|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 16:08 Заглавие: |
|
|
Е то има гъвкави соларни панели основно за яхти и подобни ама и цените им са като за яхти.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
danstef Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 18:07 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Добре, а как смяташ от променливо напрежение да заредиш акумулатор?
Алтернатора има ли изправител? - Според това което си написал няма.
Може би трябва да се направи на принципа на мотоциклетите. |
Разбира се, че няма как да зареждам акумулатора с променливо напрежение! Проблемът е ниското напрежение, което изкарва бобината и затова не разглеждам по натам схемата. Принципно този мотор има изправител - тип "Грец" след бобината и толкова...
Това, което аз ще направя е да махна оригиналната част и да сложа токоизправител/реле-регулатор /вървят комплект/, но за да направя това първо трябва да създам услувия за работа на реле-регулатора. При него са необходими от 16V AC при ниски обороти до над 100V AC при най-високите /при този модел те са 5500-6000/.
Ето защо е важно за мен да разреша проблема с тия 8 волта на ниски обороти. Ако ловя на тротлинг /влачене/, няма да зареждам акумулатора и той ще падне бързо от консумацията на сонара.
Ето това е токоизправител/реле-регулатор, който ще ползвам:
Ето това ме притеснява, че на схемата го има, но реално не намерих други две свободни жила. Не съм сигурен, че това е мойта схема, но на сървис менюела пише F9.9, което би трябвало да е.
Утре мисля да отварям мотора и да видя от вътре какъв заек ще искочи
| Цитат: | Използват някакъв си техен регулатор:
ВРНЛ-1
По принцип е някакъв импулсен стабилизатор и няма да е нещо по-различно от това: |
Това е токоизправител/реле-регулатор вход: 16-100V AC, изход: 14-14.6V DC. Показал съм на горната снимка. Но това ще го монтирам, когато оправя ниското напрежение при ниските обороти.
| Цитат: | | Имай едно на ум, че такова преустройство анулира гаранцията на матора. И още нещо. Не знам какво и с какво си мерил ама нещо бъркаш с ония 7.9-8.1V и дето падали след греца. |
Моторът няма гаранция вече! Каква е причината да се съмняваш, че мога да меря с мултицет??? Толкова меря, а след греца е нормално да има малък пад. Това е пада върху диодите.
| Цитат: | | Ми вземи сложи един електролитен кондензатор на изхода на греца и захрани една малка ламба за автомобил и тогава измервай. Ама това след като запалиш матора и на ниски обороти, щото иначе ще замине ламбата и кондензатора да е за едно 100-тина волта. |
Каква е идеята? Вероятно кондензатора ще повдигне малко напрежението, но едва ли от 8 Волта ще го направи 16!
Благодаря ти за коментара и помощта! 
Последната промяна е направена от danstef на Съб Ное 15, 2014 19:04; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 18:29 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | е важно за мен да разреша проблема с тия 8 волта на ниски обороти |
Ти май си пееш каквото си искаш? Прочети какво съм ти написал в предния пост. А какво ще помогне кондензатора? Ми вземи и пробвай де и пак ще говорим - грец, кондензатор и малка ламба за 12 волта. Все пак един кондензатор струва стотинки.
И какво ти пречи сега да сложиш импулсния стабилизатор (ако е такова де но определено не е реле-регулатор).
Каква оригинална част ще махаш бре? По спецификации трябва да има още една свободна намотка! Няма да е изкарана отвън а жиците ще свършват някъде вътре.
И се научи как се пише бобина че е грозно с това У.  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 19:09 Заглавие: |
|
|
Прав си за бобината..! Направих корекцията.
Утре ще пробвам това с кондензатора.....само, че имам крушка 24V, 21W, но и с нея ще стане.
А, за втората намотка ще отварям мотора, но първо ще опитам с кондензатор както казваш.
Поздрави и ще пиша какво е станало.  |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 19:55 Заглавие: |
|
|
"Колега", вземи прочети малко книжки, защото:
| Цитат: | | 80W - Това е 12V, 6.6A.... | но също и 8V/10A или 80V/1A. Производителя за тия пари ти е направил толкова... Ти искаш повече. Ако наистина си колега, ще знаеш какво трябва да направиш. Но явно не си, щом не знаеш, че тоя чарк, дето си го показал на снимката не става в случая, той може само да намалява, не и да повдига напрежението. Плати на някой, който знае как се прави чарк, дето може хем да вдига (при ниски обороти), хем да намалява (при високи обороти) напрежението. И работата ще стане. Вярно, човека ще ти поиска пари. Вероятно не малко - щото за една бройка ще излезе златно.
| Цитат: | | Пада и не можем да се прибереме, оставам в най-дълбокото, тъмно и страшно место... |
Това ме навежда на мисълта, че си сваляш акумулатора от колата и след троленето не можеш да запалиш. Купи си един акумулатор само за сонара... И после си го дозареждай в къщи. По-евтино ще ти излезе. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 20:06 Заглавие: |
|
|
| gigant написа: | | Това ме навежда на мисълта, че си сваляш акумулатора от колата и след троленето не можеш да запалиш. Купи си един акумулатор само за сонара... И после си го дозареждай в къщи. По-евтино ще ти излезе. |
На трета страница да си дойдем на думата! За к'во ручахме жабетата?  _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж
Последната промяна е направена от Филипов на Съб Ное 15, 2014 20:09; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 20:08 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | "Колега", вземи прочети малко книжки, защото:
Цитат:
80W - Това е 12V, 6.6A....
но също и 8V/10A или 80V/1A. Производителя за тия пари ти е направил толкова... Ти искаш повече. Ако наистина си колега, ще знаеш какво трябва да направиш. Но явно не си, щом не знаеш, че тоя чарк, дето си го показал на снимката не става в случая, той може само да намалява, не и да повдига напрежението. Плати на някой, който знае как се прави чарк, дето може хем да вдига (при ниски обороти), хем да намалява (при високи обороти) напрежението. И работата ще стане. Вярно, човека ще ти поиска пари. Вероятно не малко - щото за една бройка ще излезе златно. |
?!?!?! Вземи прочети първо хубаво горният ми пост, пък после говори аз какви книжки да чета!
Никъде, никога и по никакъв начин не съм казал, че реле-регулаторът ще ми повиши напрежението....
80W - Това е 12V, 6.6A....Да, така съм написал, защото това дава и производителя!
Пак ще се повторя за такива "читатели", като теб!
Никъде, никога и по никакъв начин не съм казал, че искам повече! Тъкмо обратното.
......Останалото за плащането....ще пропусна да коментирам!
Съжалявам, ако съм те подразнил, но това което пишеш е необективно!
| Цитат: | Пада и не можем да се прибереме, оставам в най-дълбокото, тъмно и страшно место...
Това ме навежда на мисълта, че си сваляш акумулатора от колата и след троленето не можеш да запалиш. Купи си един акумулатор само за сонара... И после си го дозареждай в къщи. По-евтино ще ти излезе. |
Ако си такъв "майстор", каквато ти е и логиката...пишман от майстори!
Разбира се, че имам отделен акумулатор. Тоя от G-класата не го побирам в лодката  |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 22:57 Заглавие: |
|
|
danstef - прочети пак инструкцията кога ще ги получиш тези 80 вата от мотора - на максимални обороти, на минимални обороти или на някакви други.
И наистина прочети малко книжки, поне за електрическите машини. За да разбереш връзката между магнитен поток, индукция, ЕДН и честота. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 23:07 Заглавие: |
|
|
Понеже съм "пишман майстор" с присъщата на пишман майсторите простотия не си и помислих, че човек дето кара G-класа, ще вземе да пита по форумите на пишман майсторите:
Що тъпата Yamaha не желае да ми зарежда акумулатора?
Извинявам се за което най-искрено. И Ви препоръчвам за запалите G-класата, да се насочите към сервиза на Yamaha - там не са пишман майстори. Даже Ви препоръчвам някой сервиз на Yamaha в по-морските страни, щото по нашите сервизи... Знаете какви сме! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|