| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
todor6808 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 17, 2016 14:58 Заглавие: |
|
|
Да не съм в час, за това се извинявам.
Но правим един ел. автобил в училище и с този ШИМ работи (любителска работа)
Но ако потенциометъра не е в нулево положение тръгва по рязко. Та затова търсим помощ.
т.е Да ни помогнете пак ще намерим някой ТВ техник да го направи. Но затова ми трябва примерна схемичка, за да я занеса на ТВ техника.
И второто: имали възможност да се ограничи тока до 10амп. т.е. при по-високо товар не да гори бушона, а просто да спира пускането на повече ток. Ако има и готов кит който да го сложим преди мотора може и с него.
Благодаря още веднаж и се извинявам ако съм досадил. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 17, 2016 18:36 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | През какво ще се разрежда времезадаващия кондензатор | - през входните токове на 2 и 6 пин, обратния ток на диода може да се пренебрегне. В зависимост от екземпляра, производителя и температурата варират няколко пъти - от половин до няколко микроампера, оттам и времената.
Това е типичен пример за некадърно проектирана схема с цел икономия на 2-3 чарка за няколко стотинки. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 17, 2016 19:03 Заглавие: |
|
|
| Туй за тоците ясно, ама не съм убеден , че схемата е вярна, обхвата на регулиране също ще е доста тесен . То и свързването на 2 кондензатора последователно изглежда странно ! Едва ли утечката на 1 ще е близка до 1 uA . Погледни и делителя R10,R11,R12 , ако схемата е наистина така , то при напрежение върху плъзгача на потенциометъра под 2/3Ucc просто няма да се зареди времезадаващия капацитет до необходимото напрежение за превключване на таймера, демек обхвата на регулиране ще е само 1/3 от завъртането на същия . |
|
|
 |
todor6808 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 17, 2016 19:55 Заглавие: |
|
|
Добре де хубав ШИМ къде мога да купя като КИТ
моторчето е това
батерията е 48V литево йодна
ШИМ-а да има токова защита и плавно пускане
и все пак не може ли нещо да се измисли за този ШИМ ... |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 17, 2016 20:55 Заглавие: |
|
|
Ако е за електрически скутер си купи специализиран модул за 20-30 лв и не се занимавай с глупости.
Захранване 48V и токоограничение 10А не ми се вярва да стане с няколко елемента нахвърляни на бързо )) |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2016 1:08 Заглавие: |
|
|
| Външен генератор на ток би изисквал още мощни транзистори, ако се направи така с два операционни усилвателя, ще стане по-просто. |
|
|
 |
gengan Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 24, 2016 6:48 Заглавие: |
|
|
| todor6808 написа: | Да не съм в час, за това се извинявам.
Но правим един ел. автобил в училище и с този ШИМ работи (любителска работа)
|
Вярно че е любителска работата, таймер NE555 е много готина ИС, става за много неща, включително и за PWM(ШИМ), но има толкова много специализирани ИС за това, с които функцията на токо-ограничение и мек старт стават много по лесно, например TL494, KA3225 и много други. Ето една друга ИС, с приложена схема за управление на DC мотор:
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheets/120/303390_DS.pdf |
|
|
 |
todor6808 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 10, 2016 16:17 Заглавие: |
|
|
В крайна сметка оставам на тази
Работи вход 48V
на изхода имам два мосфета 75nf75 всеки издържаш до 300W
може да заменя LM317 с LM317AHVT тогава ще ми отпадне и разсейващия R5 но не мога да намеря къде в БГ да го купя |
|
|
 |
|