| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
importante Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 11, 2015 19:04 Заглавие: Динамо от автомобил свързано като електродвигател |
|
|
От доста време се чудя и търся начини как да го свържа да работи като електромотор.Става въпрос за динамо от москвич 408, ЗИЛ мисля че беше с динамо или волга, динамо а не алтернатор. До колкото знам няма постоянни магнити и трябва да му се създаде магнитно поле. Интересувам се дали някой не го е правил и каква мощност може да се очаква горе долу при 12 волта.
До колкото аз разбрах трябва да се отвори динамото, да се развържат двете намотки, като статорната се захранва с 12 волта постоянни, а роторната намотка от около 8 до 15 волта регулируеми за промяна на оборотите на мотора. Това намерих в интернет не знам дали е вярно, надявам се все някой да е пробвал и да сподели.
Не искам да го купувам само за пробите, но ако има начин и работи разумно бих го направил.
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Яну 11, 2015 21:21 Заглавие: |
|
|
| Защо да е кочина, какво имаш в предвид? |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Яну 11, 2015 23:08 Заглавие: |
|
|
Какъв трябва да е крайния резултат  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 13:06 Заглавие: |
|
|
Трябва ми за да задвижва центрофуга, но е в гората и няма ток, за това трябва да е с акумулатор. Схемата явно я намерих, но питането ми е някой има ли който да го е правил??  |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 16:02 Заглавие: |
|
|
Ако не си намериш свестен електромотор, бас хващам че това ще заработи. Обаче дали ще има достатъчен въртящ момент или какви ли ще са оборотите му на празен ход например, едва ли някой тук знае . |
|
|
 |
plamenp Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 17:45 Заглавие: |
|
|
| Не е баш по темата,но ако става дума за пчеларска центрофуга ,няма ли да свърши работа готов мотор от автомобил(за чистачки,за вентилатор на парно).Имам представа от работата на такава центрофуга и мисля,че с подходяща предавка за намаляне на оборотите,мощността ще е достатъчна. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 18:18 Заглавие: |
|
|
| Аз се надявах някой, който го е пробвал да сподели, но такъв не се включва в темата.От чистачките е по-мощен но не повече от 10w и не стана с него.Центрофугата е голяма и пробвах с такъв и не мръдна, даже имаше и още един редуктор след неговия. |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 19:00 Заглавие: |
|
|
Възможно е да стане, но няма да ти хареса решението.
Статорните намотки и ротора се включват последователно, за да се получи сериен електромотор.
Необходимото захранване вече ще е 24V, евентуално регулиране на скоростите - чрез изключване на едната статорна намотка. Пускането задължително трябва да е с двете статорни намотки, след като набере обороти, може да се изключи едната статорна намотка, другата остава включена.
Но има реална опасност, ако остане без товар да развие свръхобороти и да се разлети на парчета (общ проблем за серийни постояннотокови двигатели). |
|
|
 |
plamenp Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 19:09 Заглавие: |
|
|
| Още една идея и спирам да спамя по темата.Акумулаторен винтоверт на 12волта.(вграден редуктор,регулиране на оборотите,възможност за реверс). |
|
|
 |
|