|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lnl90 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2016 1:30 Заглавие: PX20025 - избива зеленият цвят, питане за транзистори |
|
|
Здравейте,
налага ми се един спешен ремонт на едно телевизорче на една възрастна жена. Телевизора е с шаси PX20025--6C. Причината предполагам е във видеоусилвателите, по-точно в BF422, които както всички знаем прегряват и им се влошават параметрите. Та проблема е че като позагрее малко зеления цвят взима превес над другите. Питането ми е, понеже са празнични и неработни дни, с какво по-мощно мога да заменя въпросните BF422 за да видя дали е от тях? В момента имам подръка само КТ940А от телевизор Електрон и MJE340. Последните могат ли да се използват за тази цел предвид че са по-скоро за НЧУ или да заложа на добрите стари руски зверове?
Също така, какво друго бих могъл да проверя освен въпросните транзистори? Свалях ги и ги мерих, на постоянно токов режим също всичко е наред. Зеленото избива само понякога и то когато загрее телевизора, и държи така от няколко минути до няколко часа, всеки път различно. Когато е студен всичко е наред. Имам осцилоскоп, утре ще видя какво отива на базите на трите транзистора и ще пиша.
Благодаря предварително на всички. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dima Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2016 7:43 Заглавие: |
|
|
Няма нужда да се сменят с по-мощни,може и със същите,но от старо шаси,оригинално,а не китайско.Практиката ми е да сменям всичките 6 транзистора/ако са 6/ Трите BF432 и трите BF423,за да няма рекламация.Качеството на КТ940 не бе от най-добрите.Ползвайте за донор платката на кинескопа от стар телевизор. _________________ Димитър |
|
|
 |
Георги Стоичков Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2016 9:35 Заглавие: |
|
|
| И един съвет, като смениш транзисторите не им скъсявай крачетата. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2016 13:28 Заглавие: |
|
|
Всякакви от видеоусилватели. BF257,8,9 BF457,8,9, и срещащите се тук-там аналогични SF. И още една камара, които ги знае всеки, който някога е държал почялник.
Пекат си и аз ги сменям - вече не се връщат. BF422 / 423 са направени за "студени" видеоусилватели, каквито се ползваха на времето при Colorstar (Софияв 81). _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
lnl90 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 24, 2016 0:26 Заглавие: |
|
|
Здравейте отново, благодаря и на тримата за съветите! Наистина за всеки случай реших да сменя и 6-те транзистора, още повече че платката се беше поопекла около крачетата на всички транзистори. PNP-тата (BF421) замених с нови BF423 с дълги крачета, а вместо BF422 за всеки случай сложих КТ940А с по една импровизирана алуминиева ламаринка за радиатор, само такива имах подръка на мястото, където съм. Засега вече няколко часа работи без проблем, а и честно казано от скромната ми практика не съм виждал дефектирал КТ940, но знае ли се. Поне при руските няма ментета, както го е направил руснака - това е
Винаги предпочитам BF422 да ги заменям с нещо по-мощно от рода на BF459, защото наистина режима им е доста напечен. Чудя се защо само китаеца не слага фабрично транзистори в ТО-126 корпус като и без това цял кашон транзистори му струват стотинки Може би за да горят по-често и да се стимулира икономиката?
Филипов, това за "студените" видеоусилватели е интересно, какво точно имаш предвид? Че работят при по-лек режим ли? Въпреки че Софиите '81-'85 май са си с BF458/9 фабрично? Както и Кристала. Питам от чисто любопитство. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 25, 2016 12:26 Заглавие: |
|
|
Като ги пипнеш ще разбереш защо им казват "студени". А теорията е обяснена в една от ораанжевите книжки, които ги водеха "сервизно". 82 и следващите вече не са по тази схема, защото соца още нямаха P високоволтов като BF423 и не можеха да ги побългарят.
А за случаи като твоя сменям само N транзисторите - P не греят и не дефектират, освен при дефекти в кинескопа. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|