| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 03, 2014 21:46 Заглавие: |
|
|
Нали ти предложих най-простия вариант - само един диод. Защо питаш за оптрон?
А иначе за четенето - никога не е излишно! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 03, 2014 22:13 Заглавие: |
|
|
| В случая просто един по-голям резистор, така че когато не е захранено Ардуиното, токът да е пренебрежимо малък. |
|
|
 |
tralala Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 03, 2014 22:41 Заглавие: |
|
|
Еми аз не бих ръгнал нещо, без да разбирам как работи. Ако не ви мързи обяснете ми горе долу къде какъв ток и напрежение ще има при двата варианта и колко ще отива "фира". И ако може конкретен пример, защото "по-голям резистор" колко е това - 10К, 100К? След резистора не се ли получава пад на напрежението, а на мен ми трябва да е над 4.5 волта? Този резистор няма ли да повлияе на останалата част от схемата, от която аз паралелно взимам сигнала на хол сензора? Или диода - какъв да е - не върви да отида в магазина за чаркове и да кажа "един диод моля". Аз мога да си разпоя от някое счупено зарядно диод примерно
Това както някой като пита "инсталирах си linux, ама имам такъв и такъв проблем" и някой се избъзика да напише "rm -rf /" и той да го напише и да каже "ох".  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 03, 2014 22:57 Заглавие: |
|
|
В случая ще ти свърши работа (почти) всеки диод. Например 1N4148
А как работи - диодът пропуска ток само в една посока и когато на изхода на датчика е 0V диодът ще е отпушен и на входа на ардуиното ще е <0.7V, Когато на датчика има 4.5V диодът ще е запушен и ток към ардуиното няма да тече. Ако то е включено, на входа ще има 5V заради pull-up резистора. Ако не е включено - няма да има нищо. |
|
|
 |
tralala Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 03, 2014 23:15 Заглавие: |
|
|
sstefanov - и в двата случая токът тече в еднаква посока, как включването на ардуиното ще повлияе диода? По-скоро с транзистор това може да стане.
Значи ако нещо съм пропуснал в обясненията - сигналът на хол сензора отива към входа на ардуиното - 4.5V. Когато ардуиното е включено всичко си е наред и мога да получавам данни колко е напрежението на входа му.
Когато се изключи обаче, този входен ток му бърка в здравето на ардуиното - няма защита на входовете и токът започва да тече вътре насам натам до нулата и не му е било много полезно на него, отделно се получава пад на напрежението при хол сензора на 1.35 волта и тогава се скапва и схемата на самия мотор.
Т.е. пак накратко идеята е с много малко отнемане от тока на 4.5 волта, да генерирам 4.5 или 5 волта на входа на ардуиното (то си има 5волта за захранване на външни схеми) така че когато то е спряно да не му нахлува ток, както и токът който нахлува да не е голям, така че да "угасва" схемата ина мотора, където е хол сензора.
На мен това с оптрона ми харесва най-много точно защото постига целта точно. Предполагам с транзистор пак ще има някакъв обратен ток макар и малък, а целта е да няма никакъв.
Обаче кажете - какъв оптрон (с такива характеристики, че да черпи малко ток за диода, който е в него) а транзисторът му да работи с петте волта (като и там има изискване да тегли и вкарва от/в ардуиното малък ток примерно под 1mA може и 0.01mA - поне когато е включено и му закача хол сензора - ситуацията при която няма проблем - тегли от там 0.01mA и работи добре) и трябва ли да има и съпротивления разни по крачетата му за постигане на горната цел? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 03, 2014 23:17 Заглавие: |
|
|
Прочети пак какво писах и се опитай да го разбереш. Когато катодът на диода е по-положителен от анода му, диодът е запушен и не пропуска ток. Така ще ти защитава входа на ардуиното когато то е изключено.
Според мен е най-логично първо да се опиташ да разбереш как работят най-простите схеми, а после да минаваш към по-сложните. |
|
|
 |
tralala Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2014 2:39 Заглавие: |
|
|
Утре ще си нарисувам всичко, което сте ми предложили и ще се опитам да го осмисля
Обаче междувременно открих и друг проблем - трудно ще стане решаването на това с множеството прекъсвания. Когато е 4.5V са по 2500-5000 в секунда, обаче при 0 волта са 200-300KHz, а ардуиното едвам се справя. Има нещо гнило в сигнала и схемата където е хол сензора, от който си взимам и аз сигнала му.
Когато го меря през аналоговия вход, показва 4.5 волта и прескача нагоре надолу със стотни. Защо на ардуиното му се активира "RAISING" i решава да прави прекъсвания по 3000 в секунда идея нямам. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2014 8:10 Заглавие: |
|
|
| Като забиеш един осцилоскоп ще разбереш. |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2014 11:03 Заглавие: |
|
|
| А и в sound-картата да го вкара, с един делител да си направи да не е 5 волта, ще го запише и ще види на някакъв wave-едитор. Понякога върши работа като подръчно средство. |
|
|
 |
help40 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 04, 2014 13:41 Заглавие: |
|
|
аз не можах да разбера на теб това ли ти трябва или не ?
или
ако да то пишат че може да използваш
"FET or Darlington transistor" , като на първата схема използват "BCX38C Darlington driver transistor" на втората се вижда ... 2N2222
още гледам използват 2N3904
пък ако искаш купи си осцилоскоп .. "забий" го там където ти казват и всичко "ще се изясни "
ако не съм прав , моля да ме извиниш че се обаждам неподготвен, ама аз само минавам от тука... |
|
|
 |
|