Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Изцяло затворен маломощен електродвигател - откъде?
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Юли 04, 2015 16:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Гледах почти цялата гама на ММоторс, поне каквото имаше на магазина. Всички са с отворени намотки, няма и един със затворен мотор. Не ми се ще да преправям и кърпя с ония на Викиват, ама от нямане - дотам ще я докарам накрая.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Попово

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2015 10:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Rabin, не си гледал добре, от около 3 години на работата съм монтирал ето от този тип вентилатори на ММ моторс.
http://www.mmotors.bg/bg/products/%D0%92%D0%95%D0%9D%D0%A2%D0%98%D0%9B%D0%90%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%98/19/MM-S-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%83%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%8F.html
Отвори pdf инструкцията. Дават ги, че работят до 150*С на въздуха, и 100% пара. До сега няма проблеми с тях, монтирани са на лабораторна аспирация с 90% пара. Другото което е, за проба съм ги включвал по 5-6 часа на ден. Да видя как ще се държат в гаранционния период. От завода ми казаха, че лаковата изолация на ел. двигателя е друг клас, сравнени с обикновенните. И сега си работят, има само лек шум в лагерите но това е нормално, за толкова работни часове. Имат и с обратна клапа. В магазините може да ги няма, малко са по скъпи от другите, но не е проблем да си поръчаш от завода, по еконт ще ти изпратят.

Последната промяна е направена от dodov на Нед Юли 05, 2015 11:03; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2015 10:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Koрпусът на мотора метален ли е? Нагледах се на IPX4 на другите фирми с пластмаса. Пластмасария няма да монтирам. Написах защо, от личен опит, ама някой ми го изтри.
п.с. Проблем с температурата нямам. При повреда обаче - всеки двигател се нагрява доста повече от тия температури, и пробива. После е Божа работа!
Върнете се в началото
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2015 11:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Корпусът на мотора е метален, перката е вид термоустойчив полиамид. Корпусът на самият вентилатор е пак полиамид. Но какво толкова те притеснява, по колко часа стоиш в банята? Произвеждат същите вентилатори и на 12V захранване, но трябва трансформатор който да е изнесен извън влажното помещение.

Последната промяна е направена от dodov на Нед Юли 05, 2015 11:25; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2015 11:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще работи без надзор, това ме притеснява. Перката не е проблем, ако ще дървена да е.
Отварял си го, ще те помоля да кажеш има ли отвори по металния корпус на мотора. Наистина да няма вентиалционни отвори. Нагледах се на "метални" мотори, де им влиза конденза в намотките.
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2015 12:41    Заглавие: Отговорете с цитат

И какво като работи без надзор?
Като толкова те гони параноята, сложи двигател от перката на външно тяло за климатик.
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2015 12:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Едно от малкото неща, за които нямам обяснение в електриката. Такъв тип двигател почна да прегрява зверски без да са клеясали лагери.
Затворен мотор, господа! С това почнах темата. Намирал съм моторчета за 5 лева на битака, ще си купя за 30 лева от линка на второто мнение. Ако някой произвежда готови вентилатори - за това пуснах темата.
Конденз в оголени намотки на 220 волта - не коментирам повече, няма да поставя. 12 волта е опция, и това мислих. Там лакът издържа на влагата и не пробива. .
Върнете се в началото
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2015 13:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж сега Rabin. Масово ел. мотори се водят средно около Ip 44, IP45. Има си стандарт за IP клас на защита. Ако трябва ще ти поставя таблицата. Ето напр. ел. мотор с IP 44.
http://prikachi.com/images.php?images/966/8213966X.jpg
Като го гледаш, напълно затворен, изолиран. Но вътре намотките са открити. Какво ще рече открити. Ето намотки на ел. мотор с IP44 - открити.
http://prikachi.com/images.php?images/976/8213976u.png
С такива намотки е и този ел. мотор на Етрополе. За сравнение ето ти ел. мотор с IP54.
http://prikachi.com/images.php?images/10/8214010w.png
Като го гледаш, не се виждат намотките, всичко е залято. Ако ще търсиш, търси със степен на защита IP54 и нагоре. От Етрополе не лъжат, те са го написали - IP44. Другото което е, тези мотори които си намерил трябва да са на 2900 ob/min. Този от Викиват не става, на 1300 ob/min. За вентилация оборотите трябва да са високи. Само да въртиш перката, файда няма. Можеш да монтираш един таймер за вентилатора, има такива таймери. Също има и термо кантрол за вентилатора.
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2015 13:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ме вълнуват мотори с отворени намотки!
Мотори с ниски обороти са ми повече от ОК, ще ми спестят резисторния товар, може пък това да се е видяло несериозно на "вездесъщия мод". С един от тях сме си пили пиенето покрай общ приятел и бизнес.
п.с. термоконтрол струва едни 70 стинки!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети