| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 26, 2015 22:30 Заглавие: Алтернатор като електродвигател? |
|
|
Някой опитвал ли е да преработи алтернатор и от него да направи електродвигател?
Проетох, че става. Споменатата мощност беше много повече от това, което ми трябва, но ми трябва малко повече информация как точно се прави.
Ако някой го е правил - моля да напише. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Пет Ное 27, 2015 7:48 Заглавие: |
|
|
Автомобилните алтернатори са трифазни синхронни генератори.
Обратими са, т.е. могат да бъдат и трифазни синхронни ектродвигатели, с всички произтичащи последствия.
Но първо трябва да го разглобиш и да извадиш вградените в задния капак диоди от трифазния изправител.
Например:
1. Много малък пусков въртящ момент. Ако свържеш ротора накъсо нещата малко се подобряват, но пък губиш от към мощност.
2. Трябва да си направиш трифазен трансформатор 380/9 волта, или да пренавиеш статорната намотка за 380V. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 27, 2015 10:30 Заглавие: |
|
|
И за какви честоти и обороти е правено въпросното автомобилно изделие? И какъв е смисълъ от всичко? Нямаш пари да си купиш подходящ двигател и ще загубиш поне 2 дни да се правиш на шлосер? Все си мисля че цената на алтернатора + 2 дни труд са повече от цената на маломощен двигател/ _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 27, 2015 23:00 Заглавие: |
|
|
| Филипов написа: | | Все си мисля че цената на алтернатора + 2 дни труд са повече от цената на маломощен двигател/ |
Ако говорим за един двигател - съгласен съм, но ако говорим за няколко двигателя, на различни устройства, на които устройства трябва да им регулирам и оборотите - нещата изглеждат съвсем различни от икономическа гледна точка. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 27, 2015 23:21 Заглавие: |
|
|
Ами пиши какво искаш да правиш. Винаги е по-добре да се мисли какво трябва да се направи, вместо да се дъвче начина, по който ти смяташ че трябва да се направи. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 29, 2015 22:13 Заглавие: |
|
|
Електродвигател с регулиране на оборотите искам да направя. Трябва ми за няколко различни устройства. За едното 200-300 вата са ми напълно достатъчни, които всяко компютърно захранване с малко преработка ще ми ги осигури, но да другото задвижване ще ми трябва към киловат някъде, или поне 850 вата, а въпроса, на който трябва да си отговоря е как да ги осигуря тия 850 вата при 12 волта, ако ползвам автомобилен алтернатор, и не отивам ли на прекалено големи токове.
За момента ще оставя нещата да поотлежат в главата ми, ще почета за трифазните синхронни генератори, ще потърся схеми за управляването им, но като гледам накрая може и на мотор от пералня да отида. Но не от типа на Перли-те, а от новите, високооборотните, дето са с тахогенератор. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
antonantov Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 29, 2015 23:10 Заглавие: |
|
|
За 200-300 вата можеш да се ориентираш и към двигател от прахосмукачка.
Той тръгва да върти над 15V постоянен ток. Не знам както точно искаш да направиш и какви обороти ти трябват. С алтернатор от кола не си губи времето няма да стане. На времето най-старите коли бяха с динамо а то е напълно обратимо и става за двигател. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 30, 2015 7:23 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | всяко компютърно захранване с малко преработка | от прав ток на трифазен е МАЛКА ПРЕРАБОТКА? Страшен си! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Ное 30, 2015 11:00 Заглавие: |
|
|
Вярвай си че от компютърно захранване ще изкараш толкова. Писнало ми е да обяснявам на разни мераклии, дето искат да захранват автомобилна свирка за домашно ползване.
По другите: Понеже упорито не казваш какво ще правиш:
Предполагам че малкото искаш за ди оправиш шевната машина. Има готови изделия. особено втора употреба за без пари.
За киловата предполагам задвижване на врата. По-сложно е и пак има готови решения.
И при следващ пост с локуми пращам темата в говорилнята. Няма да има 2 страници разпити и философия. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
|
|
 |
|