| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 30, 2016 15:15 Заглавие: |
|
|
| Plamskia написа: | | ............. |
Посочил съм темата в която е описано всичко необходимо - АТ/Х захранване с 494/7500 контролер ,не е необходима преработка на изходния дросел , нито преизчисляване на трансформатора освен ако се наложи да се увеличат навивките на 12В та намотка от всеки край по 5-6 като се спази въртенето им / общо 10-12 / добавят се докато размаха на импулса преди изправителните диоди стане 60-65В.
На осцилограмата PSION ATX 350W tl494 + lm339 без преработка на траф и дросел от пик-пик ~42волта ако се използва грец на изхода ще има 35-37В без допълнителни навивки .
Може да се добавят без да се разглобява трафа ще запълнят една дължина на макарата за 5А не се изисква кой знае какво сечение на проводника даже и с изолация се събират .Никаква | Цитат: | | междина между челата | не е нужна - схемата е полу- мостова .
Много от радиоприемниците работят с импулсни захр. Повечето АТХ ако нямат филтри то поне има място на платката за такива - само трябва да се насити - пример
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pansim Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 02, 2016 15:13 Заглавие: |
|
|
Не знам защо е този необоснован страх от импулсни захранвания. Още повече, след него имаме линеен стабилизатор който освен всичко друго, потиска ефективно всякакви пикове. Пък и LC филтрите не са забранени за използуване.
Dodov - осцилограмата която си дал не ми говори нищо, без да имаме схема, товар, и волт/сек на осцилоскопа. И дали е след линеен стабилизатор или просто изхода на някакво импулсно? _________________ заваръчни инвертори
продажба и ремонт 0887 60 77 22 |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 02, 2016 17:44 Заглавие: |
|
|
Хайде малко отдих, става ли? Link
Ей на това попаднах днес, привлекателно е, ама и аз нямам доверие на тия импулсни бъзикни. Което е нормално, разбира се, от дъртата школа сме скептични. Ама като знам как се прави линейно захранване, подобно на това, веднага ме засърбява десния показалец да цъкна "Buy now!" Не че няма де да натикам сите транзистори и радиатори, и вентилатори сега има всякакви, ама жената ми е отпуснала много малко пространство и трябва да го кътам. Иначе зимата ще се топлим с отпадъчна енергия  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Plamskia Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 03, 2016 19:52 Заглавие: |
|
|
| Kita и ти се втурна с краката напред да има какво да напишеш.Нерде компаратор-----нерде стамбул.....нерде регулируемо захранване.Техманяк няма място за намотки да донавиеш.Макарата е пълна.Камо ли от ATX трансформатора да провреш 12 намотки.Ще стане ама външно да обиколиш трафа.И кат го види някой ще ти каже какво голямо лайно си изакал.Не ме е страх от импулсни много импулсни съм преработил в зарядни са коли, за захранване на винтоверти и др.От ATX 350W макс напрежение което се получава без да се пипа импулсния траф е 24V.Но пак опираме да преработим импулсния траф за да даде 50V.И защо хюлет пакатд, сименс, флуке, тектроникс, използват линейни регулатори и стабилизатори като компютъризирано с микроконтролери ги управляват, и на дисплей излизат показанията, в техните захранващи болокове, а не слагат направо импулсни и да управляват импусните компютъризирано. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 03, 2016 21:10 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: | Хайде малко отдих, става ли? Link
Ей на това попаднах днес, привлекателно е, ама и аз нямам доверие на тия импулсни бъзикни. ..... |
Това и ръка да види, и око да пипне, пак ще ми е трудно да повярвам, че ще регулира изходното от 0 до 50V при примерно 55V входно, и това с един дросел, просто един Buck.... Иначе космическо дисплейче, евентуално за совалка става.
Аз обичам импулсните и съм проектирал преди време много, някои от тях са произвеждани в хиляден ++ тираж, но за сервизно (тестово) захранване бих препоръчал само линейно, дори и за сметка на КПД. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Май 03, 2016 21:25 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | няма място за намотки да донавиеш.Макарата е пълна.Камо ли от ATX трансформатора да провреш 12 намотки | в трансформатора от примера , който съм дал ще провреш и 20 навивки със сечение подходящо за 5А / Дано правиш разлика между намотка и навивка . Друг вариант - на много от АТХ можеш намотките за 5В да ги свържеш серийно на тези на 12 В /
Трансформаторите , коúто са Ш + I разглобяват се елементарно без варене
Това | Цитат: | | Ще стане ама външно да обиколиш трафа | комбинирай с това | Цитат: | | междина между челата | и ги пази за тебе си като съвети.
| Цитат: | | ATX 350W макс напрежение което се получава без да се пипа импулсния траф е 24V | - това напрежение не е свързано с мощността а с преводното число на трафа и коеф, на запълване на ШИМ а в случая > 90% .
Teзи 24 В са при двупътен изправител смени го с Грец и ще получиш около 45-46В виж осцилограмата от предния ми пост.
А това дали импулсно + линейно в изхода е подходящо за този случай може да се гадае. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Май 05, 2016 11:19 Заглавие: |
|
|
Techmaniac аз преди време имах идея да пробвам един такъв траф в по-особен режим. Да направя full-bridge със 4 IRF740 и да го пусна на двойна честота 70-100 kHz. Би трябвало да изкара 70-80 V. Само честотата не зная как ще му дойде  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2016 17:52 Заглавие: |
|
|
Май се отплеснахме от темата?
| slav4o.com написа: | ...един такъв траф в по-особен режим. .... да го пусна на двойна честота 70-100 kHz.......Само честотата не зная как ще му дойде  |
Не съм пробвал траф от полу-мостов АТХ в пълен. Но ако ти се занимава,можеш да направиш следния опит :
Взимаш два еднакви трансформатора от АТХ полумостов , първичните намотки ги свързваш серийно , вторичните натоварваш с еднакъв товар и започваш да увеличаваш честотата 30кхерца със стъпка 5кхерца и гледаш на осцилоскопа и измерваш температурата на сърцевината до каква честота можеш да ги ползуваш . Ако имаш място на платката можеш да ползуваш двата трансформатора с първични свързани серийно при честота колкото е на полумоста 30-40кхерца. При опитите ползувай очила и каска  |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2016 22:59 Заглавие: |
|
|
| Techmaniac написа: | ....При опитите ползувай очила и каска  |
А може да се наложи да се ползува и памперс . |
|
|
 |
pansim Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 06, 2016 22:33 Заглавие: |
|
|
Трафовете от АТХ си работят без проблем на 120килоХерца!!!
Или по-точно техните ферити.
А да пуснеш траф на 100килоХерца при условие че е изчислен за 40 килоХерца си е чиста загуба.
Ако има въпроси по импулсните - смело питайте, според знанията си ще отговоря. Само не пишете неща, които заблуждават начинаещите колеги. _________________ заваръчни инвертори
продажба и ремонт 0887 60 77 22 |
|
|
 |
|