|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
livadeto Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 08, 2015 11:08 Заглавие: Грешка в схемата на телоподаващо Изаплан |
|
|
От схемите ще Ви стане ясно, че нищо не разбирам от електроника и схеми. Постарах се да сваля схемата от устройството и да я опростя максимално, за да можете лесно да я разберете. Едва ли ще е много сложна. Сложно е рисуването ми и дали ще ме разберете. Става въпрос за устройство, което подава телта и пуска защитния газ при МИГ заваряване (телоподаващо). Устройството е българско - ИЗАПЛАН, производство на Оптикоелектрон Панагюрище,а тези са правоприемници по наше време - http://www.rossa.bgcatalog.com/indexnc.html. За съжаление от ровенето в нета разбрах, че не давали схемата (не, че не ги питах, но не ми отговарят). За да намира гугъла темата за бъдещи търсещи схемата ще напиша надписа на платката - РТУ4МП1.00.02
Притесненията ми да го пробвам са 2.
1. Имам друг модел подобно телоподаващо на същия производител и в него има грец, който тук не виждам. Един съфорумник от друг не толкова електрончески форум твърди, че "Логиката ми казва: За да не думне оня кондензатор (дето не му се вижда надписа - 220микроФ е) захранването трябва да е постоянно и да е с поляритета на кондензатора. От друга страна за да управляваш и контролираш оборотите на мотора със тиристор трябва да е или променливо или специален тиристор или по-сложна схема която да го запушва. Значи хем да е постоянно, хем да е променливо. Извод: Променливо само изправено с грец, без да е филтрирано с кондензатор. ". Причината да изпитвам известни колебания за извода е, че двете са на един производител и според мен би трябвало да са стандартизирани към връзката си с електроженните части на други производители.
2. ЦК ключето за реверса. Би трябвало да обръща полюсите на мотора, а то обръща вентила за подаването на газ. Кабелите м/у ЦК-то и вентила бяха изолирани с лейкопласт, което ми говори, че някой е пипал и най-вероятно - неправилно.
Всичко което се вижда съм го описал. Ако някой важен надпис го няма - кажете да мъча да го търся! Тук съм сложил голяма мърдаща картинка, изобразяваща промените при включване и изключване.
Ако е нужно в следващ пост ще пусна линкове към по-големи схеми, че системата не дава повече от 4 линка. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|