Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за свързване на брава и контролер за дистанционно

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dsmt
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2015 19:51    Заглавие: Помощ за свързване на брава и контролер за дистанционно Отговорете с цитат

Здравейте.
Имам проблем със свързването на гореспоменатите устройства.
Контролерът е BulKey BCB.Бравата е дроп болт,тип fail security-когато няма ток болта стърчи,когато и се подаде напрежение,болта се прибира.

http://img.photo-forum.net/site_pics//panorama/1431020574_IMGP1720.JPG
Това е схемата за свързване на контролера с бравата.Не ми е ясно този диод там каква роля играе и най- вече какъв трябва да бъде???
Освен това са написали,че при ползването на тази схема,диода трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се свърже.
Схемата за свързване на брави от другия тип/които са отключени при липса на напрежение и за заключват при подаване на напрежение/ не съдържа диод.

Та молбата ми е някой да обясни за какво е този диод и с какви параметри трябва да е-предполагам е свързано с консумацията на ток от бравата???
Днес писах на продавачите на контролера,но до този момент на са ми отговорили и за това си позволявам да попитам и тук.

Междувременно си поиграх с бравата и дистанционното без да слагам диод.....но това е друга тема Smile[/b]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2015 21:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Диода, е в обратна посока на полюсите (на бравата). При изключване на напрежението на бравата се индуцира напрежение, което може да се "върне" назад и да повреди нещо.
Може да сложиш примерно 1N5408.
Без диод рискуваш да повредиш нещо. Такъв диод е стотинки...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dsmt
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2015 22:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ми е проблем да го купя,въпросът е,че не знам какво точно да купя.
Работното напрежение е 12в.Големината на тока при натоварване на бравата е малко под 1 А.
Вчера не се сдържах и тествах системата без диод.Работи си.Но след няколко минути започна да дими адаптера.Изключих всичко и след кратка пауза пак я включих-отново същия резултат.
Но нали шило в торба не стои-днес реших пак да си поиграя.В резултат адаптера гръмна Shocked
Като се сдобия с нов адаптер ще пробвам и с диода....стига бравата и контролера за дистанционното да са оцелели. Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети