Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Радио Blaupunkt Stockholm RCR-42
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Юни 24, 2016 18:27    Заглавие: Отговорете с цитат

И как като не демодулира RDS работи безгрешно?

Май някой търси телето под мъжката крава Shocked Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Юни 24, 2016 19:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако звука е слаб лентата барабар с RDS си влиза в тия 180 kHz. Достатъчно е да се прочете един път RDS-а докато никой не приказва пред микрофона в радиото.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Юни 24, 2016 20:28    Заглавие: Отговорете с цитат

По онзи въпрос до колко е скалата - до 108.00 MHz показва. Няма да гледам какво зарежда в синтезатора, защото ще ме домързи да поя някакви неща и да ги свързвам към PC-то. Иначе има елементарни логически анализатори за паралелен порт на PC, които мисля, че ще се свършат работа.

Но това за отместването не е чак толкова съществен въпрос -- просто ми е любопитно да се изясни дали има такава корекция в EEPROM-а.

(Не за друго, ама е пълно с някакви "разбирачи" дето не са и чували за подобни корекции и наливат .bin-ове от каквото се сетят, за да видят какво ще стане - и дали радиото случайно няма да се оправи. /може да не е радио - всякаква техника/. В случая може за "разкодиране", може пък радиото да си е имало проблем с тунера и да е било някога занесено на ремонт и т.н. Затова исках да разбера ако някой случайно знае /например от опит/ - дали такова отместване може да се получи по този начин. А синтезаторът хардуерно си работи ок.)

Междинната след тунера се вижда на осцилоскоп с ниво около 80-100 mV. Тази от генератора май си е с ниско ниво, на 100+ MHz и на този осцилоскоп, който ползвам, не мога почти нищо да видя от нея.

Трудно е с тунерите, защото не всички имат уреди, с които да измерят кондензатор от 3 pF (примерно). Но от една страна, нали ми беше любопитно да науча как работи - този например. И също по какво може да се съди за работата на един тунер, чрез измерване на неща, които с по-разпространената апаратура може да се измерят. Днес се усъмних в АРУ-то. Входният сигнал влиза на 1-крак, но една част през делител 1pF/10pF отива на 3-ти крак - усилвателят за АРУ. На 16-ти излиза сигнал за управление на транзистор V10 от схемата. И ми направи впечатление, че седи постоянно на макс. 8V. Ето тук е малко сложно да се хвърля боб без подходяща апаратура. Обаче откачих 3-ти крак и му подадох нещо - реагира и сваля напрежението на 16-ти. Може и да му идва слаб сигнала на входа, та от това да не работи коректно смесителят. Но как да видя дали BF999 работи и усилва (като на осцилоскопа ми излиза 1/4 деление сигнал.- откачих 1-крак на чипа и закачих към него жицата, която ползвам за антена - в изхода към междинната даваше няколко миливолта. А по нормалния път, през BF999, на междинната си дава 100-тина mV. (не знам дали е достатъчно входното ниво - но ако се знае колко трябва да излиза, може би е възможно да се хвърля боб и по това.) Радиото хваща - с леко влошено качество и без антена.

Някой може ли да ми каже само - дали е нормално АРУ-то да е на макс. чувствителност (при що-годе добра антена-жица).
Дали при нормален, добър ефирен сигнал АРУ-то е активно и ограничава през цялото време - или само когато входът на радиото се претовари от някой близко разположен FM-трансмитер?
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Юни 24, 2016 21:15    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип АРУ то при ЧМ не е задължително. Да според мен трябва да се задейства при прекалено силен сигнал, за да се избягнат кросмодулации и разни там п.м.
При АМ там АРУто се грижи сигнала на изхода(високоговорителя) да е постояннен.
Относно дъмпа, сигурно има някоя малка грешчица.
Върнете се в началото
Tigar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Selo SF

МнениеПуснато на: Съб Юли 09, 2016 10:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей,
върна ме с размишленията години назад прав си донякъде,за това радио има един дебел фарман сервизно описание отместването на честотата е софтуерно не рови хардуера.Отдавна не съм в сервизната система блаупункт и доста позабравих нещата.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети