| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
asenpp Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 18, 2015 21:03 Заглавие: am/fm tuner sony st-jx410 |
|
|
От около 20 години не е работил. Съответно реших да го пробвам и/или да го изхвърля. Обаче се оказа че има интересен (поне за мен)проблем:
Ако се настрои на станция- индикатора за сила на сигнала е от две - до 4-5 деления се чува звук - но едва-едва- много тих. Обаче като не е ( и не точно на станция) се чува здрав шум и нещо от близката - ненастроена- станция.
Дано да съм го обяснил горе-долу  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 19, 2015 8:03 Заглавие: |
|
|
| Ако го хвърляш ми пиши на лични. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Ное 19, 2015 17:09 Заглавие: |
|
|
| Не ти е настроен дискриминатора. Виж дали няма една бобина екранирана със жълта врътка вътре и я завърти когато си настроил радиото, така че да се чува най-силен звук. |
|
|
 |
asenpp Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 20, 2015 21:08 Заглавие: |
|
|
Няма жълта врътка. Май ще се окаже по-модерен тунера.
Платката в разделена на области:
AM- не ме интересува
FE -
Pll- Няма никакви регулировки
IF- схема LA1235 Има два тримера - mute signal и fm signal , една бобина с ферит LPF,
един отворен джъмпер - null и две бобини с малки ферити IFT -
подозирам ги точно тях, ама ме е шубе да ги въртя все още
MPX- LA3400
захр. апрежения по чиповете изглеждат нормални
Между другото автоматичният тунинг не спира на станция и не видях да изпише стерео и батерията cr2025 показва половин волт обаче помни настройки 2-3 минути |
|
|
 |
asenpp Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 21, 2015 22:55 Заглавие: |
|
|
Май на блог ще я обърна тая тема
Дотук благодарение на slav4o.com реших да се поровя.
развъртях ги двата ферита в IF и звукът се поусили. смених един кондензатор до тях и звукът се усили още повече. Все още е слаб, не спира на авто настройка и няма стерео.
Така че понеделник ще се ходи за електролитни кондензатори. всички наред- захранване, IF, MPX, и ако не се оправи и останалите |
|
|
 |
asenpp Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 26, 2015 20:43 Заглавие: |
|
|
Когато включа волтметър или допра отверка до 9-то краче на ла1235, звука се усилва малко и всичко заработва , и стереото и автоматичния тунинг, Не мога да докарам 0волта на NULL дава някъде 0.6 -0.7. На 7-ми крак дава около 13 волта.
дали смяна на феритите би решило проблема и продават ли се такива? |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 26, 2015 21:12 Заглавие: |
|
|
Ако под NULL разбираш нивоото на 13кр. на LA1235 то 0,6-0,7V е нормално когато не е на станция. При добър прием сигнала расте на няколко волта. А tuning meter се мери между 7 и 10кр, а не 7 спрямо маса. Виж какво е състоянието на кондензатора в трепрящия кръг между 9 и 10 кр. Ако трябва смени го за проба.
Относно феритите...едва ли! |
|
|
 |
asenpp Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 26, 2015 22:49 Заглавие: |
|
|
| Между 9 и 10кр има един резистор 22к - толкова го и измерих, и кондензатор вътре под бобината - поне визуално изглежда добре - трябва да попрочета с какъв да го сменя. Едната намотка свързва 9 и 8ми а другата 9ти и през едната намотка на другия елемент 10-ти. На екранировката пише cor japan и отстрани 339 11 491, Съответно на съседния елемент пише 338 11 491 |
|
|
 |
asenpp Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 27, 2015 23:12 Заглавие: |
|
|
| И двете ift101 и ift102 coil (transformer) dicriminator са свалени, намотките изглеждат добре и не са прекъснати, кондензаторите са визуално здрави, и при този симптом с отверката от по-горе освен да пробвам да запоя отдолу на платката паралелно кондензатор, или да потърся други ферити? LA1235 очевидно е ок. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 28, 2015 8:58 Заглавие: |
|
|
| Измери кондензаторите, ако не можеш-смени ги за проба като се ориенираш за капацитета им по надписите. На бобините няма какво да им стане . |
|
|
 |
|