Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема на микровълнова фурна SANG N20G
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ooleg
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2015 9:55    Заглавие: Схема на микровълнова фурна SANG N20G Отговорете с цитат

Привет!
В къщи нещо и е станало на микровълновата фурна - явно нещо е дало на късо, защото заварих предпазителя паднал и гледам, че няма помен от захранване като я включа и сигурно някакъв предпазител е изгорял. Странното е, че уж е дала късото в неработещ режим след отваряне на вратичката. Ама понеже може да има причини да изгори искам да и видя схемата за да знам какво да меря. Никога не съм оправял микровълнова и имам само теоритична представа, че трябва да има захранване и някакъв магнетрон или ГЪН диод дето да генерира та затова схемата поне на някоя подобна на моята ще ми е много полезна.

Мерси!

П.С. Тя е за изхвърляне щото е хванала ръжда, но ако ремонта и излезе няколко лева ще си заслужава щото разбира се издържа 2 месеца след като и мина 3 годишната гаранция!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todortv
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2015 10:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Първа стъпка- провери лампата.
Втора. На вратата има 3 микрети. На една от тях отиват 3 кабела. другите са с два.
Трябва да я смениш или да махнеш единият кабел. На два от тях отиват фаза и нула, пак свързано с лампата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ooleg
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2015 10:12    Заглавие: Схема на микровълнова фурна SANG N20G Отговорете с цитат

todortv написа:
Първа стъпка- провери лампата.
.

Как се проверява магнетрон без да е включен към захранване?
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2015 10:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пък от горната писанка разбрах, че трябва да смени вратата ! Very Happy
Цитат:
Втора. На вратата има 3 микрети. На една от тях отиват 3 кабела. другите са с два.
Трябва да я смениш или да махнеш единият кабел.

Иначе сериозно казано, махането на единия кабел води до това , че печката ще остане без защита от пускане с недобре затворена врата.
Цитат:
схемата поне на някоя подобна на моята ще ми е много полезна.

Схемите на повечето микровълнови са подобни на твоята, но мисля , че сама по себе си няма да ти помогне- трябва да си попрочетеш малко как работи цялата микровълнова, това ще ти е от полза !

Последната промяна е направена от ELP на Сря Фев 04, 2015 10:28; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
fonev_tv
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: СОФИЯ ул.Макгахан 11

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2015 10:25    Заглавие: Отговорете с цитат

След като е хванала ръжда то е ясно Wink
Върнете се в началото
ooleg
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2015 10:55    Заглавие: Схема на микровълнова фурна SANG N20G Отговорете с цитат

Какво искаш да кажеш, че не разбрах? Smile

Иначе, смятам, че е предпазител и въпросната микрета, но исках да питам и за магнетрона...
За начина на повреждане ми казаха буквално следното:
Печката е била спряна със затворена вратичка и са отворили вратичката, но на пътя и имало някакво бурканче и при отварянето вратичката се ударила в него и се чул звук от удара на вратичката в бурканчето но някак по-особен... Т.е. едва ли не е изгорял предпазителя при лекия и удар с бурканче или чиния, което нямам как да е така, защото тя е пасивна... т.е. това с микретите е по-вероятно..
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2015 11:09    Заглавие: Отговорете с цитат

За да се провери верига от няколко чарка не трябва схема, а най-прост мултицет. Нищо не пишеш какъв е програнатора, дава ли верига, вентилатора и моторчето под тавата. На първичната на трафа подава ли се напрежение.

Повече подсказки няма да има, а кошчето е наблизо.
Да предупреждавам ли че магнетрона се захранва с високо напрежение?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
ooleg
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2015 11:25    Заглавие: Схема на микровълнова фурна SANG N20G Отговорете с цитат

В момента няма признаци на захранване фурната - т.е. все едно не е включена! Т.е. смятам, че е изгорял предпазител (ако има такъв на захранването). Но като го сменя,ако изгори пак исках да знам какво да правя - т.е. преди да правя нещо винаги искам да имам някакъв план 1,2,3-то и т.н. Затова първо питам и уточнявам, после разглобявам - т.е. да не правя неща без акъл! Знам, че магнетрона е лампа и като такава се захранва с високо напрежение и че се ползва за генератор на ВЧ и мощни трептения, както знам, че клистрона също е лампа, която ги усилва...
Знам, че се оправят прости вериги с мултицет, иначе вече си имам осцилоскоп така,че откъм уреди бих се притеснил, ако ми трябваше вобел генератор ....
Аз съм привърженик на приказката : "Дяволът се крие в подробностите" и затова питам много....знам, че дразни, но ако не съм бил такъв щях да бачкам на строежа отсреща и да нося вар на майстора
Върнете се в началото
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2015 12:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми като имаш уред мери за късо. Слагаш нов бушон и ръгаш. Ако искаш можеш да изключиш едно по едно от обувките докато излезе проблема. МЕРИ !!!
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2015 14:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Ми като имаш уред мери за късо. Слагаш нов бушон и ръгаш. Ако искаш можеш да изключиш едно по едно от обувките докато излезе проблема. МЕРИ !!!

Интересно , защо ти не пробваш по този начин, ама без да откачаш първичната на трафа, която е почти късо ?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети