Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

търся читава схема на захранване
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Апр 30, 2016 15:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Plamskia написа:
.............

Посочил съм темата в която е описано всичко необходимо - АТ/Х захранване с 494/7500 контролер ,не е необходима преработка на изходния дросел , нито преизчисляване на трансформатора освен ако се наложи да се увеличат навивките на 12В та намотка от всеки край по 5-6 като се спази въртенето им / общо 10-12 / добавят се докато размаха на импулса преди изправителните диоди стане 60-65В.
На осцилограмата PSION ATX 350W tl494 + lm339 без преработка на траф и дросел от пик-пик ~42волта ако се използва грец на изхода ще има 35-37В без допълнителни навивки .

Може да се добавят без да се разглобява трафа ще запълнят една дължина на макарата за 5А не се изисква кой знае какво сечение на проводника даже и с изолация се събират .Никаква
Цитат:
междина между челата
не е нужна - схемата е полу- мостова .
Много от радиоприемниците работят с импулсни захр. Повечето АТХ ако нямат филтри то поне има място на платката за такива - само трябва да се насити - пример
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pansim
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Sandanski

МнениеПуснато на: Пон Май 02, 2016 15:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам защо е този необоснован страх от импулсни захранвания. Още повече, след него имаме линеен стабилизатор който освен всичко друго, потиска ефективно всякакви пикове. Пък и LC филтрите не са забранени за използуване.
Dodov - осцилограмата която си дал не ми говори нищо, без да имаме схема, товар, и волт/сек на осцилоскопа. И дали е след линеен стабилизатор или просто изхода на някакво импулсно?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пон Май 02, 2016 17:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Хайде малко отдих, става ли? Link
Ей на това попаднах днес, привлекателно е, ама и аз нямам доверие на тия импулсни бъзикни. Което е нормално, разбира се, от дъртата школа сме скептични. Ама като знам как се прави линейно захранване, подобно на това, веднага ме засърбява десния показалец да цъкна "Buy now!" Laughing Не че няма де да натикам сите транзистори и радиатори, и вентилатори сега има всякакви, ама жената ми е отпуснала много малко пространство и трябва да го кътам. Иначе зимата ще се топлим с отпадъчна енергия Twisted Evil

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Plamskia
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Май 03, 2016 19:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Kita и ти се втурна с краката напред да има какво да напишеш.Нерде компаратор-----нерде стамбул.....нерде регулируемо захранване.Техманяк няма място за намотки да донавиеш.Макарата е пълна.Камо ли от ATX трансформатора да провреш 12 намотки.Ще стане ама външно да обиколиш трафа.И кат го види някой ще ти каже какво голямо лайно си изакал.Не ме е страх от импулсни много импулсни съм преработил в зарядни са коли, за захранване на винтоверти и др.От ATX 350W макс напрежение което се получава без да се пипа импулсния траф е 24V.Но пак опираме да преработим импулсния траф за да даде 50V.И защо хюлет пакатд, сименс, флуке, тектроникс, използват линейни регулатори и стабилизатори като компютъризирано с микроконтролери ги управляват, и на дисплей излизат показанията, в техните захранващи болокове, а не слагат направо импулсни и да управляват импусните компютъризирано.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Май 03, 2016 21:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
Хайде малко отдих, става ли? Link
Ей на това попаднах днес, привлекателно е, ама и аз нямам доверие на тия импулсни бъзикни. .....

Това и ръка да види, и око да пипне, пак ще ми е трудно да повярвам, че ще регулира изходното от 0 до 50V при примерно 55V входно, и това с един дросел, просто един Buck.... Иначе космическо дисплейче, евентуално за совалка става.

Аз обичам импулсните и съм проектирал преди време много, някои от тях са произвеждани в хиляден ++ тираж, но за сервизно (тестово) захранване бих препоръчал само линейно, дори и за сметка на КПД.
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 03, 2016 21:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
няма място за намотки да донавиеш.Макарата е пълна.Камо ли от ATX трансформатора да провреш 12 намотки
в трансформатора от примера , който съм дал ще провреш и 20 навивки със сечение подходящо за 5А / Дано правиш разлика между намотка и навивка Smile. Друг вариант - на много от АТХ можеш намотките за 5В да ги свържеш серийно на тези на 12 В /
Трансформаторите , коúто са Ш + I разглобяват се елементарно без варене Smile
Това
Цитат:
Ще стане ама външно да обиколиш трафа
комбинирай с това
Цитат:
междина между челата
и ги пази за тебе си като съвети.
Цитат:
ATX 350W макс напрежение което се получава без да се пипа импулсния траф е 24V
- това напрежение не е свързано с мощността а с преводното число на трафа и коеф, на запълване на ШИМ а в случая > 90% .
Teзи 24 В са при двупътен изправител смени го с Грец и ще получиш около 45-46В виж осцилограмата от предния ми пост.
А това дали импулсно + линейно в изхода е подходящо за този случай може да се гадае.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Май 05, 2016 11:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Techmaniac аз преди време имах идея да пробвам един такъв траф в по-особен режим. Да направя full-bridge със 4 IRF740 и да го пусна на двойна честота 70-100 kHz. Би трябвало да изкара 70-80 V. Само честотата не зная как ще му дойде Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 05, 2016 17:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Май се отплеснахме от темата?
slav4o.com написа:
...един такъв траф в по-особен режим. .... да го пусна на двойна честота 70-100 kHz.......Само честотата не зная как ще му дойде Rolling Eyes

Не съм пробвал траф от полу-мостов АТХ в пълен. Но ако ти се занимава,можеш да направиш следния опит :
Взимаш два еднакви трансформатора от АТХ полумостов , първичните намотки ги свързваш серийно , вторичните натоварваш с еднакъв товар и започваш да увеличаваш честотата 30кхерца със стъпка 5кхерца и гледаш на осцилоскопа и измерваш температурата на сърцевината до каква честота можеш да ги ползуваш . Ако имаш място на платката можеш да ползуваш двата трансформатора с първични свързани серийно при честота колкото е на полумоста 30-40кхерца. При опитите ползувай очила и каска Smile
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Май 05, 2016 22:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Techmaniac написа:
....При опитите ползувай очила и каска Smile

А може да се наложи да се ползува и памперс Laughing .
Върнете се в началото
pansim
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Sandanski

МнениеПуснато на: Пет Май 06, 2016 22:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Трафовете от АТХ си работят без проблем на 120килоХерца!!!
Или по-точно техните ферити.
А да пуснеш траф на 100килоХерца при условие че е изчислен за 40 килоХерца си е чиста загуба.
Ако има въпроси по импулсните - смело питайте, според знанията си ще отговоря. Само не пишете неща, които заблуждават начинаещите колеги.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети