|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 05, 2014 22:41 Заглавие: Зарядно 12V/20A за оловни акумулатори. |
|
|
Става въпрос за изработка на зарядно за акумулатори за един кемпер. Фабричното зарядно е на 20А, импулсно. Имам няколко въпроса относно зарядно на подобен ток.
1, Напрежението от вторичната трябва ли да бъде добре филтрирано, или е добре да се оставят пулсации?
2, Диодите от компютърни захранвания SR3060 - някой товарил ли е такъв диод на максималният ток, и сумираният максимален ток при двупътно изправяне 30А ли би бил, или 30А на диод, което прави 60А?
3, Каква токова плътност се допуска на квадратен милиметър сечение при мрежови трансформатор, при двуполупериодно изправяне, и при еднополупериодно изправяне? Спомените ми от някога за двуполупериодно изправяне са 3,5А на квадратен милиметър за меден проводник с лакова изолация. А при еднополупериодно?
4, Колко микрофарада на ампер е препоръчително за филтриращ кондензатор?
5, Подозирам, че акумулаторите са тягови. Утре ще поискам точният модел на акумулаторите, за да имам капацитета и типа им. При тяговите заряда също ли е по 1,2 - т.е. до 14,4 волта?
6, Разполагам с готов траф с вит магнитопровод, 380 или 390 вата. Ако развия вторичните и направя намотка със средна точка, и ако я навия на 2*13V, резултата на изхода би бил 18 волта след диодите. Има ли начин да се изчисли колко ще клекне при натоварване, или трябва да измисля как да го натоваря, и да премеря със и без товар колко ще клекне напрежението, та да навивам 2*13 волта под товар?
Повечето от тези неща са ни ги преподавали. Държали сме изпити на тях, и някои от съучениците ми дори са си пренавивали трансформаторчета. Само че от тогава са минали над 25 години, и толкова много е забравено. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 06, 2014 1:50 Заглавие: Re: Зарядно 12V/20A за оловни акумулатори. |
|
|
Здравей,
1. По добре е с пулсации но сложи и 300ома мощен резистор в паралел за формиране на електродите.
2. Не са подходящи, ползваи диоди от автомобилни алтернатори. Набиваш ги с тръбичка в отвора на радиатора -0,2мм и нямат умиране!
3. http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia115_57_spisak.htm
4. 500uF
5. 1.2V но предвиди и дежурно зареждане с тока на саморазряд на акумулаторите.
6. Перфектно.
И успех! |
|
|
 |
Tqnata83 Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 06, 2014 10:51 Заглавие: Re: Зарядно 12V/20A за оловни акумулатори. |
|
|
малко прочети и за режимите на заряд на акумулатори
На един кемпер попаднах на оригинално зарядно. При включване зарежда на 14.4 V след това като спадне тока (зареден акумулатор) го държи на подзаряд 13.6. За да няма необходимост за следиш кога е зареден и да го изключиш _________________ Две ръце не са достатъчни. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 06, 2014 23:45 Заглавие: Re: Зарядно 12V/20A за оловни акумулатори. |
|
|
| Tqnata83 написа: | | го държи на подзаряд 13.6. За да няма необходимост за следиш кога е зареден и да го изключиш |
НЕЕЕ!!!!!! зарежда го с тока на саморазряд!
Ама требе да се чете!!!!
За американеца ли пишеш? |
|
|
 |
bobikan Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 23, 2014 7:12 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Утре ще поискам точният модел на акумулаторите, за да имам капацитета и типа им |
А пък аз мисля ,че трябваше да започне от тук,а колегата завърши тук.Или може би зарядното вече е готово и работи перфектно,в което доста се съмнявам.И все пак,ако работата по изработката продължи,бих му препоръчал,да помисли за ограничаването на тока при напълно разреден акумулатор.А това ,че ще "кляка" изходното напрежение на трансформатора ,не е толкова фатално,по важното е да се огледат добре нещата ,така че зарядното и зарежданите акумулатори да имат максимално дълъг живот. |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 03, 2014 13:30 Заглавие: |
|
|
Ако някой се почувства подведен за това, че е писал в темата ми - извинявам се. Когато пуснах темата, собственика на кемпера искаше зарядно.
След като посмятах, събрах цените на частите, намерих в магазин подходяща кутия и дадох крайната цена, ми беше казано - ще помисля.
А преди няколко дни ми се обади, и каза, че нямало да прави нищо за момента. Щял да си кара на соларното. (дали аз го вярвам е отделен въпрос)
А лично от мен - благодаря за всичко написано в темата ми. Ако не за този случай - за друг случай ще ми бъде полезно. Не е първото зарядно, минало през мен, но щеше да бъде първото на толкова голям ток.
По отношение на зарядният ток си мислех някъде да ми изработят шунт, от който да взимам сигнала за управление на зарядния ток. За да спестя излишно превръщане на електрическа енергия в топлина, мислех да направя управлението на зарядния ток със ШИМ. Щях да питам дали някой знае как се отразяват импулсите на акумулаторите, но сега вече темата е без конкретна цел.
За акумулаторите съм чел доста, но само с четене не става. Когато се почне практическата изработка, нещата винаги са ми изглеждали различни.
А съвсем отделно, че колкото повече знаеш, толкова по-малко знаеш.
пп. Може би е редно темата да бъде заключена. Нека модераторите преценят. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|