| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
todor943 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 13:40 Заглавие: Използване на GPIO на Raspberry Pi |
|
|
Здравейте,
Снабдих се с Raspberry Pi B+ и искам да го използвам GPIO пиновете за управление на релета и след това най-различни уреди. Разбрах, че мога да тегля до 16мА от пин ( има общо 27 използваеми пина ), но общо 50-51мА за всички пинове.
Напрежението на пин е 3.3V.
Искам Raspberry-то да е галванично разделено от управляваните устройства, за това мислег да използвам реле като крайно стъпало. Виждал съм, че има релета с преход на управленоето, които предполагам не се нуждаят от много ток, но не знам кои са.
Какви компоненти мога да използвам ( полеваци, мосфети, тиристори, триаци, интеграли, т.н ) за да вляза под 3мА на 3.3V с минимален брой компоненти? Ако трябва да използвам полеви транзистори, какво бихте ми препоръчали?
Ако се бъркам някаде, нямам нишо против да бъда поправен  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
|
|
 |
importante Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 14:59 Заглавие: |
|
|
Ето това направих аз за подобни нужди, направо изкопирах на Arduino модула за управление на реле, работи и е с възможно най-просто изпълнение
 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 15:01 Заглавие: |
|
|
| Защо ти е оптрон като имаш реле? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 15:16 Заглавие: |
|
|
| Извинявай ststefanov ,може би не разбрах въпроса ти, но дал си линкове за оптрони, пък питаш защо.. Човека иска да управлява най-различни електроуреди, може би мощни или не, той си знае.Така по схемата можеш да сложиш реле каквото си пожелаеш. Реле, което е с 5А на контактите, Arduino не можа да го задейства и го минах през оптрона. Удобно с индикация за задействане и пробвано и работещо. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 15:20 Заглавие: |
|
|
Дал съм линкове за оптрони и транзистори за релета поотделно. Не да се ползват заедно. Оптроните в линковете ми са с изход триак за директно управление на маломощни променливотокови товари.
Затова питам защо при теб има и оптрон и реле. Същата схема ще си работи и само с транзистор и реле. Може би имаш нещо друго предвид с добавянето на оптрона. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 15:27 Заглавие: |
|
|
| Оптрона за командване на по-големи транзистори, които контролера да не може да включва, примерно може и контактор да задейства.Може да се бъркам не знам, схемата е тази с която са направени модулите за Arduino |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 15:28 Заглавие: |
|
|
| Това е глупост, по-лесно е вместо оптрон да се сложи още един транзистор. |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 15:30 Заглавие: |
|
|
Защо направо не си купиш готова платка с релета и оптрони?
Примерно виж от тук.
Plug and play  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 15:36 Заглавие: |
|
|
| Ако е разделен от Arduino чрез оптрона, когато използваш по-високо напрежение след него няма опасност да навредиш на Arduino заради пробив примерно.. все ще има логично обяснение щом така са го измислили да го правят серийно, да влагат повече елементи си е загуба, не е логично.. |
|
|
 |
|