Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем и въпрос за тв Нео 50 см диагонал

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
loord
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 03, 2014 0:35    Заглавие: Проблем и въпрос за тв Нео 50 см диагонал Отговорете с цитат

Здравейте,моля за отговори разбиращите.
На тв Нео 50 см диагонал ползван безаварийно 5-6 години сега изчезна картината и работи само звука .Преди да изчезне напълно на 2-3 пъти ми почваше да работи с някакви вълнообразни вертикални линии/т.е. след пускане/,и после декодера си го поема,линиите са сбити към средата на екрана,образ има,но е вълнов.След 10 - 15 секунди образът се разширява и екрана си показва нормално размер на изображението. Но това се случи 2-3 пъти след което повече изобщо екрана не светва и досега.Има звук,има управление от декодера,сменя програмите,но екрана си е тъмен.
Със следващите редове искам да обясня повече,а не да се показвам компетентен.
Преди години карах курс за чернобели тв,но нямам практика.Надявайки се ако нещо е изгоряло достатъчно видимо - да пробвам да го сменя сам -сега отворих тв и го прегледах.Мисля,че е изгорял ТХО,отдолу и в края на платката има нещо много почерняло,приличащо на ТХО,но не съм сигурен,оттогава /откакто завърших курса/тв са съвсем различни....
И ето въпросите за помощ:
1/прав ли съм,при този дефект ТХО ли е или друго?
2/Ако е ТХО -колко струва,в магазин ли да го търся или по Мрежата?
3/Има ли смисъл да го поправям/т.е цена,работа,време/....сам или с майстор след 6 години употреба, или да потърся направо друг тв втора ръка ?
Надявам се инфото да е било достатъчно за да ми отговорите.

Rolling Eyes Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fonev_tv
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: СОФИЯ ул.Макгахан 11

МнениеПуснато на: Пет Окт 03, 2014 6:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Купи си втора употреба но гледай да е на пет години да не се минеш. Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Окт 03, 2014 8:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Отивай на сервиз да ти го оправят и това е. Цената на ремонта ще е по-малка, отколкото да си купиш друг телевизор. Отгоре има тема за клиенти. Повече - като си напишеш селото.
Колата при всеки дефект ли я сменяш или я ремонтираш?

P.S. Това, което си написал е напълно недостатъчно като информация, но разкрива пълната ти некомпетентност и невъзможност сам да го оправиш. Ако почнеш да човъркаш сам, гарантирано ще го пратиш в гюма.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Попово

МнениеПуснато на: Пет Окт 03, 2014 8:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Здрасти, така написаното от теб, не се разбират подробности. Все пак, този телевизор Нео има някакъв модел. Какъв е модела, какво пише на капака, и на платката, щом си го отворил. Така както описваш, дали е ТХО или не е, тука във форума не сме врачки да знаем. Направи снимки да се види точно. Другото което е, за да си ремонтираш телевизора сам, трябва да имаш подробната сервизна схема, плюс измервателна апаратура, да можеш да работиш с нея. Да правиш анализ, спрямо измерените параметри, сравнени с данните от сервизната документация. Да прецениш дали има проблем в дадената верига, или не. Макар, че си завършил курса за телевизори, ако нямаш или не можеш от това написаното, се обърни към сервиз. За да ти помогнем, трябва да направиш анализ на напрежения, ток, съпротивление, и др. в дадената верига, модул, блок по схемата. Пускаш тук резултатите от измерването и после се преценява кое как е?
Ти си прецени дали ще си купуваш нов телевизор.

P.S Филипов ме е изпреварил в писането.
Върнете се в началото
loord
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 03, 2014 18:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Три отговора -три различни съвета...Разглеждайки не един форум съм видял отдавна,че каквото и да кажеш -все могат да те разберат погрешно.Оттук и втвърдяване на тона,даже спорове...и то става...даже не и разговор.Аз обаче няма да направя това.Вместо такава реакция ще питам -защо на съвсем ясните и конкретни въпроси няма нито един точен отговор?
Никой не каза:
1/ *...ТХО за Нео струва от / до еди колко си в зависимост от модела.*
2/*Има го!/няма го!/ в магазините и трябва да се търси в Мрежата*.

Добавям информация:
3/не ми е възможен сервиз,трябва техник в дома.
4/Сам няма да мога да го оправя,нито ще се пробвам.
5/ Иронията за тв втора ръка ,че трябва да е на 5 години за да не се мина -ами хем е така,хем не е - скоро четох пак по форумите,че човек в Испания са му искали 80 евро за ново ТХО,пак за Нео/но не помня модела/.Близо е до ума,че щом самата част е скъпа+идване на техник+време -това е повече и не си струва.За по-евтино може да се намери нещо втора ръка и това е.
Ако изкара една-две години-стига ми! Съвсем други ще са тв тогава и ще се купи следващ.Аз изхвърлих не един,а два тв при цифровизацията. Портативни,ама работещи.Сега не ми се хвърля и този.
Въпросът *от кое село* сигурно има предвид дали в наше село имаме техник...абе май няма,то освен кмета и попа май е само даскала... Ама не вярвам с тази информация дефекта на Нео-то модел 2151TXF да се самооправи...
Добавям инфо Smile Smile Shocked
Върнете се в началото
tvservice
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Окт 03, 2014 19:15    Заглавие: Отговорете с цитат

ами в гугъл по твоето инфо излиза това: https://www.google.bg/search?q=neo+2151TXF&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&channel=nts&gfe_rd=cr&ei=JdkuVLSdIMjc8gf6k4DADQ
как да познаем кой точно е твоя проблем с телевизора, като сам не си сигурен кой чарк му е повреден?
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Окт 03, 2014 19:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да хвърлим един боб. Едър и шарен. Question
Върнете се в началото
loord
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 03, 2014 20:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Посочвайки симптомите реших,че ще ви ориентират.Ето ги пак:

Цитат:
сега изчезна картината и работи само звука .Преди да изчезне напълно на 2-3 пъти ми почваше да работи с някакви вълнообразни вертикални линии/т.е. след пускане/,и после декодера си го поема,линиите са сбити към средата на екрана,образ има,но е вълнов.След 10 - 15 секунди образът се разширява и екрана си показва нормално размер на изображението. Но това се случи 2-3 пъти след което повече изобщо екрана не светва и досега.Има звук,има управление от декодера,сменя програмите,но екрана си е тъмен.

Ако съм прав,че е ТХО-то -колко струва ,намира ли се ...все пак ме интересува. Question
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Окт 03, 2014 21:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Хвърлих боб. Бобът каза: четвъртък

А обяснението ти е като на филолог, завършил общообразователен курс за ремонт на ТВ. Но дори и да е така, би трябвало да знаеш горе-долу при какви нарушения в геометрията на изображението, къде да търсиш проблема (само ти си го видял преди да изгори, а от обяснението за "вълновия образ" май никой нищо не разбра).

Няма някакви принципни разлики между цветните и черно-белите телевизори. Свали си схема, отвори телевизора, премери поне захранванията там ли са. Може за локализирането на проблема да ти потрябва и осцилоскоп.

И да умуваме колко струва едно ТХО, това няма да ти помогне. В случая най-много да си купиш "резервно" (да го смениш и да се окаже, че не е от него).

В телевизора има много части. Как дори опитен специалист да ти каже какво е? - От описанието не ми изглежда да е за смяна самото ТХО.

Но това: "отдолу и в края на платката има нещо много почерняло,приличащо на ТХО" ->> наистина отиват нещата към хвърляне на боб.

Ако искаш снимай го, покажи снимката и сигурно ще ти кажат кое какво е и дали е ТХО. А също ако напишеш в Google "ТХО" може би ще ти излязат снимки.. :)
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Съб Окт 04, 2014 9:58    Заглавие: Отговорете с цитат

По нищо не личи че питащият знае откъде върви тока. Че има дори и прост китайски мултицет дето не струва и 10 лв. Че е измерил каквото и да е. За осцилоскоп въобще да не си правя устата.
Пише че е изкарал някъкъв курс. Ако е било е преди повече от 30 години. Защото отттогава всичко е цветно. Но принципите на телевизионния приемник не са променени. Захранване, хоризонтална и вертикална развивка, видеоусилватели, тунер, междинночестотни, звук. А той дори и идея си нявма в кой възел е проблема. А ТХО и преди 30 години изглежда по същия начин. Е, цвета на използваната пластмаса не е от значение.

И за какво е цялото писание - някой си да се прави на калайджия и да смени евентиално няколко станали нарицателни кондензатора из компютърните специалисти. Няма нужда, носи на сервиз и това е.

Може и дяа е говорилня, но безплодни "дискусии" няма да има.

loord написа:
3/не ми е възможен сервиз,трябва техник в дома.
4/Сам няма да мога да го оправя,нито ще се пробвам.

Това китайско дърво да не е по-тежко от специалиста заедно с осцилоскопа и другите неща?
Вече съм писал че за операции се ходи в болница, а при домашно желание за такива на помощ можеш да извикаш селския касапин, който е професионалист в държането на ножа и сатъра.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети