|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Amacherabota Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 06, 2014 20:02 Заглавие: Atari Punk Console - Стъпков Тонгенератор |
|
|
Здравейте!
Отскоро се зарибих по електрониката около един комплект за експерименти. Поръчах си от един китайски сайт разни чаркове и платки и докато чакам да пристигнат, реших да направя тази схема. Поради липсата на платка и поялник ( засега ), трябваше да я направя с пирони и чук. : )
http://youtu.be/AUxTdgToJNA
Има ли други хора във форума, които си падат по звукосъздаващи схеми? Сега искам да направя същата схема, но с допълнение към нея на 8 стъпков сикуенсър ( не знам какъв е терминът на български ) като от този клип и пак смятам да е закован за дъска. : )
http://youtu.be/Qe1ButmzNWY |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 06, 2014 22:32 Заглавие: |
|
|
Като трябва да е заковано на дъска, спокойно може да се обърнеш за съвет към някой дърводелец. Тук работим с поялници.
А тези вопли които се изкарват от изнасилената електроника, предполагам не ги смяташ за нещо което дори се доближава до музика??? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 06, 2014 22:52 Заглавие: |
|
|
Хахаха : ) Не очаквах чак толкова злонамерено посрещане на нов човек във форума, но какво да се прави - хора всякакви.
hidrazin, щях да ти предложа да прочетеш публикацията ми малко по-внимателно, за да видиш какви глупости си написал във връзка с нея и какво си пропуснал да забележиш, но нямам навик да се занимавам с хора като теб. ; ) За това ще изчакам да видя дали и другите съфорумници са се възгордяли чак толкова от факта, че могат да използват поялник или са нормални хора, с които може да се води нормален разговор. |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 06, 2014 23:02 Заглавие: |
|
|
Много ме изкефи монтажа с пироните - спойките наистина ще са по-сигурни, но за мен е произведение на изкуството.
А сикуенсъра - изгледах (изслушах го) и отидох да изпуша една цигара на терасата и сега се връщам и още не съм спрял да се хиля.. :) |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 06, 2014 23:06 Заглавие: |
|
|
| Amacherabota написа: | | ... да прочетеш публикацията ми ... |
Каква публикация, кви 5 лева??? Деца, какво да ги правиш? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 06, 2014 23:13 Заглавие: |
|
|
| dreadx, монтирах го с пирони, защото още чакам да пристигнат няколко платки и една прототипна платка ( в комплект със захранващ модул с вход за батерия и USB + 60 вързващи кабели само за 5 евро ) Но се оказа, че с пирони пак е интересно. = ) Ако го бях запоил, щеше да ми отнеме десетина минути, но с пироните беше занимавка ... трябваше да обърна схемата огледално, защото номерата на крачетата на 556 таймера се обръщат наобратно, като се залепи с гръб към дъската. Весело е подковеш интегрална схема с пирони за дъска : ) но отнема прекалено много време, както и самата координация на проводниците. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Окт 06, 2014 23:30 Заглавие: |
|
|
Виж сега, това е начин на изпълнение на схемата. Това наистина е произведение на изкуството. Ако се направи SMD монтаж става миниатюрно. Може и така обемно с пирони. Има хора слушат лампови усилватели не защото свирят уж по-хубаво, а защото ги кефи изпълнението лампите светят, дървената кутия и така носталгия. Хора на изкуството.
Ако теб те кефи звука от схемата на втория клип купи си един поялник, припой, колофон, секачки, и универсална платка на квадратчета. Може на нея да запоиш схемата. Има интересни ефекти наистина. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 06, 2014 23:50 Заглавие: |
|
|
Не че са толкова хубави тези изкривени скрибуцания, но аз се занимавам с електроника буквално от седмица. Нямам никакъв предишен опит в тази сфера и на този етап всичко, което мога да измайсторя, ми харесва. : )
А за втората схема. Този руснак ми харесва повече как я е изработил и ще направя неговата схема. http://youtu.be/4oKyFTpd4E4 Първо мислех и тя да е с пирони за по-интересно, но наистина ще отнеме прекалено много време и мъдрене кое къде да сложи и къде да мине, за да не направи късо. |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 07, 2014 0:08 Заглавие: |
|
|
hidrazin е един от големите форумни учени, обаче не може да оцени изкуството.
И мога да се хвана на бас, че не знае защо на прототипна платка се вика "breadbord".
Aз сега го научих - хе хе: http://hackaday.com/2011/04/06/circuit-building-with-a-hammer-and-nails/
- на чичката от hackaday схемата му е доста по-елементарна и освен това твърди, че не може да се работи по този начин с интегрални схеми. Виждам, че си решил проблема и даже си сложил някакви дистанционни втулки, за да не се допрат жиците.
А "dead-bug" е пак обемен монтаж, при който частите са залепени за някаква основа - платка или нещо, и после на крачетата им се запояват жиците. Важно е на интегралните схеми да си изчовъркаш от долната им страна маркировка къде е първи крак, защото после докато го свързваш всичко ти е на обратно. :)
edit: Това на руснака със светодиодите - и на мен ми хрумна, като гледах сикуенсъра. Ама реших, че няма смисъл чак от светодиоди. А и не знам неговото по-гадно ли свири, или "музикантът" не е толкова талантлив. Но онова горе ме изкефи на мах. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Окт 07, 2014 0:35 Заглавие: |
|
|
Това клипче, което си дал с историята на breadboard-a, всъщност ме вдъхнови, като го гледах миналата седмица, да направя първата си схема.
Ето http://youtu.be/DCkLrOSUZH4
Направил съм и един "Двуичен брояч" от 0 до 15, но с него имам проблем ... диодите не светят в правилната последователност, а в някаква си тяхна. = ) Нямам идея къде може да е проблемът ... проверих няколко пъти всички връзки и схемата, но ... или чипът ми 4520 не е правилният за целта или има нещо, което не мога да видя.
http://youtu.be/snbesESAiDU |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|