|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Ное 28, 2015 17:50 Заглавие: |
|
|
| Бобините ги премери дали имат верига. На един руски радиоприемник бях открил прекъсната бобина. Там където проводника се свързва с крачето е бил заголен но не и калайдисан. Беше позеленял и се прекъснал. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
asenpp Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 28, 2015 20:12 Заглавие: |
|
|
Бобините 2 пъти ги свалях , гледах и мерих - намотките даваха някакво ниско съпротивление, кондензаторите изглеждаха здрави- то какво ли може да се случи на метализирано цилиндърче с ивица прекъсната метализация откъм единия край - освен да се счупи.
Накрая, както си мислех, запоих един кондензатор 22пф отдолу на платката , паралелно на вътрешния кондензатор на IFT101 и проработи!
м/у другото е адски чувствително въртенето на ферита, за да изкара стерео
Нямам особена концепция как да настроя минимални изкривявания с IFT102. въртях ферита навън докато се изгуби настрйката и после го навих около 1 оборот . Претенциозният ми слух май чува бая изкривявания и се чудя дали да не запоя и на тая бобина един кондензатор отдолу- ферита е бая потънал, за разлика от първия , който е точно по ръбчето на пластмасата. |
|
|
 |
asenpp Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 28, 2015 22:40 Заглавие: |
|
|
Запоих още един кондензатор 22пф под този от ift102, резултата е че вече има само една зона от оборот и половина на ферита в която има сигнал, така че го завих на средата на тая зона и смятам да сглобявам и да не се занимавам повече. И звука , ако не знаех че съм барал, щеше да ми е абсолютно приемлив.
Според мен единственото обяснение на проблема е , както и пише в интернет, че феритите се скапват с времето. Демек пада индуктивността и съответно може да се компенсира с увеличаване на капацитета. Но все пак това си е лично мое мнение , а на мен тая сфера ми е като да чета на арамейски с малко помощ
Това е от мен, благодаря на slav4o.com и gakal за включването и надявам се че на някой може да е полезно. |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 29, 2015 10:13 Заглавие: |
|
|
| asenpp написа: | | ...... кондензаторите изглеждаха здрави- то какво ли може да се случи на метализирано цилиндърче с ивица прекъсната метализация откъм единия край - освен да се счупи.... |
Много често им се отлепват изводите от метализацията, просто прекъсват. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 29, 2015 20:15 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Според мен единственото обяснение на проблема е , както и пише в интернет, че феритите се скапват с времето. Демек пада индуктивността и съответно може да се компенсира с увеличаване на капацитета. |
Да , и един мармот завива станиола. Тези кондензатори са доста калпави и прекъсването на метализацията и окислението й са често срещано явление. Просто си ги дублирал отдолу на платката, нищо им няма на феритите ! |
|
|
 |
asenpp Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 30, 2015 18:52 Заглавие: |
|
|
Добре , съгласих се че феритите не мърдат с времето, но почна да ме гложди въпросът защо ферити се въртят с дървена или пластмасова (в никакъв случай метална ) отвертка (аз дялках клечки за зъби , и с тях), и какво се случва когато се използва метална-
?-- не става настройката или се разваля ферита?.---?
Тематичния тунер вече е при доволния ми съсед , негов си беше и покрай него доста бира се изпи, обаче си личеше че някога , някой беше поил (точно ift102) вътре.
ПП а кондензаторите ,ако бяха се разпоили, не трябваше ли поне леко да хлопотят от съответната страна? |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Дек 01, 2015 19:04 Заглавие: |
|
|
| въртят се с пластмасова отвертка, за да не се променя индуктивността на бобината. Когато е метална се влияе. Също така не е желателно да е дървена, защото дървесината съдържа електропроводима влага, която също оказва ( макар и малко ) влияние. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|