| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bojo06 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 14:56 Заглавие: Как да си зашитим антенния вход TV от мълния? |
|
|
| Само говорим за ремонти,а как най добре да се предпазим от тях?Споделете кое е най удачно да се направи ,зашото аз не успях да се предпазя.Мисля че темата е банална ,ама актуална. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:07 Заглавие: |
|
|
| Ударите през антенния вход са крайно рядко явление вече с кабелните телевизии.Повредите са по скоро заради дъговите изключватели в подстанциите дизайн 1912 година.... |
|
|
 |
dima Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:18 Заглавие: |
|
|
Моето мнение,че от гръмотевица не може да се предпази по никакъв начин освен изключване от щепсела и изваждане на антената. _________________ Димитър |
|
|
 |
alexandro28 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:21 Заглавие: |
|
|
| Stoy40 написа: | | Ударите през антенния вход са крайно рядко явление вече с кабелните телевизии.Повредите са по скоро заради дъговите изключватели в подстанциите дизайн 1912 година.... | Стойчо би ли бил така добър да споделиш какво разбираш под дъгов изключвател модел 1912 година,че нещо не схванах да ти кажа честно .А какво ти е мнението за вакумните ножови разидинители модел 1931 година?  _________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!! |
|
|
 |
GSt Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:24 Заглавие: |
|
|
За съжаление по селата и в провинцията наличието на висящи по стълбове - 220 V и кабелни телевизии е предпоставка за поражения от мълнии. Имайки в предвид и недоброто заземление или липсата дори на такова. На мен доста често ми докарват такива апарати и ремонта е доста трудоемък пък и цената е висока за клиента. На последък дори възникна и друг тип повреди поради включване на персонален компютър към телевизор свързан към кабелна телевизия. Дори и да не дефектира апарата веднага ми се е случвало да възникне дефект в последствие при включване на мощен консуматор към мрежата. Така, че темата не е съвсем безпочвена. Може би поставянето на устройства с транзили на антенния вход и галванично развързване биха били полезни като част от мерките за защита.  |
|
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:28 Заглавие: |
|
|
Когато има гръмотевична буря за мен единствената защита си остава изключването на TV и VCR от антената/кабелната (особено от последната) и от мрежата 220V.
Това е написано още на първите страници на Упътването!
Всичко останало е рекламни и маркетингови трикове!
Surge protectors, UPS, разклонители с вградена защита и т.н. защитават (отвеждат пренапрежението към земя) при положение, че инсталацията е 3 проводна, като на Шуко клемата за земята наистина трябва да е свързана към шината на заземлението, а не занулена, както е почти във всеки дом у нас.
Дори и ако всичко е изпълнено по стандарт, защитния елемент си има капацитет и след изчерпването му трябва да се смени.
Понеже на всички TV щепселът естествено е двупроводен и няма извод за земя (шаси) е необходимо голямо бързодействие на защитната схема, която да прекъсне и двата проводника. |
|
|
 |
GSt Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:32 Заглавие: |
|
|
| Колегата е прав напълно го подкрепям за това че трябва да е изключен апарата и от кабелната и от мрежата. Често обаче се случва да ни няма в къщи и дори да гръмне точно когато най ти се гледа така че наличието на допълнителна защита не е достатъчно но е необходимо условие според мен. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:35 Заглавие: |
|
|
| alexandro28 написа: | | Stoy40 написа: | | Ударите през антенния вход са крайно рядко явление вече с кабелните телевизии.Повредите са по скоро заради дъговите изключватели в подстанциите дизайн 1912 година.... | Стойчо би ли бил така добър да споделиш какво разбираш под дъгов изключвател модел 1912 година,че нещо не схванах да ти кажа честно .А какво ти е мнението за вакумните ножови разидинители модел 1931 година?  |
Не си ли ги виждал Една дъга като гребен ис все покъси зъби и от вътре другата клема,кято върви от най дългия зъб към най късия,като удължава дъгата докато угасне и хоп импулс 1000 волта 10 микросекунди,който помила импулсното на телевизорчетата.13 години работих ТВ-техник,имам не повече от 3-4 апарата ударено по антената-всичко останало от мрежата |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:41 Заглавие: |
|
|
Може аз да съм късметлия но досега в 35 годишната ми практика още не съм отварял телевизор който да е пострадал по антенния вход .Всички идват пострадали по захранването.В жилището си имам във всяка стая телевизор но никога до сега не ги гася с дистанционното а само с ключа отпред на телевизора.Така че и да ме няма в къщи телевизора е с прекъснато захранване. _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
dima Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:49 Заглавие: |
|
|
коцев
имахме случай,когато телевизора е изключен от мрежовия ключ и пак/от входните клеми на ключа/бе пехвърлило към масата във вторичната страна. _________________ Димитър |
|
|
 |
|