|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 24, 2015 14:11 Заглавие: |
|
|
Тествай ги - откачи ги от драйвера PNP-NPN транзисторите и в G -товете им подай 12В през резистор 1К ако са наред двигателя трябва да се държи както при директно свързване към акумулаторите . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 24, 2015 14:52 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Тока няма откъде да протече - кондензатора като се зареди на пин 4 ще имаме напрежение 100к*I утечка /на кондензатора и на пин 4 / | - ще си тече точно през тоя резистор. И тока не е утечка, а си е входен, винаги си тече, в таблицата си пише - тип. 2мка, макс 10мка. Утечката на кондензатора само влошава нещата, щото се сумира с него. Дали е 10 или 100мкф - все тая, все си е електролитен. Та тия няколко мка по 100кома дават едно напрежение, дето се подава на пин 4. И на графика 6 в пдф-а на tl494 може да се види с колко ще намалее DFmax. Та затова е хубаво да се намали...
За транзисторите - вярно, не съм видял. Сега вече знам.
| Цитат: | | Vgsth min 2V max 4V , ==> 5 В са им достатъчни | И прочетох, че Vgsth се дефинира при ток 0.25мА. Интересно, ако при 4V тия транзистори пускат 0.25мА, колко ли ще пуснат при 5V? И що ли дефинират Rds-on при 10V? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юни 24, 2015 15:09 Заглавие: |
|
|
| gigant написа: | | ..... колко ли ще пуснат при 5V? |
Виж колко на фиг 2 ot http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irfz48n.pdf - 2рата крива от долу на горе е при 5В G-S, ще пуснат повече отколкото на двигателя е необходимо .
Относно DTC напрежението на пин 4 може да се измери . |
|
|
 |
importante Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 24, 2015 15:56 Заглавие: |
|
|
| Да, наред беше и се развъртя добре с 12V през 1к към гейтовете, само че си останаха постоянно отпушени и сега ще търся нови транзистори, че от тия май само един остана |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 24, 2015 16:54 Заглавие: |
|
|
Нормално е да останат постоянно отпушени заради отворения гейт. Късно видях съвета на Маниака и не успях да те предупредя. Нищо, можеш да му благодариш.
Винаги слагай 10-20кома резистор G-S за да избегнеш тая ситуация. Сложи го и пробвай преди да ги сваляш, има шанс и да са оцелели. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юни 24, 2015 21:55 Заглавие: |
|
|
| Предвид VGS Gate-to-Source Voltage ± 20 V свързването, което предложих /за тест/ няма да доведе до дефектиране на транзистор , проблем може да се случи при включено захранване и двигател да се прекъсне веригата G-1k+12V т.е гейта да остане "висящ" и със зареден капацитет GS - това не съм предлагал.Друга възможност за деф. на транзистор е да се претовари двигателя напр. в режим застопорен ротор . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юни 25, 2015 13:10 Заглавие: |
|
|
И със 13к между гейт и сорс си е същото, тия транзистори са пътници, кофтито, е че чакам за доставка по 2 седмици почти без значение от къде поръчвам.Малко съм използвал полеви транзистори и не знаех, че ако прекъсна веригата на гейта ще го дефектирам.До колкото знам на биполярният транзистор мога да го правя безброй пъти, но човек се учи докато е жив.Сега да попитам за да избегна бъдещи подобни случки
1.Мога да закача +/- към моста и след това да подам +12V към гейт през резистор, без да дефектирам транзисторите, но разкачнето трябва да е по обратният ред, така ли е?
2.Със това съпротивление между гейт и сорс премахвам този капацитет GS?И по този начин мога да разкача веригата от +12V до гейта без опасност?
Докато си чакам транзисторите и предвид че симулирахме 100% коеф. на запълване двигателя нямаше тяга, както и явно не е проблема от моста, щом имаше тяга, макар че го изгорих, та значи проблема остава да е в двата pnp/npn транзистора и тяхната верига или не знам.. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 25, 2015 14:14 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | 1.Мога да закача +/- към моста и след това да подам +12V към гейт през резистор, без да дефектирам транзисторите, но разкачнето трябва да е по обратният ред, така ли е? | - не, това е най-сигурния начин да ги опукаш (поне част от тях). Правилното е първо да поставиш резистор G-S 10-20кома. Тоя резистор се слага, защото за разлика от биполярните транзистори MOS транзисторите са с изолиран гейт, т.е. там ток практически не тече. Не знам дали си виждал какво излиза на екрана на осцилоскопа като пипнеш върха на сондата - всичкото това отива в гейта на транзистора и започва да го зарежда. Стигне ли 25-30V - пук, изолацията на гейта пробива. Инжекцията на заряд може да дойде както от натрупания в теб, жиците и т.н., така и през милеровия и паразитнте капацитети в схемата при резки преходни процеси. | Цитат: | | Със това съпротивление между гейт и сорс премахвам този капацитет GS? | - не можеш да го премахнеш, той си е вътре в транзисторите. Шунтираш го с резистор, та да отвеждаш заряда. | Цитат: | | Докато си чакам транзисторите | - свали ги и ги измери един по един. Вероятно само един е заминал.
| Цитат: | | че симулирахме 100% коеф. на запълване двигателя нямаше тяга | - симулира го по метода на маниака с 5V гейтово напрежение. Независимо от неговите писания, да знаеш че е малко. Иначе нямаше да произвеждат MOS транзистори logic drive.
И да знаеш, че 100% с TL494 няма как да добиеш, написах ти го две-три страници по-назад. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юни 25, 2015 20:54 Заглавие: |
|
|
Уточни по коя схема работиш
| Цитат: | | Правилното е първо да поставиш резистор G-S 10-20кома. |
В тази схема въпросния резистор го има и е 10к , но дори и да го няма ако при изкл. захранване свържеш G към +12В /7812 / през 1к и остане така /при вкл/изключв/ на схемата и двигателя към акумулаторите / нищо от лошото, което гигант е написал ще му се случи .
Тези опити вече са излишни . Провери драйвера с PNP=NPN - при пробата послушай съвета на гигант и свържи директно базите към +12В Провери границите в които регулираш коеф. на запълване, ако достигнеш до 85% лесно можеш да реализираш схема след достигане на 80=85% да подадеш на двигателя максм. захранващо напрежение . Предвид за каквото ще го ползуваш, ползувай схемата с обратна връзка от товара. Като измерваш импулсно напрежение показанията са силно зависими от уреда , най добре ги виж на осцилоскоп. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юни 25, 2015 22:22 Заглавие: |
|
|
| Тази е първата схема с която започнах, но dodov ми предложи тази http://320volt.com/en/elektrikli-araba-icin-24-volt-500-watt-motor-surucu-tl494/ понеже има обратна връзка и сега тя е тази която имам направена, при нея го няма този резистор при полевите транзистори, и целият мост е на отделна платка, но аз съм ги закачил на радиатор с изолационни подложки за да мога лесно да манипулирам с тях.За съжаление нямам осцилоскоп, а само мултицет и с него си правя измерванията.При тази схема в момента нещата стоят така.Достига максимално напрежение на мотора към 22V, но когато намалявам пада до около 12V и не повече, точно толкова колко е захранването на самата схема, дали било през 7812 или през средната точка на акумулаторите.Другото което е, дори при максимално напрежение към мотора, той няма мощност, в същото време пада на напрежение на дрейновете и маса е пак толкова около 12V, колкото е захранването на схемата (11.9V-12V) Това всичко е при свързване на мотора през моста и схемата. Когато е само с моста и го захраня без схемата, като подам 12V през резистор 1k има мощност, но това успях да го направя само веднъж, защото нали ги изгорих.При следващо пробване ще сложа 13k между сорс и гейт на всеки транзистор и ще знам, че там всичко е наред |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|