|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
uziiiii Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 15, 2015 16:19 Заглавие: Въпрос за UPS |
|
|
| Здравейте колеги,става въпрос за аварийно захранване на циркулационна помпа за парно .В момента използвам 2 акумулатора 45Ah+инвертор 12VDC-230VAC+система реленца за превключване при отпадане на мрежовото зах ранвсне.Проблема е че след всяко спиране на тока трябва да помня да зареждам акумулаторите,а и когато не се зареждат много време и заряда им пада .след доста търсене попаднах на ето това http://olx.bg/ad/invertoren-kontroler-inteligentno-zaryadno-za-akumulator-ili-ups-s-p-ID53S9y.html .Въпроса ми е дали това устроиство може да контролира безопасно заряда и на двата акумулатора свързани успоредно.Трансформатора който мисля да ползвам е със вторична намотка 16 V\10A. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 15, 2015 16:32 Заглавие: |
|
|
Не е добра идея да свързваш 2-та акумулатора паралелно....
Важи за заряд и разряд.... Добре е всеки по отделно да си ги зареждаш. и разреждаш....
Може да си направиш следене и при разряд на единия да превключва към втория.
На този модул не виждам да пише режим на под заряд...
Трансформатора е ОК. Ще можеш да осигуриш паралелно зареждане на двата с 1/10 от капацитета.
Какви са акумулаторите? |
|
|
 |
antonov67 Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 15, 2015 20:42 Заглавие: |
|
|
| А не е ли по добра идея да си вземеш един >1000VA UPS. Повечето са с два 12V последователно свързани АБ. Аз ползвам един 1200VA с два акумулатора по 180Ач и единствения ми проблем е че на 3-4 месеца, трябва да им доливам вода. |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 17, 2015 19:33 Заглавие: |
|
|
Здравей,
Колегата mishomvp е напълно прав ако става въпрос за оборудване което тепърва ще се комплектова за да се постигне най добрата конфигурация, но на мен ми се струва, че твоя въпрос е малко по друг. Ти имаш оборудване което вече е в експлоатация и искаш да направиш подобрения които да ти спестят непрекъснатото следене на състоянието на батериите. Мисля, че това което си посочил би ти решило много добре проблема макар и да не е предвидено точно за такава цел. Има си необходимите защити които са ти необходими, а и цената е прилична. Вярно, че не е предвиден под заряд, но има следене на стойности между 12,6V и 14,4V и батериите се поддържат в тези граници. Това няма да позволи да се случат неприятности причинени от презареждане и особено от недозареждане което може да е доста по лошо. Схемата с паралелно свързване не е много предпочитана заради изравнителните токове които текат между двете батерии, но не е недопустима. Това може да доведе до малко по къс период на експлоатация на самите акумулатори, но не толкова драстично.
P.S. Разбира се, говорим за акумулатори които са в приблизителено еднакво състояние. Ако единия е нов, а другия смего свалили от автомобила за брак и ни се свиди да го изхвърлим, нещата стоят по съвсем друг начин. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|