Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

На какъв процесор да уча учениците?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Юни 11, 2005 14:47    Заглавие: Отговорете с цитат

може ли да попитам къде преподаваш Question
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 11, 2005 16:04    Заглавие: Отговорете с цитат

В техникума в Дупница. Защо?
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юни 11, 2005 18:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Г-н Сапунджиев, браво на Вас! Единици са преподавателите с Вашия начин на мислене, за съжаление! Проблемът е в "специалистите" от МОН, които и хабер си нямат за какво става въпрос. Въпросът, който поставяте би трябвало да се обсъжда на заседание при Министъра Ви и то с участието на експерти от бранша - мноого сериозно, защото става въпрос за бъдещето на Нацията. Това обаче едва ли някога ще стане Crying or Very sad .

Спомням си за едноплатков компютър (на базата май на 6800), които едно време ги правеха в ВМЕИ-София: шестнайсетична клавиатура, 4бр. 7-сегментни индикатора, малко памет, малко периферия и всичко това върху платка педя на две за около 700 лева (тогава). Като студент ме пратиха да купя такова нещо за учебната ни дисциплина "Микропроцесорна техника". Програмата се пишеше на Асемблер, след това се "превеждаше" в шестнайсетичен код "на ръка" и накрая се въвеждаше с клавиатурата.
Ако и при вас е същото или подобно, нещата не стоят добре.

Според мен, на вас ви трябва платка с ZIF-цокъл, кварцов генератор, който може да се свърже чрез джъмпери, съединители и захранване. Може да се предвиди работа с PIC12F675/629 PIC16Fxxx. Поне като начало.
Това "... На базата на асемблер за 6800 обяснявам що е памет, що е регистър, как се организира цикъл, как се използва стека, как се използват външни устройства, алгоритмите на основните аритметични действия и др. Накрая разглеждам програми за управление на светофар, програма за ШИМ, програма за управление на автономен инвертор и т.н...." пак ще можете да го показвате, но учениците ще имат възможност да направят свои програми в къщи и за себе си.
Ето така ще се "запалят".
Ще трябват няколко допълнителни модула, клавиатура, LCD и LED дисплеи, светодиоди, релета и други подобни.
Може да се управлява светофар и т. н....
Не иска много пари за развойни средства - със 100-200 лева и малко труд ще направите програматори за цяла зала (предполагам, че компютри си имате). И учениците могат да помогнат. MPLAB е безплатна, така, че нямате проблем със софта и легалното му използване.

За съжаление, готово решение едва ли може някой да ви даде. Ще трябва да започнете сам. Убеден съм, че колегите от форума с удоволствие ще помогнат, аз също! Обаче вие сте водещия, все пак преподавателя трабва да е на ниво.

Поздрави на Дупница и на прекрасните хора там.
Върнете се в началото
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 12, 2005 10:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за хубавите думи и компетентното мнение! За същия едноплатков компютър става въпрос. Мисля, че с тези примитивни похвати на програмиране нещата се онагледяват добре и не бих желал да преминавам на С, както предлага колегата, макар че езикът не ми е проблем. Има ли обаче някаква среда, която да онагледява движението на информацията вътре в процесора в стъпков режим при изпълнение на програмата. Такива продукти имаше много във времето на 8-битовите компютри, пък и след това. Ето това ми трябва в началото за който и да е процесор, на базата на който да си променя изложението. По нататък, като разберат учениците за какво става въпрос, действително ще помогнат за създаване на условия за практическа работа.
Има обаче един проблем, че закъсвам със зрението в резултат от диабет и не мога да изчета цялата документация на Microchip. Нужна ми е насока кое да чета, за да науча нещата с минимум разход на зрение.
А що се отнася до министерството, постоянно съм под заплахата да бъда уволнен, защото не преподавам по учебните програми на МОН, които ми се виждат твърде посредствени и глуповати. За сметка на това добрите ми ученици завършвайки ТУ ми казват, че това, което са научили от мен, това им е оставало. Голяма част работят в световно известни фирми. Сега ми съобщиха за един, който миналата година беше абитуриент и не беше от най-блестящите ученици. Семейството му отишло в САЩ със зелена карта. Той кандидатствал за работа в Моторола. Те го изпитали и останали учудени от знанията на 18 годишен младеж. Такива знания при тях имали колежаните, които завършвали на 21г.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Юни 12, 2005 14:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Соред мен най-практично е да се изучава серията на intel защото съвременните компютри са със аналогични процесори. Предполагам за това започнаха да ни преподават и за 8080 освен 6800 Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
IGBT
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Нед Юни 12, 2005 20:41    Заглавие: Отговорете с цитат

atlon 64 ще схванат трудно НО ще им е интересно понеже е двуядрен а им преподай за 1.8GHz-овия щото от там нагоре става прекалено сложно Rolling Eyes
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 12, 2005 21:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Днес госта съм си аз. Нещо се отвявам напоследък, от възраст ли пусто да остане или от какво не знам Embarassed .

Славчо, сигурно си прав за Интел. Друг, обаче ще каже АМД или нещо друго. Не, че има голяма разлика. Поне не и за вас - учениците в случая. Сигурно всеки ще има своите доводи и ще бъде прав. Обаче, докато завършите ВУЗ сигурно ще се появи P9 Laughing. Каква ви е ползата да учите стари неща?

Въпросът е за контролери, защото това нещо за което пише инж. Сапунджиев е на практика контролер, въпреки, че (по памет) се води ЕМК-12 (Едноплатков Микро Компютър) или нещо подобно.
Разбира се, 6800 е сериозен за времето си процесор и не е много далеч от 6502, на базата на който е "Правец-8".
Не, че "Правец-8" е нещо особено, но за времето си беше успех (е, зле копиран AppleII, но това е друга тема).
Обаче в конфигурацията ЕМК може да бъде заменен с повечето Пикове, сигурно и Атмели (не ги познавам), да не говорим за чудовищата на Sygnal с ядрото на 8051 и дори самия 8051 и сие!!!
Пак казвам, че нещата би трябвало да се разделят на контролери и процесори! С ЕМК говорим за контролери.

МПЛАБ дава възможност за следене на състоянието на програмно достъпните регистри. Трябва обаче и хардуер, защото само с МПЛАБ не може да се проследи работата на таймерите и другите модули.
Май ICD-2 ще свърши работа, но аз в момента го разучавам и не съм достатъчно компетентен по въпроса.

Инж. Сапунджиев, защо не отнесете въпроса си към http://www.mcu-bg.com/mcu_site/. Убеден съм, че професионалисти като Pirev, Predator, Tonu, Реконструктора, Dimitar и останалите (да не се засягат, но не мога да ги изброя всичките Laughing ) ще се отзоват "на ползу роду Болгарскаго". Всеки колкото може! Както е било през XIX век.
Не случайно говоря за Пикове:
1. Те са евтини - достъпни за всеки, в т.ч. за бедната ни Образователна система.
2. Flash-a дава възможност да се греши до безобразие при писането на програмата.
3. Софтуера е безплатен - няма как да се заяждат за лицензиран такъв.
4. Хардуера е евтин - програматор за няколко лева, ICD-2 за няколко десетки лева.
4. Асемблер като асемблер.
5. Е, вярно - структурно Пиковете са малко по-различни, но ... кой се наема да прогнозира бъдещето? На времето тази (Харвардската) архитектура се смяташе за губеща в сравнение с Принстънската (известна още като Фон Нойманова), а сега какво стана???
Май стига толкова. Вижте и това:http://www.microchip.ru/lit/?mid=1x0
Поздрави и успех!
Ако мога с нещо да помогна - на линия съм!
Върнете се в началото
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 12, 2005 21:12    Заглавие: Отговорете с цитат

IGBT, влез в час!
Знаеш ли, че има Вузове, в коита се учи 386?
Върнете се в началото
Sentinel
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Юни 12, 2005 23:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Desert Leo написа:
IGBT, влез в час!
Знаеш ли, че има Вузове, в коита се учи 386?

потвърждавам, аз току що завърших един такъв...
Btw, затова се насочих към софтуер-а, по-лесно се сменя със новите версии Smile
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ergon
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Юни 16, 2005 11:14    Заглавие: Отговорете с цитат

А знаете ли че има "елитни" технически вузове като ТУ София в които се учи по Микропроцесорна техника M68HC11 и то през пръсти за специалност Компютърни системи и технологии - и това ако не е провал на образователната система
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети