|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bodam Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 23, 2014 19:16 Заглавие: |
|
|
@ k810
Дръжката е доста мъничка.Точно като тази тук http://pojalnik.pazaruvaj.com/bg/pojalnik-bg-220v-85w-p172501681/ но без украсата и нагревателя лежи плътно върху дръжката.Но засега няма да заменям платката, ще го имам впредвид ако си променя мнението.
@ gigant
21VPP Разбира се че ме притесняваше и съмняваше затова споменах (ако правилно я , и осцилоскоп).
От съвета ти определено ще се възползвам.Очаквам мнението ти конкретно за резисторите 560ом.И как да решим измерването.Изключихме вече мултицета, осцилоскоп нямам,хвърляне на боб и леща пък звучи несериозно.Може и да е повече от информативен характер.Защото оставам с впечатление от другата тема че познаваш прекрасно тази полуавтомачна ,,атомна бомба,, (станция)повече от колко казваш
Но определено машинката си заслужава. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 23, 2014 23:14 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | От съвета ти определено ще се възползвам.Очаквам мнението ти конкретно за резисторите 560ом | За първото - а дано, ама надали... За второто - откровеното ми мнение е, че те мързи, та чак те боли. 10 поста написа, работата е за 5 мин, дори да нямаш - струва няколко стотинки.
Ама понеже обеща за книжката... Остави поялника да изстине и закачи мултицета да мери право напрежение паралелно на А-К на тиристора. Включи поялника и докато още загрява измери напрежението. Ако е под 1.8-2VDC - не пипай нищо по тия резистори, добре са си.
Ако обаче е повече ще се наложи да се понапънеш и да го разпоиш тоя прословут 600омов резистор от много неудобното място. Смени го с някой по-малък, примерно 430-470ом/1вт. Тиристора не знам откъде го изкопа, ама да знаеш че е от най-долнопробните, на 40години е и чувствителността му е незнайна. Ако и това не помогне - по-свестен ще трябва.
Пък и ако си забелязал тоя сложен уред има органи за управление (потенциометър!!!) и показвателни елементи (червен и зелен светодиод). Червения - ясно, вкл/изкл. Виж зеления е по-интересен - пише Ready и показва дали зададента температура е достигната. Та ако напишеш какво се случва с температурата и туй важно зеленичко лампе при потенциометър на мин/средно/макс - диагностиката значително ще се улесни. |
|
|
 |
bodam Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 24, 2014 19:31 Заглавие: |
|
|
Обещанията си ги изпълнявам винаги http://mazeto.net/index.php?topic=5586.0 първи стъпки в правилната посока. Всички знаем че,Мързела е движещата сила на техническият прогрес.Неотричам че и на мен техническият прогрес не ми е чужд.А сега ще рискувам да разваля и хубавото мнение което имаш за мен,и ще пипна тук там,та ако ще и да се разчуе
И така докладвам в А-К е 1.1VDC. Размина им се на резисторите. Ама да карам подред. Тоя бъпгарски тиристор T-7 цялата моделна линия (0.25/1/2/3/4) ,никак не е трудно да я намериш, и аз така мислех в началото,има ги в количества за стотинки.В бившият Млад Техник сега с друго име на ул.Поп Богомил 43 но и не само там.Сега е много лесно да намериш чисто нови части и елементи от 79г до 89г отколкото тогава.Найстина са преизпълнявани петилетните планове.Знам че е много скапан, първия такъв смених през 86г на една цветомузика.Гади ми се като ги видя,абе мани че даже си взех два.Но за пробата и тестовете няма как.
За Станцията.Ще я описвам максимално подробно да може и други който се сблъскат с нея да имат някакви сведения.При включване светва червения диод а зеления остава тъмен,Напрежението към нагревателя е 13.2VDC.След около 15-30сек може и повече да са зеления започва слабо да премигва като става все по бързо и се увеличава интензитета на светене, до максималното за свето диода.Това е момента в който е достигната зададената температура.В този момент заработва(направо си се чува) тиристорът и започва да управлява напрежението от 13.2VDC до 7VDC по някога и по ниско с пикове до 4VDC.Винаги обаче е хаотично и скоко образно а не плавно.Пример-13.2VDC следва скок на 8VDC отново на 11.5VDC и разко надолу до 5VDC.Това не важи само когато ръкохватката е в стойката там твърдо държи 6VDC без значение каква степен е избрана(Стойката е с магнитна перфорирана тръбичка разположена в носеща пружина, Тя не оказва влияние само при първо включване и достигане на зададената степен,зеленото лампе свети постоянно).
Потенциометъра(за по кратко) - положението на степените виж снимката в другата тема, са както следват:
позиция min- ------ 2.7ом - 180гр.
позиция 150гр- 62ом-210гр.
позиция 200гр-153ом-215гр.
позиция 250гр-234ом-220гр.
позиция 300гр-315ом-250гр.
позиция 350гр-415ом-299гр.
позиция max- 375гр-463ом-339гр.
Виждат се разликите в позицийте- температура която трябва да бъде по скала - при омове- и достигната температура.Не съм разглеждал междинните степените но те са без значение в случая.Регулируемият резистор променя стойноста си равномерно от 2.7 - 463 ома.Но не така стоят нещата с температурата.А да не забравя, при неправилно свързана ръкохватка (разменени места на кабелите)станцията работи на макс 13.2VDC без значение от температурата.
Рапорт даден.
Това се очертава като предпоследният ми пост след като А-К е под 1.8-2VDC. Очаквам препоръки по отношение на тиристора,и по плавното регулиране на температурата може би човки,нагреватели и евентуални леки модове с цел по добра и прецизна работа.Това е. |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 24, 2014 20:15 Заглавие: |
|
|
Че 340 градуса не ти ли стигат?
Ако искаш да видиш как работи поялника по Българска идея, с Японска човка, и Китайската схема за управление
При нормален режим само поддържа температурата, а като пипне метален обект който изстудява човката , коефициента на запълване (червен светодиод) се качва.
https://www.youtube.com/watch?v=vD-CZ6ocCDA&list=UUYH4DbW8X6egB9pZ9pV6gPg |
|
|
 |
bodam Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 25, 2014 18:51 Заглавие: |
|
|
И така последен пост.Не очаквах толкова бързо развитие и решаване на проблема и то само в две страници.В други форуми като чета това се случва някъде след 65стр.Предните са запазени за пояснения от всякакъв характер......
@k810 разбира се че ми стигат напълно, но разликите между деленията по скалата и отчетената температура ме дразнеха.
@gigant Мнението ти по въпроса при последното мерене беше важно за мен.Ама не го дочаках.Както и да е.
Днес след прекарани няколко приятни и забавни часа в компанията на станцията - ама вие да не си помислихте друго. Всички температури от деление-200гр. нагоре до-375гр включая отговарят с толеранс ± 10°С. Повече да се желае от това ще бъде чиста проба глезене от моя страна.
Равносметката- Прекрасно работеща поялна станция, найстина създадена с много мисъл(гениална- някой тук го каза, аз мога само да потвърдя ),надминала времето си.И с пълни шансове да служи още толкова колкото и досега.
Крайната себестойност на покупката(комплекта-станция,ръкохватка и стойка)+частите за ремонта възлиза на обща стойност 8.22лв.
А само подменените части за 0.85ст, днешни пари.Хъм май никак не е зле а на фона на това което виждам в интернет.Мисля че си заслужаваше упражнението.
С това смятам темата за приключена.
Огромна Благодарност към к810, gigant и Tsvetkov за оказаната ми помощ .Ако пък някога се видим, предлагам да пием по едно и да обсъдим нещата на трезва глава.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|