Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Купувам кинескоп

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Купувам / Продавам / Заменям - Buy / sell / trade

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lnl90
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2015 14:30    Заглавие: Купувам кинескоп Отговорете с цитат

Здравейте,
търся кинескоп

A63NCQ 00X 08 производство на ГДР
или
A67-710X производство на Videocolor.

Трябват ми за телевизор Кристал. Също ме интересува, и ще се радвам ако някой знае и отговори, дали двата кинескопа са взаимозаменяеми? На Кристала оригиналният 67см кинескоп е на RFT - ГДР, а този на Видеоколор (също 67см) е използван доколкото знам в София 84. Имаше и Кристал със 74см Тошиба с прави ъгли но те не ме интересуват, защото разликата в размера на декоративната рамка отпред, е много голяма.

Поздрави и благодаря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lnl90
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 17, 2015 13:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Arrow
Върнете се в началото
pk123
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Сеп 20, 2015 17:23    Заглавие: Отговорете с цитат

София 81, 82 и 84 са с 63 см кинескоп A66-510X
[url=https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F_(%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%BCool]info[/url]

ЛС
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Сеп 21, 2015 11:01    Заглавие: Отговорете с цитат

И? Някои са с 510 и допълнителнас корекция N-S, почти всички са с 540 (самосходим). При всичките обстоятелства размерът е различен, както и дебелината на шийката. да не говоря за други "подробности" като цокъл и т.н.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 25, 2015 10:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Videocolor и немските на RFT са с различен диагонал. На София 84 RFT никога не е слаган. Там е слаган само кинескоп Toshiba. Точния модел не мога да ти кажа по памет - твърде много вода изтече от тогава.

Първият Кристал беше пуснат с кинескоп, на който диагонала, премерен до края на стъклото, беше 74 сантиметра, и кинескопите бяха Toshiba и Videocolor. RFT, пак премерен до края на стъклото, бяха 67 сантиметра, и с тях се работеше до последно.

Ако на телевизора ти е RFT, а намериш Toshiba или Videocolor, по-добре го вземи с кутията, за да не ти се налага да изрязваш рамката.
lnl90
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 25, 2015 14:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей, благодаря за отговора. От постовете ти, които съм чел досега личи че си в час с Кристалите и се радвам че се включваш. Дано не досадим на някого с дискусията, но предполагам че има хора, за които ще е интересно.

Jet написа:
Videocolor и немските на RFT са с различен диагонал.

RFT A63NCQ 00X 08 и Videocolor A67-710X би трябвало да са с еднакъв диагонал. Разликите в наименованията май идват от това че едните мерят от ръб до ръб на стъклото, а другите - само видимата част. Не говоря за плоските на Videocolor (blackstrike мисля че бяха), които наистина са по големи, а за обикновените "изтумбени" буркани.

Jet написа:
На София 84 RFT никога не е слаган. Там е слаган само кинескоп Toshiba. Точния модел не мога да ти кажа по памет - твърде много вода изтече от тогава.

Това е така, RFT наистина не е слаган, този кинескоп мисля че е слаган само на Кристал. В София 84 съм срещал Toshiba и точно този Videocolor A67-710X.

Jet написа:
Първият Кристал беше пуснат с кинескоп, на който диагонала, премерен до края на стъклото, беше 74 сантиметра, и кинескопите бяха Toshiba и Videocolor. RFT, пак премерен до края на стъклото, бяха 67 сантиметра, и с тях се работеше до последно.

Точно така, първите са били именно с плоските огромни кинескопи Toshiba и Videocolor с диагонал 74см. После поради липса на внос се е преминало на споменатото RFT.
Понеже в една тема се водеше дискусия дали преминаването към RFT кинескопи съвпада по време с преминаването от процесор Hitachi HD44840A50 към ITT SAA1293 мога да кажа със сигурност че двете неща нямат връзка. Имал съм няколко Кристала, имам сантимент към тези телевизори. Имал съм такъв с плосък кинескоп Toshiba 74см с процесор SAA1293 въпреки, че някой казваше че тогава са се използвали само процесори HD44840A50, имал съм и Кристал с кинескоп 67см RFT с процесор Hitachi. Също замяната на тунерите с такива пернишко производство става още при плоските кинескопи 74см.

Jet написа:
Ако на телевизора ти е RFT, а намериш Toshiba или Videocolor, по-добре го вземи с кутията, за да не ти се налага да изрязваш рамката.

Именно затова търся 67 сантиметров, но засега никой не е предложил нищо.

И нещо интересно - преди години познат на дядо ми си е донесъл от ГДР телевизор с 67см кинескоп и го гледаше допреди няколко години, когато се развалил. Отидох да го погледна, оказа се импулсното захранване, телевизора заработи отново и човека го гледа и до днес. Но ми направи впечатление, че кинескопа беше абсолютно същият RFT A63NCQ 00X 08 като на Кристалите. Само че в принципната му схема пишеше че в този модел са се слагали цели четири марки кинескопи - RFT-то, Videocolor A67-701X, Toshiba 670CZB22 и Tesla 671QQ22, като пишеше че последният е бил за телевизори, правени за износ за Чехословакия. Така че това би трябвало да са кинескопите-аналози на RFT-то.
Върнете се в началото
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 05, 2015 13:32    Заглавие: Отговорете с цитат

pk123 написа:

Сега зачетох поста ти. С81 бяха с А66 510Х. С82 бяха с А66 540Х, самоконвергиращ. На С81 се настройваха ръчно статичната и динамична сходимост. С84... гледай как ме карате да ровя разни древни схеми, печатани на ролки, в миналото хилядолетие... Very Happy
С84 според заводската схема е с А67 701Х. За разлика от предишните, той е с тънка шийка.

Когато започна системната смяна на кинескопи на С81, се слагаха А66 540Х. Ползваха се Тошиба и Електронска Индустрия, Югославия. Последните бяха регенерати с рязани шийки, но качеството им беше страхотно, и цената им от 140 лева, сравнена с цената на Тошиба, които бяха 360 лева, изобщо не подлежеше на коментар. Цени от преди 89-та.

През 93-та и 94-та се слагаха пак кинескопи с рязани шийки. Идваха от бивша Югославия, но качеството беше кошмарно, и кинескопите правеха някакви вътрешни разряди, които създаваха проблеми на телевизорите. Някои кинескопи даже повреждаха телевизорите в началните часове на работа.

На С81 са се слагали и кинескопи А56 510 Х, пак говоря за голямата подмяна на изтощени кинескопи, но това се правеше със смяна на кутия, и изрязване на задния капак.

Съществуват, или поне тогава в София бяха направени три бройки С81, с кинескопи 47 сантиметра. Такива кинескопи имаше повече, но за съжаление в складовете успях да изровя само три кутии, останали от прототипа на Colorstar 47см. В този размер С81 придобива визия, при която човек, който е свикнал с големия му размер, трудно може да го познае. Един познат излъга свои познати с такъв телевизор, че бил внесен от Холандия. Срам... Sad
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Купувам / Продавам / Заменям - Buy / sell / trade Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети