|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
importante Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 01, 2015 13:02 Заглавие: |
|
|
Така сега с новите транзистори нещата при моста са наред, когато подам +12V-1к-PNP-NPN драйвера мотора се развърта на макс и мощността му е като при директно включване.Предвид какви напрежения меря и написах в предният пост ми прави впечатление две неща от схемите http://prikachi.com/images.php?images/750/8178750k.jpg http://media.snimka.bg/s1/4676/035595550.jpg :
1. На пин 1 на TL494 в едната схема се подава 12V през резистор, а в другата към 24V през резистор, ако свържа пин 1 към 24V от акумолаторите, като при първата схема дали няма да изгоря нещо?
2. На драйвера с биполярните транзистори към базите от 9-10 пин във втората схема има резистор 470 ома, а при първата е директно, да сложа мостче там?
Искам да се консултирам първо, понеже пукам транзистори като солети, а не е добре. Багодаря много на Techmaniac за тях! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 02, 2015 9:14 Заглавие: |
|
|
| importante написа: |
1. На пин 1 на TL494 в едната схема се подава 12V през резистор, а в другата към 24V през резистор, ако свържа пин 1 към 24V от акумолаторите, като при първата схема дали няма да изгоря нещо?
2. На драйвера с биполярните транзистори към базите от 9-10 пин във втората схема има резистор 470 ома, а при първата е директно, да сложа мостче там?
|
- Свържи както е по схемата 24V - 22к - пин1, 2к - земя.
Напрежението на пин 1 ще бъде доста под допустимото VI Amplifier input voltage –0.3 VCC – 2 V
- засега го остави резистора |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 02, 2015 19:05 Заглавие: |
|
|
Така го свързах и схемата тръгна, ако запълване до към 80-85% е адекватно на 80-85% мощност на мотора, да там е някъде.Обаче страшно много ток дърпа, към 30А и клякат акумулаторите.Това дали е нормално? Правя следният тест:
Като го включа на най-ниски обороти започва да качва тока плавно, като започва от почти нула и стига до над 30А (толкова ми е обхвата).Кабелите започват да парят, а са около с 4 квадрата сечение.Трябва схема за токоограничение на 15-20А |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 03, 2015 11:59 Заглавие: |
|
|
| importante написа: | | .. и стига до над 30А (толкова ми е обхвата). |
Не е нормално , ако не си претоварил двигателя .
Ako при същото натоварване на двигателя го вкл. директно към акумул. тока колко е !?!
Кондензатора и резистора към пин 5 и 6 с какви стойности са !? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 03, 2015 14:58 Заглавие: |
|
|
| 10k и 680nf.Двигателя при нанагорно няма как да не се претовари, голям напън му идва, та една защита ще трябва да се сложи, само да намеря схема за такива токове.Ако закупя по-мощен мотор - 1000W, то и напрежението му е 48V.Тогава тази схема ще мога ли да я използвам, в смисъл такъв, пак ще се захранва от единият акумулатор, обаче на пин 1, както се получи и сега, какво напрежение ще трябва да му подам, понеже взима от мотора, а ще бъдат не 24, ами 48V |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 03, 2015 21:05 Заглавие: |
|
|
Кондензатора към 5 пин, си го объркал. Стойността на кондензатора е 68nf. Схемата е ШИМ регулатор, потърси от някой познат осцилоскоп да видиш какво се получава по схемата. Така малко наизуст я караш. При изработването за задвижването на четириколките използват ето този тип двигател, с редуктор. Същия е като твоя, но предимствата са няколко сравнен с директния ел. мотор. Така, че не бързай с 48v ел. мотор.
http://prikachi.com/images.php?images/954/8210954h.jpg
Specifications:
MY1016Z
24 Volt DC Operation
Permanent Magnet DC Motor
No Load RPM: 3850
No Load Current: <2.2 Amps
: 250W (0.33 Horsepower) Rated Load RPM: 3000
Torque (NM): 0.8
Rated Current: 13.4 Amps
Efficiency: 78%
Reduction Ratio: 9.78:1 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 04, 2015 1:29 Заглавие: |
|
|
Така се получава на практика, малко по системата проба-грешка, но се оборудвам постепенно.Няма как да получа друга помощ в момента, освен форума или онлайн книги, google и т.н. Помощта за мен е много важна, за която съм благодарен, защото имам много неясни неща, а и теорията и практиката много често се разминават..
Нямам редуктор и за това съм го направил ето така http://media.snimka.bg/s1/4716/035676778.jpg и конструкцията е малко тежичка. Преди да търся по-мощен мотор, най много което мога да направя е да сложа още една двойка зъбни колела и да намаля оборотите към гумите още, за сметка на мощността.Не знам до колко ще помогне, та за това питам дали тази схема ще ми свърши работа и с 48 волтовия мотор.Кондензатора е 68nf, объркал съм го в предния пост. |
|
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 04, 2015 8:18 Заглавие: |
|
|
| Редукторът не вдига мощността, а я намаля! Вдига се въртящият момент за сметка на оборотите. КПД при добро мазане на верижна предавка е 0,96-0,98 |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2015 14:53 Заглавие: |
|
|
Като гледам снимката, доста масивна конструкция е станала. Като поставиш акумулаторите, и човека долу-горе колко килограма е всичко? Някакви замервания правил ли си, каква сила ти трябва да задвижиш четириколката? Тука е дадена графиката на твоя мотор, какво се получава при различните натоварвания.
http://prikachi.com/images.php?images/127/8214127i.jpg
Тука съм превел от реален проект на изработка на количка с твоя тип ел. мотор. Не са доволни от този тип ел. двигател. Реално се достига 85% от написаните параметри.
Двигателят не е оборудван с принудителна вентилация за охлаждане, препоръчително да се работи с ток средно по-малко от 8-10А. Като е изработена количката, която тежи 50 кг при 20 км/ч по плосък асфалтов път, консумира по-малко от 24V 8А. При увеличаване на скоростта, изходния ток може да надвиши 40А, важно е да се следи да не прегреят намотките на ротора.
Мощността и въртящия момент на двигателя е комплектна:
Достъпно изхода на вала на двигателя на въртящия момент е близо до 0.9 Nm за близо 253W мощност.
За сравнение тази стойност, е силата на средно каращ колоездач на колелото си.
За средна скорост от 28 km / h на равен терен, колоездач осигурява мощност от около 180W, 250W 24V двигател MY1016 40% по-голяма мощност. Това обяснява, че законът изисква да не надвишава тази мощност за електрически велосипеди (VAE). За сравнение,
когато се отнася за максималния въртящ момент на малък китайски скутер 50cc в продажба в супермаркетите или в Интернет: 2.5 Nm за изходна мощност от 1180 W.
Този тип двигател се използва за преместване на скутера при скорост от 45 km / h, с общо тегло от 160 кг.
Следователно мотор MY1016 24V 250W не е подходящ за преместване на тежки товари с висока скорост. Предвиден е за задвижване на велосипед, скутер, с общо тегло до 80 кг.
Направи един опит, качи акумулаторите на количката, някой да седне отгоре на нея, с реални килограми на човека. Постови количката на равен терен, намери динамометричен ключ с Nm. В авто сервизите имат. Опитай се да преместиш количката, като въртиш оста на ел. мотора, от гайката, с динамометричния ключ много бавно и плавно. Има динамометрични ключове със скала и има с "прещракване" когато достигнат зададената стойност. Целта е да се разбере, с колко Nm преместваш количката? Така изчисляват, какъв тип ел. двигател да се търси, с каква сила на задвижване. При по голямо натоварване, използват редуктори, а не директно коплирани ел. мотори. Пробва се и на лек наклон нагоре. На всичко това, трябва да имаш 5% запас от мощност на ел. мотора. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 24, 2015 18:36 Заглавие: |
|
|
Да пораздвижа малко темата.Нямах никакво време лятото, пък и трудно се прави каквото и да било тук по това време.
Купих два мотора пик ПИК 12-3/10-1 30V. Регулатора се държи добре с този тип мотор и подкарах четириколката, обаче много бавно - към 5км/ч.Сега смених редуктора с по-малко предавателно число обаче му е трудно и искам да сложа и вторият мотор. Питането ми сега е дали мога да свържа и двата двигателя към регулатора последователно и да вдигна напрежението на 48V. По тая схема е регулатора http://prikachi.com/images.php?images/750/8178750k.jpg
Или не зная да търся в интернет или не знам какво, но никаква информация не открих за свързване на постояннотокови двигатели последователно или както и да било. На схемата единствената връзка към напрежението на мотора и регулатора директно е на пин 1 през 20к резистор.Ще работи ли на 48V ако подменя резистора? Двигателите са на Динамо Сливен 16А 1.5Nm http://www.nnelectronic.com/product.php?ProductID=151200 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|