|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
borkotiger Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2015 14:11 Заглавие: Ремонт на CPU-то на Опел Астра (X18XE1) |
|
|
Здравейте,
пуснах тема и в Опел форума, но явно там не са толкова в час с електрониката и затова реших да я пусна и тук.
Днес отворих компютъра на Астрата и забелязах, че беше правен (при моя мотор когато гори бобина, гори и комп- фабричен дефект, а моята е сменяна). Видях едно отлепено мостче (може и аз да съм го отлепил) и реших да го запоя. Пробвах доста варианти: с грес, с два вида флюс, с мощен поялник, с почистване с бързооборотка и малка четчица, но тинола не иска да се лепи за площадките. Те мисля, че са алуминиеви. Въпроса ми е с какво мога да ги запоя? Знам, че има флюс за алуминий, но не знам тези флюсове с обикновен тинол ли се комбинират или със специален. Ако дадете някаква комбинация от двете и магазин в София, цена няма да имате. При предишния ремонт просто са презапоили старите мостчета, но ме съмнява спойката да е качествена.
Ето и две снимки:
http://snimki.be/view.php?id=99346
http://snimki.be/view.php?id=99347
Компютър на старо е 250лв и не ми се дават заради няколко мостчета.
Благодаря предварително.
Последната промяна е направена от borkotiger на Пет Окт 09, 2015 15:23; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2015 15:16 Заглавие: |
|
|
Вземи и си качи снимките по човешки начин- никой няма да тръгне да въвежда пароли и други подобни простотии. От това което чета най-вероятно ще прежалиш тия 250 кинта. Грес, стъргалка, мощен поялник- това според мен не е тенджера, за да се упражняваш на нея......За такива неща помощ се търси преди да се правят каквито и било опити! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2015 15:29 Заглавие: |
|
|
| Готово, оправих снимките. Снимал съм местата на спойките непочистени, но след почистване си светват. Все още е въстановим. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2015 15:38 Заглавие: |
|
|
| Егати кочината, вади парите и друг път мисли преди да се правиш на калайджия ! Сори, не се сдържах ! |
|
|
 |
chavdar68 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2015 16:38 Заглавие: Re: Ремонт на CPU-то на Опел Астра (X18XE1) |
|
|
| borkotiger написа: | | пуснах тема и в Опел форума, но явно там не са толкова в час с електрониката |
Абе в час са си там разбиращите, ама като са видяли това "мазало" от снимките и никой не ще да отговаря .....
Насочи се към друго ЕКУ - непипано ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2015 16:51 Заглавие: |
|
|
То парите съм ги прежалил вече, но поне да го тотализирам. Ето една снимка след почистване
http://snimki.be/view.php?id=99356
Искам само да допълня, че става въпрос само за почистените площадки. Тези в началото са от първия ремонт и така си я карам вече три години. Така, че въпроса за флюса и тинола още е актуален. Дори и да не тръгне компа, искам да направя споиките, че ми сринаха самочувствието. Не съм експерт, но съм запоил доста СМД-та, включително и процесори. Не съм калайджия. Просто не съм се сблъсквал с алуминий. |
|
|
 |
fonev_tv Опитен потребител

Регистриран на: 22 Мар 2006 Мнения: 742 Местожителство: СОФИЯ ул.Макгахан 11
|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2015 17:06 Заглавие: |
|
|
| Според мен площадките са метализация а не алумин и не би трябвало да има проблем със запояването. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2015 18:04 Заглавие: |
|
|
А бе има си проблем със запояването, и то голям! Не хваща тинол и толкова! Колегата ми се занимава с ремонт на коли, гледал съм 5-6 такива компютри при него, е не може да се пои по пътечките и това е! Издънва се обикновено един SMD MOS-FET транзистор, който може да се подмени с такъв в корпус ТО 220- място бол. Как стават нещата- мостчетата, с които са направени връзките към транзистора се режат досами него и изводите на новия с проводници се прехвърлят към тези мостчета. А се е отскубнало нещо от керамичната подложка- няма възстановяване. Не знам дали тук няма да се получи с проводящо лепило на сребърна основа, но за транзистора специално е абсурд! Платката трябва много внимателно и старателно да се почисти с коресилин, за да паднат всички говна от нея, да се видят пораженията и да се прецени дали си струва хамалогията. И ако се започне работа, ще трябва някакъв шаблон, подобно на стенсил да пази падчетата от свързване едно с друго, накрая пак проверка за къси и тест. От мен толкова, за друго не се досещам..... За смяна на транзистора майсторите във Варна вземат по 100 кинта  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2015 19:22 Заглавие: |
|
|
Това е т.нар. хибридна интегрална схема. В случая изводите са бондирани (заварени) и не се запояват. Абе калпазанска работа, не е като Magneti Marelli компа на фиата. Там си е нормална платка с SMD елементи  |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2015 19:58 Заглавие: |
|
|
Точно така тук няма спойки всичко е ударено на пункшвайс. Затова не можеш да го запоиш. По-добре не си играй защото от опитите с поялника най-вероятно вече си оплескал тотално. Това са ЦМОС елементи и с поялника от статичното електричество чао бамбини. Те затуй вземат 100 кинта за смяната на един транзистор. Е те хората не са го направили да се поправя. Иначе как ще печелят. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|