| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Hypnotical Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2015 13:55 Заглавие: LED луна на 12V - захранена на 220V |
|
|
Здравейте! Така се случи, че по погрешка монтирах една LED луничка която е за 12V, директно към инсталацията на 220V. Електрониката не ми е сила, но все пак реших да я отворя и да видя пораженията. На пръв поглед, веднага след контактните пластини е вързан регулатор на напрежението MD24S, който е изпушил и е почернил половината платка. Освен него обаче друг засегнат елемент не видях. Проблема идва с намирането на същия или подобен регулатор.
Ще съм благодарен ако някой ме посъветва от къде може да се вземе и изобщо заслужава ли си, при положение, че луната струваше 6лв?
Ето и снимки на платката
тук, тук и тук.
Благодаря предварително!
Поздрави! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2015 14:42 Заглавие: |
|
|
Вероятността да я възстановиш е практически нула. | Цитат: | | Освен него обаче друг засегнат елемент не видях. | - няма значение, че не се вижда. Почти сигурно има още много поражения, вкл. светодиоди.
| Цитат: | | изобщо заслужава ли си | - не. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2015 14:54 Заглавие: Re: LED луна на 12V - захранена на 220V |
|
|
| Hypnotical написа: | ...е вързан регулатор на напрежението MD24S, който е изпушил и е почернил половината платка. Освен него обаче друг засегнат елемент не видях. Проблема идва с намирането на същия или подобен регулатор.
... |
В допълнение към предишния отговор, "изпушилото" определено не е това което си мислиш. По всяка вероятност е "грец" (четири диода свързани по въпросния начин) с цел да няма значение как ще "забодеш" (посоката) луничката в цокъла. _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2015 15:01 Заглавие: |
|
|
| gigant написа: | Почти сигурно има още много поражения, вкл. светодиоди.
|
Ще проверя това довечера. Поне на тях се надявах да са оцелели
| RC написа: | | По всяка вероятност е "грец" |
Това се и чудех, как ще използват регулатор от 220 на 24, пък луната я дават за 12
Е, все пак оставам с някаква малка надежда за оцелели светодиоди , надеждата умира последна
Благодаря и на двама ви за отговорите  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2015 15:19 Заглавие: |
|
|
| Hypnotical написа: | ...
Е, все пак оставам с някаква малка надежда за оцелели светодиоди , надеждата умира последна... |
Щом ти е на мерак, подай постоянно напрежение 12V от външен източник в тези две точни, като за полярността (+/-) се ориентираш по най-близкия електролитен кондензатор.
Като махнеш предварително "изпушилия" елемент.
Въпросните крака на елемента трябва да имат връзка с най-близкия електролитен кондензатор (може и директно на неговите крака). _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2015 15:45 Заглавие: |
|
|
| RC написа: |
Щом ти е на мерак, подай постоянно напрежение 12V от външен източник |
И аз мислих този вариант, само не съм се сетил да премахна първо греца.
Благодаря за насоките  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Апр 21, 2015 12:58 Заглавие: Няма живи :D |
|
|
Както предположи gigant пораженията са тотални. Пробвах и след греца и директно преди лед модула - няма признаци на оцелели Здраве да е! Благодаря за отзовалите се  |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 21, 2015 14:32 Заглавие: |
|
|
Е, те LED-овете са последователно, толкова ли пък да няма оцеляли . Според мен има надежди за някой друг жив светидиод, понеже виждам че ти се занимава, може да ги провериш по отделно. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 23, 2015 10:32 Заглавие: |
|
|
Да, мислих го и това, но нямах време. Днес може и да опитам  |
|