| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lepoev Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 15, 2014 11:52 Заглавие: Странен проблем с кинескопен телевизор |
|
|
Здравейте, понеже ми е хоби да ремонтирам телевизори на познати, ремонтирам е силна дума тъй като се занимавам доста аматьорски с това и без да съм го учил, все още се уча и трупам опит, вчера ми донесоха един телевизор със странен за мен проблем. Та телевизора е китайски - Ayco, шаси PX20025-5C, 21 инча кинескоп, китайски Panasonic. Картината е все едно че е намагнетизиран, всички цветове са като негатив на фотолента. Дотук добре, помислих си че е намагнитен и по някаква причина размагнитващата система не работи. Опитах се да го размагнитя с една външна размагнитваща бобина, която захранвам с променливо напрежение, но става още по-зле. Минах няколко пъти с обикновен магнит през кинескопа и цветовете се оправиха. Само че при всяко включване на телевизора (съответно и на размагнитващата система) кинескопа отново се омазва, тъй като отново се размагнитва. Какъв може да е проблема? Аз с моите аматьорски предположения клоня към кинескоп, но дали е така? Засега "реших" проблема като разкачих размагнитващата бобина и намагнетизирах кинескопа нарочно - образа стана нормален. Ще съм благодарен за всякакви насоки. Имам осцилоскоп, мултицет, ако можете помогнете.
Благодаря |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 15, 2014 12:09 Заглавие: |
|
|
| Сменяй позистора, премери разм. бобина да не е прекъснала. Изчакай 1 час и включи ТВ-то. После докладвай тука какво е станало. |
|
|
 |
lepoev Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 15, 2014 12:11 Заглавие: |
|
|
| Благодаря, но цялата размагнитваща система работи идеално, проверих я най-напред. Проблема е именно в това че когато кинескопа е размагнитен цветовете са нереални и трябва да се намагнитва с магнит за да се оправи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Окт 15, 2014 12:51 Заглавие: |
|
|
| lepoev написа: | | Благодаря, но цялата размагнитваща система работи идеално, проверих я най-напред. .... | Да беше го написал в първия си пост. И какво и как провери от "цялата" размагнитваща система? А тази външна бобина какво представлява? |
|
|
 |
lepoev Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 15, 2014 13:05 Заглавие: |
|
|
| При включване на телевизора позистора е с малко съпротивление, пуска напрежение на размагнитващата бобина за няколко секунди, като се позатопли му се качва съпротивлението и напрежението към бобината се прекратява. Бобината не е прекъснала, всичко работи. Мисля че не си разбрал добре проблема, който описвам - кинескопа трябва да е намагнитен, за да дава реални цветове, когато се размагнити отново изглежда като намагнетизиран и трябва отново да го намагнитя за да се оправи. Затова нарочно съм разкачил размагнитващата бобина, защото при всяко включване отново омазва цветовете. Именно това е странното на проблема. Външната бобина всъщност е размагнитваща бобина от друг телевизор, към която пускам 50-тина волта променливо напрежение. Дефакто това си е размагнитваща бобина като тази която си е в телевизора. Използвах я, докато мислех че оригиналната размагнитваща система е дефектирала и не си върши работата, но проблема е съвсем друг. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Окт 15, 2014 15:21 Заглавие: |
|
|
| 99% изместена маска. |
|
|
 |
lepoev Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 15, 2014 16:54 Заглавие: |
|
|
| Благодаря ви, сега говорих с човека, питах го дали е падал или удрян, но каза че никога не е мърдал от мястото си и няма как да е станало това. Също питах дали е бил подлаган на някакво силно магнитно поле, пак отрече. Евентуално има ли вероятност да не е изместена маска, а да е нещо по електрониката? Има ли нещо, на което да обърна внимание по-специално? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Окт 15, 2014 16:57 Заглавие: |
|
|
| Дай по 1 снимка в намагнитено и размагнитено състояние де. Така само по думи как да дадем акъл. |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 16, 2014 18:08 Заглавие: |
|
|
Отлепена и паднала капачка на Високоговорител?
Филтриращи кондензатори на +/- 15V за ВО ? |
|
|
 |
|