Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за резистори и диоди! В магазина нямали такива! MB W20
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
maneken
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Окт 18, 2015 21:43    Заглавие: Помощ за резистори и диоди! В магазина нямали такива! MB W20 Отговорете с цитат

Добър вечер,
моля за малко помощ, това което искам да препоя е вакуум помпа за заключване и отключване на врати на автомобил Мерцедес Ц класа 1995г. W202

Наводни се помпата, но само в една част и сега работи частично. От копчето в купето се заключва и отключва колата от ключалките не желае и от време на време забива и трябва да махам бушона й. Пробвах с друга помпа която заключва и отключва,но компютъра чете чипа на помпата и като не е същата не пали колата.

Смятах по цветния код резистпроте и като отидох в магазина ми казаха,че такива резистори няма,защото не са стандартни. Моля да погледнете снимката и да ми кажете какви са им стойностите, защото може да съм объркал сметките. Интересуват ме стойностите им и ако може да ми кажете цветния код и омовете, килоомовете, за да ги сменя правилно Smile

Сигурно ми се смеете,но не съм завършвал електроника, мога да поя да поправям доста неща,но тук съм слаб със смятането Sad

Папката е с три снимки, като на едната е самото наводняване, вижда се добре понеже се беше окислило и беше меко казано лепнало като сопол,затова смятам, че пораженията са само върху резисторите и диодите. И в този ред на мисли моля ако някой разпозна само по снимката тези диоди да каже какви да купя Smile

https://www.dropbox.com/sh/3xu80c38y8wp9ay/AADAIHdHGI3yp22q2UTcBBiha?dl=0

Благодаря на всички!
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Нед Окт 18, 2015 22:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами вземи ги измери, едва ли всички са дефектни, да не кажа никой. А защо реши, че резисторите са дефектни?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 18, 2015 22:07    Заглавие: Отговорете с цитат

По-добре измий хубаво платката с коресилин. Разпой по-едрите елементи и измий под тях. После премери всички елементи които можеш. Чак след това пристъпи към смяна на дефектните. Ето ти табличка за цветните кодове: http://www.hobby-hour.com/electronics/resistorcalculator.php
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Нед Окт 18, 2015 22:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Този ти ред на мисли хич не е в правилната посока.
Вземи да го занесеш так където трябва преди да си го убил съвсем.
Предполагам се сещаш къде трябва да го занесеш?
Върнете се в началото
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Окт 19, 2015 0:04    Заглавие: Отговорете с цитат

И като "измие" цялата платка с коресилин, може само да си прави селфи с нея - де що има цветни кодое, надписи по резистори и кондензатори ще идат на кино. На тази платка релета и клемни пинове няма ли?
Върнете се в началото
maneken
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 19, 2015 6:38    Заглавие: Изчистих я :) Отговорете с цитат

Момчета,за да стигна до там,че да работи със сигурност съм измил пкатката и я подсуших,изчистих я много хубаво,но избегнах да я чистя с короселин.

Надявам се разбрахте,че вече съм смятал стойностите,но ми казват в магазина,че такива няма в продажба,затова помолих да хвърлите по едно око на снимките.

Като цяло съм съгкасен,че по-скоро някой от диодите е дал фира и,че максимум няколко резистора може да са заминали,даже може да е само един,но не са толкова много,платката е еднослойна и има място за рабита и затова бих сменил цялата част където беше мазалото. Една от снимките е точно какво е било префи да чистя, мокро мокро.

Ще кача още няколко снимки на линка,който съм дал в първито мнение с по-детайлен изглед какво има по платката, но определено бих започнал сам с подмяна в зоната, където са е сопола.

Логиката ми е,че все пак от кипчето в купето всичко работи безотказна, което ме навежда на мисълта,че чиповете не са засегнати...

В една от снимките ще кача какво съм изчислил. По памет беше един от резисторите 64,2 кило ома,а другия ако не се лъжа беше 21,5 кило ома. Ще видим на снимките.

Погледнете снимките моля!
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пон Окт 19, 2015 7:23    Заглавие: Отговорете с цитат

И какво ти пречи да измериш резисторите и диодите?
И то още преди да си тръгнал да ги търсиш по магазините.
То такива елементи не се сменят по хубост или след гадаене.
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Окт 19, 2015 7:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Вече ти казаха, първо един елемент се измерва и после се сменя. Разпой само едното краче на резистирите и диодите в които се съмняваш и ги измери дали са здрави. Ако това не го можеш, просто не прави нищо и се обърни към квалифициран техник. Иначе от неграмотното пипане 100% ще убиеш платката на пълно.
maneken
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 19, 2015 8:28    Заглавие: ?!?! Отговорете с цитат

Благодаря за помощта, но май момчета нещо не четете и не гледате?! Питам колко е стойността, защото съм тъп като задник и искам да сменя това, защото съм тъп! А не ме интересува кое и как да закачам, ако не Ви се занимава да погледнете снимките, въобще не ми пишете, за да отбиваме номера! Най-вероятно сте гуру в техниката, но аз просто искам да сменя първо тези елементи и по-принцип няма как да поя и разпоявам на място кудето едвам бъркам с едната ръка, за да извадя тази помпа.

За да не мислите, че сега подхождам с неуважение искам да помоля следното само и ако имате желание ми кажете има ли резистори със стойност 64,2 кило ома и такъв със стойност 21,5 кило ома.

Приемете, че просто ми се занимава и искам да подменя клеясали и ръждиви елементи на 25г. спокойно на маса далеч от колата, а като сложа след това и е същото положението или по-лошо това ще е мой и единствено мой проблем.

Благодаря Ви.
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пон Окт 19, 2015 8:34    Заглавие: Re: Изчистих я :) Отговорете с цитат

maneken написа:
максимум няколко резистора може да са заминали,даже може да е само един,но не са толкова много,платката е еднослойна и има място за рабита и затова бих сменил цялата част където беше мазалото.

Това, че някои резистори са били залети с вода, не значи, че са повредени.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети