Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Добавяне на втора GPS антена към GSM

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
milev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Тополи обл.Варненска

МнениеПуснато на: Съб Фев 11, 2017 21:49    Заглавие: Добавяне на втора GPS антена към GSM Отговорете с цитат

Здравейте !
Имам старо телефонче SAMSUNG GALAXY ACE S5830I.Наложи се да го заменя с двусимов телефон и той ми остана.
Използвал съм го многократно като GPS с IGO и OruxMaps в планината.Справя се перфектно само дето от време на време му се губи обхвата в деретата.Батерията му е желязна издържа по 14-15ч нон стоп с GPS и 60-70% включен екран.
Искам малко да го тунинговам.
Може ли да се добави втора антена към сегашната вградена на GPS-а ?
Видях антенки, които са тип платка, ако се направи такава подобна колкото гърба на телефона (ако е възможно) ще има ли осезаема разлика ?
Или само ще вкара допълнителни смущения ?
Изчистил съм софтуера от всичко ненужно, като съм оставил да функционира само това, което ми трябва.

Имам схемите но липсва схемата с BCM4751 и осцилатора до него.
Той отговаря за GPS-а.
Металните планчици на гърба на платката по схема ги дава за WIFI и долу до микрофона за радиото на телефона.
Възможно ли е да се използва една антена за GSM и GPS ?

Схеми

photo hosting
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
al_at
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Фев 12, 2017 17:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Съвместяването в едно устройство на GSM, WiFi, Bluetooth и GPS /както е в GSM телефоните/ e доста трудна задача, която се решава с програми за RF моделиране от рода на Ansoft HFSS, CST studio и др. с много мощни работни станции и доста сложна апаратура. Проблемът е, че всяка антена смущава работата на останалите и трябва да се осигури взаимна изолация между антените от порядъка на 60 - 100 dB. Най-тежък е проблемът точно с GPS антената заради изключително високата чувствителност на GPS приемника. Поради това не може да се използва една и съща антена за GSM и GPS. Освен това не може да се свържат две GPS антени да работят едновременно заради съгласуването - трябва да едната да се изключи и да се включи другата. И друго - на гърба на телефона и най-добрата антена не работи ефективно. Това, което е по-лесно според мен е и съм го изпробвал многократно, е да се използва Bluetooth GPS приемник от рода на Holux M1000, Holux 1200 и доста други. Те имат доста по-добра чувствителност в сравнение с GPS на телефоните и не губят сигнал и в дерета. Издържат около 14-20 часа, а някои от тях са с батерия като за Нокиа и може да се вземе резервна. Освен това bluetooth изтощава по-малко батерията от вътрешния GPS. Слагаш си един такъв в джоба на раницата, а телефона в ръка и се ориентираш. Тези приемници са доста скъпи като нови, но могат да се намерят втора ръка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети