|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 03, 2015 17:13 Заглавие: ProPic2 програматор под WinPic800 |
|
|
| Здравейте! Споделям един проблем, при ползването на Winpic800 с програматор Propic2. Досега съм ползвал самоделни "непълни" програматори - направени да обслужват определени процесори. Например, в куплунга за програмирания процесор не са свързани всички изводи, а само необходимите, или е опроводено само Vpp2. Тия дни, в свободното време налепих един програматор в пълния му вид (схемата е сред най-разпространените в нета). Проверих работата му с Propic2XP (той за друго не става), но като го включих към Winpic800, винаги остава включен Vpp3. Това е проблем при програмиране на 40 пинови процесори, тъй като 13V се подават на 18 крак и могат да повредят процесора и (или) да замине транзистор от самия програматор (случват се най-често и двете). След прекъсване на веригата от 7 пин на куплунга към принтерския порт, проблема не съществува. При нужда връзката се възстановява, но обикновено не се налага защото обслужва демодирани вече процесори - PIC14XXX и такива в 14 пинов корпус, каквито не съм срещал. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Мар 03, 2015 19:20 Заглавие: |
|
|
| а мен ме интересува когато пиша с win pic 800 почти всеки път става грешка. От конфигурационния файл намалявам драстично скоростта но пак дава грешки ... |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 03, 2015 20:44 Заглавие: |
|
|
Не съм се сблъсквал с проблем при запис на процесори от фамилиите 16FXX и 16FXXX. Трябва да се провери захранването на програматора (поне 17V и по-твърда харастеристика). При описания дефект в горния ми пост не можеше винаги да изтрива чипа преди запис, защото заради излишната консумациа във веригата проблемния Vpp3 падаше напрежението 13V и на необходимото Vрр2.
По принцип "флашовите" процесори" не търпят бърз процес на записа и, ако може да се избира, скоростта трябва да е минимална. С процерорите с друг вид памет (серии С, СR и др.) нямам опит. В една забележка към ProPic2 програматора бяха указани минималните захранващи напрежения за различни типове процесори (между 14 и 18V на първи електолит преди стабилизаторите). Странно е, но съм го установил от практиката, големината на това напрежение има значение при някои "по-тегави" процесори - обикновено втора употреба, които дълго време са били с една програма, след което по-трудно се изтриват. Тогава се е налагало да вдигам това напрежение до 20V. Изглежда това помага при импулсния характер на товара - има повече запасена енергия и напрежението след стабилизаторите не "кляка". |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|