| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bdimov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 17, 2016 3:09 Заглавие: търся читава схема на захранване |
|
|
Здравейте,
Някой може ли да ми препоръча читава схема на сервизно захранване. Искам да си събера едно ново такова, желаните параметри са 0-50 волта и 0-5 ампера с груба и фина настройка на параметрите. Ровя из нет-а но нищо не ми допада, или няма фина настройка, или няма желаните напрежение и ток.
Ако някой може да бутне едно рамо с читава схема ще съм му много благодарен. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Апр 17, 2016 20:18 Заглавие: |
|
|
Ами не знам как си със схемотехниката. Аз бих си направил точно моя си схема с точно каквото ми трябва. Основните възли вземи от готови схеми. Мисля че имаше някакви ТЕС -ове дето даваха до 50 волта ама бяха 1.3 ако не греша..
При такъв голям обхват препоръчвам някакво автоматично превключване с релета на изводи на вторичната намотка на трансформатора. Така че да има 5-10 волта отгоре над стабилизираното напрежение. В противен случай при 1 В и 5А ще имаш към 250 W разсейвана мощност. При 5 ще ти трябват поне два мощни транзистора (ако са биполярни) |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
|
|
 |
pansim Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 28, 2016 12:06 Заглавие: |
|
|
Ето една много добра идея. Без релета!!!
Естествено трябва да си допълниш линейната част по твой избор.
От радиокот _________________ заваръчни инвертори
продажба и ремонт 0887 60 77 22 |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 28, 2016 22:18 Заглавие: |
|
|
Тази схема е разработка от USA. Правена е, и работи коректно. Схематично е изчистена, не е претрупана от елементи. Изследвал съм я на осцилоскопа, и въпреки да няма голям филтров електролит на изхода, изходното напрежение е филтрирано добре. Ако се вземе например импулсно, е пълно с "замърсявания" от рода на остри иглички и др. Схемата е предвидена за захранване от 110V мрежовия стандарт на САЩ. Няма никакъв проблем да се използва трансформатор за входно 230V. Използва се за два блока от 0-50V /5A. Ти можеш да използваш само единия. Ако не ти е необходимо от аналогов волтметър и амперметър, елементите за тях отпадат. Има и предвидено за изход от 5V, и този блок от схемата може да отпадне, ако не ти е необходим. Има финно и грубо регулиране за тока и напрежение.
http://dox.bg/files/dw?a=12d76d9742
http://prikachi.com/images.php?images/426/8775426K.png
При разработката на платката са направили Г профил за закрепяня на мощните транзистори към външен голям радиатор. Този захранващ блок е двоен.
http://prikachi.com/images.php?images/435/8775435a.jpg |
|
|
 |
pansim Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 29, 2016 17:40 Заглавие: |
|
|
Обикновена печка. В даташийта на ЛМ317 е подобна схемата. Но пак повтарям, че е печка. _________________ заваръчни инвертори
продажба и ремонт 0887 60 77 22 |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 29, 2016 20:22 Заглавие: |
|
|
Предпочита се линейното захранване от импулсното, когато ще се използва за сервизно захранване. Pansim, понеже се занимаваш с импулсна техника, инвертори и др, когато натовариш изхода с голям ток, да приемем 5А, кажи какви "замърсявания" се натрупват на изхода, и с колко допълнителни елементи се премахват? Както в повечето случаи, импулсното е предпоставка за проникването на високочестотни смущения и техните хармоници. Тука на снимката съм увеличил какво става на изхода на импулсните при консумация на по голям ток.
http://prikachi.com/images.php?images/944/8776944g.png |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 29, 2016 22:03 Заглавие: |
|
|
Виж съветите на тирекс и гигант от от тази тема , изхода много прилича на схемата на предложена от пансим, но регулирането е ръчно , оразмерено така че Vi-Vo в/у линейния стабилизатор да е минималното необходимо.
по тях реализирах 24В 5A IC1 - LM338 - монтирана на радиатора на изходните изправителни диоди . За по високо изходно напрежение 35-40V - вместо двупътен изправител - грец . За 50В ще трябва да пренавиеш вторичната на трафа .
link
Додов на осцилограмата деление по хоризонтала/вертикала на колко секунди/волта съответствува!? |
|
|
 |
Plamskia Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 30, 2016 10:10 Заглавие: |
|
|
| Едно от неприятните неща е при изработка на импулсно захранване са трансформатора дроселите филтрите.Започва се с едно варене в тенжери за да се отлепи някакъв импулсен траф на който не се знаят параметрите.Почва се с едно навиване наизуст щото пак не се знае какво ще се получи.Почва се с едно налучкване на филтрите ферита какъв да е дебелината на жицата каква да е.Ферита с дупка ли да е или без дупка на права пръчка ли да е навит все такива ми ти гадателства щото не се знае магнитната проницаемост.И ти сега техманяк препоръчваш таз схема без никакви данни за трафа а пишеш трябва да се пренавие трафа.Тези трафове китайците са ги икономисали на макс. няма място за допълнителни намотки камо ли за 50V.Е затуй не стават тез импулсни щото най трудното е таз преработка на трафовете дроселите и всичко каквото трябва да се вари в тенджери навие, пренавие, омотае дали с две жици в паралел или с пет в паралел, да се залепи ама с каква междина между челата, ама с какво лепило, ама с какъв лак.Почва се ама честотата каква да е дали да е 40-50-60......KHz щото видиш ли кат се вдигне честотата се пести място в трафовете и дроселите и жицата ще се събере.Много важно е изработката на платката и разположението на частите за тез импулсни захранвания. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Апр 30, 2016 11:58 Заглавие: |
|
|
| Ами така е. Едно импулсно може да се изчисли все пак, а и да се поръчат нужните ферити. Но е още по-сложна работа, с която малко хора биха се заели. Аз затова препоръчвам линеен стабилизатор, но да има някаква схемичка която да превключва изводите на вторичната намотка на трафа, така че да дава няколко волта над изходното напрежение. Така транзисторите няма да греят много, няма и да има импулсни смущения. Ако се ремонтира радиоприменик, ще има смущения дори импулсното захранване да има на изхода линеен стабилизатор. Достатъчно е в съседния контакт да има едно импулсно. |
|
|
 |
|