| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
cakala Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2015 15:31 Заглавие: Проблем с термореле |
|
|
Здравейте.
Реализирах ето тази схема на термореле с lm311 http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bwy1424351173q.png но имам следният проблем. След като включа схемата всичко работи нормално настройвам желаната температура и схемата я поддържа в температурният диапазон, но при включване на някакъв друг консуматор в ел. мрежата независимо дали във същият контакт или в някой друг, релето започва да прищраква, забелязах че го прави при доближаване на температурният диапазон, когато ще превключва релето. Предположих, че става въпрос за някакви паразитни токове, които правят това смущение за това заземих трансформатора, но не помогна после сложих 10mf и 10nf успоредно на намотката преди греца както и след греца, но също без успех. След това опитах 10nf на минус и корпус всичко е монтирано на метален корпус /траф, радиатор, стабилизатор/ но отново без успех. При допиране на сондата на мултицета /само едната/ към вторичната намотка на трафа отново се получава това прищтракване, смених трафа и релето с други, но отново се получава същото. Моля ако някой знае как да премахна този проблем да сподели. Благодаря предварително.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2015 21:44 Заглавие: |
|
|
Здрасти, схемата с LM311 е капризна от към смущения, влизащи от захранването и от разположението на елементите. Препоръчва се R1, R2, Vr1, Vr3 да бъдат разположени най близко до чипа. Когато се изнесе термо резистора на разстояние около 50 см. от интегралната схема, задължително се свързва с ширмован кабел. Прави се и екран за интегралната схема. За да няма тези недостатъци, направи тази схема:
http://prikachi.com/images.php?images/272/7933272r.gif
Замества тази с LM311. Предимствата с 741, не се влияе от смущения, не трябва екраниране, не трябва толкова капризно изпълнение. С добавката на транзистора, може да се включи и по мощно реле. Стабилизатора 7812, трябва лека доработка, на изхода се свързва един електролитен кондензатор 47mf и 100nf, на входа пак трябва да има 100nf. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2015 22:09 Заглавие: |
|
|
Може да се опита кондензатор 10nF между р.2 и р.3 на LM311. нещо такова. В схемата, която е в първия пост ми се струва (ако не греша) че нагревателя трябва да се включи през нормално затворен контакт на релето (при увеличване на температурата напрежението на р.2 намалява).
Последната промяна е направена от AA на Чет Фев 19, 2015 22:24; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
cakala Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2015 22:12 Заглавие: |
|
|
Хмм това за каприза не го знаех, но човек се учи от грешките си. Почнах да се чудя и да пробвам всякакви комбинации с цел да разбера къде съм сбъркал. Благодаря много за помощта dodov. Само да попитам какъв конкретен транзистор мога да използвам?
| AA написа: | | Може да се опита кондензатор 10nF между р.2 и р.3 на LM311. нещо такова |
Ще го пробвам преди да сменя lm311, благодаря за идеята. |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2015 22:42 Заглавие: |
|
|
| cakala написа: | Само да попитам какъв конкретен транзистор мога да използвам?
|
Може да ползваш всякакъв p-n-p биполярен транзистор. Съобразяваш се с захранващото напрежение и комутирания ток. Схемата ти е за 12V така, че колектор - емитер 25V, колекторен ток - 100 ma. Напр. ВС 558, ВС 308. Схемата не е капризна от към транзистор за усилване по бета. Става от 100 до 400. Релето ако е над 100 ma, търсиш с по голям колекторен ток. |
|
|
 |
cakala Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2015 22:53 Заглавие: |
|
|
Ахам добре. И отново Огромно Благодаря за помощта.  |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 20, 2015 9:09 Заглавие: |
|
|
Eдна идейка от мен- 723 вместо 741. 723 има вграден стабилизатор на напрежение, който може да се ползва за захранване на измервателния мост и отака отпада нуждата от външен стабилизатор. Прищракването на релето най-вероятно се дължи на малък хистерезис- поне при мен досега винаги причината за "трептене" на релето е била тази. На схемата ,която си направил опита ли да намалиш стойността на VR2? _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
cakala Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 20, 2015 11:52 Заглавие: |
|
|
Да опитах и това, но нямаше резултат. Проблема се получава, когато включа или изключа друг консуматор в ел мрежата иначе си работи перфектно, тоест няма го това прищтракване. Имам монтиран стабилизатор /със необходимият радиатор прикрепен към корпуса/ понеже всичко е в кутия, но благодаря за съвета. Ако ми е необходим друго термореле за в бъдеще ще го съобразя.
ПП: Опитах 10nF между р.2 и р.3 на LM311, но нямаше ефект на няколко пъти се опита да прищтраква само по веднъж, но като цяло смущението си остана. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 20, 2015 12:00 Заглавие: |
|
|
Може да опиташ с L-C филтър на входа на трафа. От някое бракувано компютърно захранване вземи двойния дросел, който е на входа му и добави кондензатори преди и след него , дано има ефект. Има и едни проходни за тази цел, но много трудно се намират. Аз съм ги срещал в руски военни апаратури. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
pansim Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 20, 2015 13:45 Заглавие: |
|
|
Опитай да замениш захранващия трансформатор с импулсен източник изпълнен по обратноходова схема /флайбек/ _________________ заваръчни инвертори
продажба и ремонт 0887 60 77 22 |
|
|
 |
|