Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос относно свързване на честотен регулатор.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 0:52    Заглавие: Отговорете с цитат

p_stoyanoff написа:
Остави какво ти показва уреда! Импулсен ток не се мери така! Нормално е да ти грее двигателя! Така свързан черпи по-голям ток! И няма какво да направиш! Споменах по-горе да си сложиш хубава термична защита!
Не напразно двигателите се стартират в триъгълник и после се превключват в звезда!
По принцип по-високата носеща честота трябва да намали загряването!Само по принцип! .....

Въобще странни принципи....
Защо първо не четете, а после да пишете, това е все пак технически форум, или аз нещо греша ... за форума ?
По-висока честота ще намали загубите и загряването, това пък защо Very Happy ? При висока честота железния магнитопровод на двигателя, предвиден за 50Hz ама хич няма да загрява, въобще.
Или това за звезда-триъгълник, не мислиш ли че неслучайно се казва така, а не превключвател триъгълник-звезда???

ПП Предполагам се сещате, но все пак: стандартния тип такива устроства нямат вграден филтър и на изхода му не излиза чиста синусоида 20Hz, или 45 Hz, или 117Hz, на колкото е "нагласено" честотното управление, а филтрирането на носещата 1kHz, 2kHz или повече става от намотката и магнитопровода на двигателя.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 6:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Овъртолил съм се сам в писанията си! (ама то много писание много нещо) Опитвах се да обясня, че при свързване триъгълник двивигателят консумира повече ток!
Колкото до високата честота, ако всичко е наред, консумацията пада и двигателя утихва още повече! До 50м не би трябвало да е необходим изходен филтър! Ако обаче не са подбрани правилно филтровите кондензатори в инвестира или е барникано по моста с цел пестене на пари - да, определено ще грее!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 8:51    Заглавие: Отговорете с цитат

p_stoyanoff написа:
....Ако обаче не са подбрани правилно филтровите кондензатори в инвестира или е барникано по моста с цел пестене на пари - да, определено ще грее!

Не говоря за мрежовите филтрови кондензатори, а за филтър след инвертора, там където се получава симулираната синусоида. Тази "синусоида" е пълна с хармоници и всичко това се подава на мотора. Когато носещата е по-висока, съотвертно и хармониците са по-високочестотни и загряването е по-голямо. Опита в реални условия го потвърждава.

Понеже се коментираше, ползвал съм китайско честотно управление точно за 400-500W, монтирано е преди 5-6 години и работи до сега със шпиндела на една фрезичка. Там моторът е с водна риза и нямаше никакъв проблем с ниски-високи обороти и съответното охлаждане. Учудващо честотното работи безпроблемно до сега.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 10:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Свържи си двигателя в звезда и повдигни кривата, колкото позволява инвертор
- това не го прави, глупост е.
Цитат:
Опитвах се да обясня, че при свързване триъгълник двивигателят консумира повече ток!
- това е гениално! А пък това с триъгълник-звезда е направо ултрасупергениално!

На петата страница още не знаем какъв е мотора, но има 32 предложения как да се върже и захрани! Толкова ли е трудно да се препише или снима табелката му?
Цитат:
...Но при 40 херца след 3 часа работа започва да понагрява...
- всеки двигател след три часа работа е понагрял, независимо как е захранен. Въпроса е колко! Може да е с пет градуса, може с 50, а може отдавна вече да се е позапалил.
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 11:02    Заглавие: Отговорете с цитат

gigant написа:

Цитат:
Опитвах се да обясня, че при свързване триъгълник двивигателят консумира повече ток!
- това е гениално! А пък това с триъгълник-звезда е направо ултрасупергениално!

Ами освен да вземеш и да отвориш някой каталог и да пуснеш тук снимка да видим при различните захранващи напрежения какъв ток на консумация са дали хората?!
Човекът каза, че двигателят се е загрял и аз реших, че се е загрял над нормалното. Това, което кара един двигател да се загрява е токът през него! За това термичните защити се настройват по време и ток(и крива ама това ...). Дали двигателят е натоварен претоварен или инвертора не вади хубави синусоиди(ако мога така да ги нарека) аз няма как да знам. Предполагам и авторът! Ако има някой, който знае моля да каже! За това мисля предложението ми да се мине на схема звезда(ще се понижи тока, а от там и загряването) е напълно адекватно! Да, ще спадне и момента на двигателя!
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 13:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Ами освен да вземеш и да отвориш някой каталог...
- не каталог, учебник трябва за случая. Аз на училище съм ходил преди много години, тогава имаше учебници, сега има гугъл. Питай го за effect of low or high voltage on induction motor и вземи се образовай малко. Примерно тук или тук обясняват какво се случва при промяна на номиналното напрежение само с 10-20% и обърни внимание какво се случва с прегряването на мотора. За по-големи изменения изобщо не говорят. Вероятно са ходили на училище и знаят, че намаление или увеличение на номиналното напрежението 1.73пъти е пълна глупост.
Върнете се в началото
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 13:23    Заглавие: Отговорете с цитат

p_stoyanoff написа:
.. За това мисля предложението ми да се мине на схема звезда(ще се понижи тока, а от там и загряването) е напълно адекватно! Да, ще спадне и момента на двигателя!

Ще ме прощаваш колега, но ел.двигател, захранен от монофазен инвертор и подвързан в "звезда" е грандиозна простотия ( двигател 380волта "звезда" / 220волта " триъгълник " . Осввен да изгори мотора, че и инвертора покраи него друго няма да се случи.Какви повдигания на криви, какви 5лева.....
Даваш конкретни съвети и решения, а не си наясно с опитната постановка. Както е видно питащият не е хич в час с материята и ще послуша всеки съвет без да се замисли. Нищо лично, не се сърди, но не се дават така наизуст технически консултации
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 17:08    Заглавие: Отговорете с цитат

alexandro28 написа:

Даваш конкретни съвети и решения, а не си наясно с опитната постановка. Както е видно питащият не е хич в час с материята и ще послуша всеки съвет без да се замисли. Нищо лично, не се сърди, но не се дават така наизуст технически консултации

Тук съм съгласен! Има и още нещо, което не съм споменал! Аз постигам нужния ефект, но мога да променям програмата на инвертора - да използвам векторен контрол и при по-ниска честота и достатъчно време за развъртане 300В са напълно достатъчни, за да стане, каквото трябва! Изобщо не съобразих, че като си купиш инвертора, нямаш чак такава свобода! Може би без останалите корекции, които аз правя, няма да се получи, както очаквам... Просто се опитах да помогна с идея!
Колкото до колега по-горе, да ме прощава, но нещо явно не е разбрал добре какво пише в учебниците! Съветвам го пак да прочете и то особено фундаментите - Закон на Ом примерно!
ПП: И моля, вземи отвори един каталог и виж стойностите, които дават хората за 230 и 380 волта преди да спориш пак!
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 17:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Обаче ако прегрява от претоварване, съвсем ще клекне на свързване в звезда...
Върнете се в началото
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 22:24    Заглавие: Отговорете с цитат

90% от "китайците" на пазара имат чудесен векторен контрол и каквото още се сетиш, превъзхождат по "екстри" марковете си събратя от съответният клас. Те "марковите" на 99% също са "китайци" само имената им звучат някак респектиращо Smile
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 5 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети