Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как се разпоява IGBT модул?!
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2015 9:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето Снимка
Аз още предния път качих снимка, но по незнайни причини ми изтриха поста.
Наистина модула влиза много стегнато. Това с иглата е добра идея. Ще опитам днес да си купя такава и ще пробвам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2015 10:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако ти е Attach към поста - трябва да си щастлив че някой колега го видял преди мен е изтрил. Преди малко един отнесе 3 дневен бан за същото.
За толкова години тук трябваше да се научиш как се слага снимка. Има цяла тема.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2015 19:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Хе това е от най лесните! със разпойваща станция. Very Happy
Върнете се в началото
al_at
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Фев 17, 2015 8:48    Заглавие: Re: разпояване на IGBT модул Отговорете с цитат

Ако модулът влиза много стегнато, игла няма да помогне.
Изглежда анти-логика, но най-добре се разпоява с много припой. Платката се закрепва здраво да е равна, със спойките нагоре, с достъп отдолу до компонента за разпояване. Успоредно на всеки ред изводи, от двете му страни се поставят парчета дебел меден проводник или шина и се запояват с много припой и много флюс към изводите с мощен поялник. Може да се огради и целия компонент и да се получи нещо като езерце от припой. Това цялото нещо се нагрява с духалка или с мощен поялник (може и повече от един). Ако компонентът е тежък, може и сам да изпадне. Но е хубаво да се придържа/подръпва леко с ръка (в ръкавица) - усеща се кога ще излезе.
След това се почистват остатъците от припой и отворите (ако ще се ползва и платката, а не само компонентът).
П.С. По този начин съм разпоявал 40-кракови процесори ( и оставаха работещи) и многоредови куплунзи (но при тях по-скоро ми трябваше платката).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Вто Фев 17, 2015 8:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Методът с иглата е нож с две остриета. Особено примногослойни платки с метализация на отворите. Какво имам пред вид- първо, отворите в тези платки са с достатъчно малък диаметър и са съобразявани с изводите на елементите, които ще влизат в тези отвори. Така че най-вероятно място за иглата няма да има, а ако има се рискува повреждане на метализацията. Другия, по-опасен проблем е евентуално намъкване на иглата в отвора и нейното калайдисване. Ще си остане закована в отвора навярно завинаги. Този метод е наистина много удобен, но за еднослойни платки без метализация , когато трябва да се свали чип с повече крака. В конкретния случай според мен трябва да се опита с нанасяне на оловен нискотемпературен припой (естествено, ако го има, ако не- обикновен 60/40) по спойките и последващо загряване на всички спойки с духалка. След което се опитва да се дръпне модула от платката. Отнемането на част от припоя от спойките влошава драстично топлопреносимостта и намалява шансовете за успешен демонтаж.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Tqnata83
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 17, 2015 10:11    Заглавие: Отговорете с цитат

а защо не разви болчето
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Фев 18, 2015 9:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Най хубаво със вакуум ще стане. Аз съм работил със станция за разпояване Weller и става много добре, първо нагрява спойката, после изсмуква всичкия припой. Другия вариант е със обикновена помпа.
Върнете се в началото
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 18, 2015 20:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако има елементи само от едната страна на платката защо не опиташ с малка метална кутийка, използвайки я като пота? Слагаш я на котлона и я пълниш с някакъв припой до горния ръб така, че като сложиш платката отгоре спойките да опират в разтопения припой. Другото ти е ясно. Успех!
Върнете се в началото
antonantov
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 18, 2015 20:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Има пистолети за горещ въздух вършат същата работа като духалката само че са много по мощни. Настрой си го на непотребна палтка въздух/температура. С такъв съм извадил доста елементи и всичките са работили след това. Понеже си махнал припоя презапой го с някакъв нискотемпературен. Ще ти трябва за равномерно разнасяне на температурата в отворите.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Сря Фев 18, 2015 20:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
.......... В конкретния случай според мен трябва да се опита с нанасяне на оловен нискотемпературен припой (естествено, ако го има, ако не- обикновен 60/40) по спойките и последващо загряване на всички спойки с духалка. След което се опитва да се дръпне модула от платката. Отнемането на част от припоя от спойките влошава драстично топлопреносимостта и намалява шансовете за успешен демонтаж.

Два-три поста по-горе Laughing

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети