|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 09, 2016 13:23 Заглавие: "Стабилизиран изправител 7" лабораторен, |
|
|
| А може ли адреса в ибея?Аз го имам на кит в пликче,но правен от едно приятелче на сина ми,ама ми се ще по-професионално направен,а тази цена е приемлива. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Сеп 09, 2016 15:12 Заглавие: |
|
|
ето това е подоно
п.с. писали сме по едно и също време.
Последната промяна е направена от slav4o.com на Пет Сеп 09, 2016 16:34; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 09, 2016 16:06 Заглавие: |
|
|
Съвсем същото е, Славчо! За многооборотните потенцометри ELP е прав, но аз мога да предложа и друг подход- обикновени потенциометъри с последователно свързани на тях потенциометри 500 Ома- 1 КОм. Така може да се регулира грубо с големия и фино с малкия потенциометър. От там нататък аз ползвам грец 35А за изправянето вместо диодите от кита и свестни електролити вместо китайския. Да, и друг регулиращ транзистор. Не мисля, че това оскъпява драстично крайното изделие, но за сметка на това качеството се повишава. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
rikotech8 Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 09, 2016 18:00 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: |
но аз мога да предложа и друг подход- обикновени потенциометъри с последователно свързани на тях потенциометри 500 Ома- 1 КОм. Така може да се регулира грубо с големия и фино с малкия потенциометър. |
Да, ама зависимостта е много нелинейна, а и отношението грубо/фино не голямо т.е. няма голяма полза от финото. Има по-изискан метод. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Сеп 10, 2016 10:56 Заглавие: |
|
|
Коя зависимост е нелинейна??? Линейността зависи от схемното решение и от това дали се ползва необходимият тип потенциометър. Ако си мислиш че потенциометър, маркиран като 10К е точно 10К- много се лъжеш! Не че няма и такива, ама в болшинството случаи има разлики в рамките на декларирания толеранс. Ако си мислиш, че от стойността на потенциометъра зависи линейността на промяна на изходното напрежение- в дълбока заблуда си! Добавянето на втори потенциометър- последователен- със стойност в рамките на примерно 2-5-10% може да измени единствено обхвата на регулиране, който обхват обаче- по спомени- в конкретната схема може да се настрои с един тример. Така че няма никакви нелинейности! Този похват масово се ползва и във фабрични захранващи блокове, не съм го измислил аз. Колкото и да ми се иска да е така! От стойността на втория потенциометър зависи единствено колко фино може да се регулира изходното напрежение. Ако ползваме 100%- просто не виждам какво повече може да се желае. За мен това са границите- 100-220-500 Ома до 1К! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 10, 2016 18:30 Заглавие: |
|
|
| hidrazin написа: | | В ибейо е скпичко. Тук за 6,7$ - сега поръчах два броя.... |
E, 1 долар, ама не става с PayPal ! |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 10, 2016 18:39 Заглавие: |
|
|
Да, не става с PayPal но пък става още по-лесно.
А директно плащане от карта - Visa, Maestro, виртуална карта ...
Без да трябват допълнителни регистрации като тази в PayPal.
Много по-лесно и удобно е. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Сеп 10, 2016 20:35 Заглавие: |
|
|
Системата на AliExpres за разплащане е много сигурна, взаимствана е от PayPal. Само че там нещата са по-драстични- парите отиват в тяхна сметка и се превеждат на търговеца след потвърждаване на получаване на пратката и че всичко е наред. И продавачите не смеят да играят по ръба именно за това. Отделно от това и в тяхната система за разплащане AliPay може да се регистрира определена дебитна карта, с която да се работи. Вече повече от пет години аз не изпитвам никакви съмнения при разплащания с тези две системи. Мисля, че са достатъчно надеждни и сигурни. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|