Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Фабричен трансформатор въпрос данни.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Апр 21, 2015 14:41    Заглавие: Отговорете с цитат

"Малък магнитопровод" е доста относително. Сечението на магнитопровода е едно, а "прозорецът"- друго. Сечението определя "волт-навивките", а прозорецът- дали проводникът ще се събере. Двата фактора са едновременно определящи мощността. Но за "типичен" магнитопровод и честота 50Hz (никой не е казал, че само магнитопроводът е важен) бабешката формула си е достатъчно точна.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Апр 21, 2015 18:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за насоките. Ще смятам за 2Квата, както казвате. Очаквах някой да е виждал такъв траф и да ми каже, нали уж е фабричен. Аз също не мисля, тази сърцевина да е 25Квата. Дебелата шина от горе е мед вече проверих, за долната намотка не съм гледал, но също ще е медна. Не вярвам някой да навива половината с алуминий половината с мед. А тежеста си я бива. Сигурно тежи 20-25кг. това добиче.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 21, 2015 18:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам траф, на вид същия, механически изглежда 1:1. Но моят е 380/36 или 380/48V , не се сещам дали пише колко вата е, ако държиш, ще сляза до мазето да го снимам Very Happy .
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 21, 2015 18:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Въпроса не е в това. Голямо улеснение ще бъде, да му знам намотъчните данни. Преработката на такъв траф в домашни условия не е шега. Силни пръсти и дървен чук както се казва. Да знам колко точно да развия от 380 за 230, без да се мъча да правя догадки би било от полза. Вторичната така и така ще се сваля и ще я преброя и сметна навивките на волт.
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Пет Апр 24, 2015 0:54    Заглавие: Отговорете с цитат

shri написа:
..... Голямо улеснение ще бъде, да му знам намотъчните данни. ....

Навиваш 10-20 навивки с какъвто и да е проводник, пускаш 220V и измерваш напрежението между намотките които си навил.
По този начин ще видиш колко навивки на волт се получават.
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 24, 2015 6:39    Заглавие: Отговорете с цитат

pilgrim написа:
..Навиваш 10-20 навивки с какъвто и да е проводник, пускаш 220V и измерваш напрежението между намотките които си навил...

20 са много 3-4 стигат. При това сечение навивките на волт няма да са повече от 1,5навивки. А при условие, че първичната е на 380В, като и подам 220В ще бъде ли точно? Или да подам на тази която е 220 преди да я развия и да намотая отгоре няколко навивки? Всъщност какво ще стане с трафа ако първичната директно я ползвам на 220В при условие, че е за 380? И последен въпрос Като развия и си преброя вторичната, сметна си навивки на волт. Мога ли същия брой навивки да ползвам за първична и това ще пречи ли на тока който ще си смятам да дърпам? Понеже вторичната трябва да са малко повече навивките на волт. Нали формулата беше навивките на първичната по някакъв коефициент.
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 24, 2015 7:30    Заглавие: Отговорете с цитат

"Навивките за волт" са си константа за трафа, еднаква за всички намотки, просто броят на навивките във вторичните намотки се завишава, за да се компенсира спад на напрежение и да има запас.
Аз лично бих ползвал директно намотката за 380 на 220V. Магнитопроводът ще работи на по-малка индукция, ще има по-малко загуби. За сметка на това навивките за волт ще са малко повече и съответно там ще има повече загуби. Ако държиш да постигнеш максимума от магнитопровода, ще трябва да развиваш, ако не - ползвай намотката за 380 и по нея смятай другите.
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 24, 2015 8:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Аман от глупости! Трансформатора ти е с две намотки - 380 и 220V. Първична/вторична е условно. Махни 380 волтовата да ти освободи място и на нейно място намотай каквото ти е угодно.
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 24, 2015 8:52    Заглавие: Отговорете с цитат

gigant написа:
Аман от глупости! ....

Така е, голяма глупост, особенно ако 380V-вата е отдолу, аман от его!
Или ти си мислиш, че на едната макара е едната, а на другата- другата намотка Wink ?

Спешъли фо' ю пак гледах снимките, ами за жалост аз познах, отгоре е 220V-вата Laughing .
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 24, 2015 15:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Не мога да гадая по снимките нищо, щото съм стар и кьорав. Ама мога да смятам. Не знам еднакъв ли е проводника на двете намотки или не, залагам, че не е. Дори по тоталитарно време икономисваха медта, пък и човека е написал:
Цитат:
Дебелата шина от горе е мед
Излиза, че 380-волтовата е по-тънка. При което загубихме кажи-речи половината мощност с първична 380 волтовата на 220. Щото тая намотка е смятана за 1.73пъти по-малък ток. И като го натоварим трафа на 2.5ква тая бобинка ще и се наложи да разсейва три пъти повече мощност от за колкото е смятана. И то ако я развие до 220V, иначе още повече. Дали пък няма да се позапали?
Милене, бъди горд, че си познал по снимките! Браво! Това е хубаво, значи проводника й е дълъг. И като го навие отдолу на мястото на 380-волтовата ще му стигне без проблем дори и да не се старае много!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети