод на +4.5V, който да не позволява да се връща токът назад към източника, когато е в малките интервали по 0v? |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 03, 2014 8:32 Заглавие: |
|
|
Свържи един диод с анод към входа на ардуиното и катод към изхода на датчика. Включи pull-up резистора на входа на ардуиното. Така токът от датчика на Хол няма да тече към ардуиното когато то е изключено.
2500 Hz можеш да ги обработваш софтуерно без други външни елементи. |
|
|
 |
tralala Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 03, 2014 21:44 Заглавие: |
|
|
Всъщност да и то лесно - ще игнорирам всеки пад и пик, които се случват за по-малко от 1/2000 от секундата и така ще отчитам само първия пик до следващия след по-дълго време на пад до другия магнит.
Обаче тия неща другите електротехническите - вече се чувствам като дебил. Явно ще трябва да се самообразовам малко - поне споделете има ли книга, в която на човешки език и с примери да са обяснени видовете елементи с различни характеристики и как се смятат тоците и напреженията и други ефекти, които се случват около тях.
Примерно ето сега - идеята за оптрон. Хубаво ама аз представа си нямам какъв да избера с какви характеристики и според тези характеристики какви околни елементи му трябват (съпротивления), така че да се съвмести с моите напрежения от 4.5 и 5 волта и изискването да отива на вятъра минимален ток заради самия него. А сигурно това е нещо елементарно за човек, който с това се занимава
 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|