| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mtrx Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 29, 2017 20:02 Заглавие: PWM то DC с RC Filter - пад на напрежение |
|
|
Здравейте,
Имам следния проблем
Имам PWM генератор с честота от 64Khz. Променям запълването на импулса от 0% до 100% .
Генерирм PWM импулсите с 5V
Използвам RC filter (10k om и 10microF) .
При запълване на импулса от 85% получавам около 4.3 волта както искам
При запълване на импулса на 30% трябва да имам около 1.5 волта.
Меря напрежението директно на PWM генератора (Attiny85) и получавам 1.5 волта . Меря след RC филтъра и имам 1.7 волта .
Някаква идея ?
Последната промяна е направена от mtrx на Сря Апр 05, 2017 8:18; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Сря Мар 29, 2017 20:32 Заглавие: |
|
|
| С какво се прави измерването? |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
|
|
 |
Mhz Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 30, 2017 8:33 Заглавие: |
|
|
Филтъра ти е бавен и с много ниска полюсна честота, и му трябва много време за реакция. Вдигни я някъде на около 1-1.5Khz. И мери пак.
На картинката в атача, долната графика е на твоя филтър , горната е с намален капацитет. |
|
|
 |
mtrx Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 30, 2017 11:59 Заглавие: |
|
|
Всъщност реших донякъде проблема с два RC filter-a .
Отделно че измерването го правя с куц осцилоскоп и добър волт метър. Оказа се че променям сериозно импеданса на веригата с осцилоскопа и от там имам пад на напрежението . Явно че с хубавия волт метър нямам такъв проблем , а стойностите на първия RC са големи.
Друг проблем който срещнах е времето за зареждане , което си реших с втория RC filter .
Ще прекарам всичко от изхода през един операционен усилвател за да си реша проблема вместо да седна да изчислявам
едит: Причината за големите стойности е че ми трябва да намаля пулсациите максимално много. За това бяха и такива стойностите. С втория RC пулсациите са в правилните стойности |
|
|
 |
mtrx Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 31, 2017 10:14 Заглавие: |
|
|
Още един проблем
Очевидно имам проблем в импеданса на устройствата.
Когато меря моята платка всичко е както трябва след операционният усилвател с разлика от 0.01 волт което си е направо супер спрямо очакванията.
Когато закача обаче устройството от другата страна получавам пад на напрежение от 0.2 волта .
Смятах че много ниският импеданс на изхода на операционният усилвател ще ми реши проблема , но уви не. Сега не си го обяснявам
Устройството от другата страна явно е волт метър с някакво вътрешно съпротивление което не знам.
Въпроса ми е как да излезна от ситуацията и защо се случва .
Според моята теория трябваше да работи
edit: Операционният усилвател е LM358 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 31, 2017 16:37 Заглавие: |
|
|
| Що не дадеш схема, от постовете ти не се разбира много, освен че си буферирал филтрите със LM358, но точното свързване е от значение. Стига мълчахте като партизани на разпит, ами ако искате някаква помощ, давайте пълна информация ! BTW , LM358 не е с много високоомен вход, ползвай ОУ с полеви на входа. |
|
|
 |
mtrx Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 31, 2017 18:50 Заглавие: |
|
|
Ще ми се да ти дам схема но нямам.
Схемата е едно Attiny85 което е генератор на импулси.
След него имам двоен рц филтър и един операционен усилвател.
Подобно на тая схема.Всичко друго е проба и грешка.
http://henrysbench.capnfatz.com/henrys-bench/arduino-projects-tips-and-more/arduino-lm358-op-amp-pwm-to-voltage-converter/
Реших да видя дали след моята схема нямам някаква консумация на ток но уви не.
Каква е идеята.
Имам приемник който не знам какъв е . Към него се подава сигнал от 0 до 5в от сензор който нямам идея какъв е .
Режа жицата по средата , слагам амперметъра на най ниската стойност и няма никой.
Това ме навежда на мисълта че приемника е волтметър.
Какво правя моята схема по средата и променям сигнала от сензора.
На масата всичко работи.Включа ли приемника цялата крива отива у дупе.
Получавам примерни стойности като тия.
Ако имам на вдоха 2в то на изхода трябва да имам също 2в
На масата работи,на устройството не.
Там на входа имам 2в а на изхода 1.9 - 1.8
Тайнито се захранва от Lt1027 така че входното напрежение и ток до 120mA трябва да е супер
А схемата.Запоена директно както ми е в главата |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 31, 2017 19:26 Заглавие: |
|
|
С колко волта захранваш LM358?
Lt1027 e опорен източник не би трябвало да го ползваш за захранване на контролера. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
mtrx Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 31, 2017 20:53 Заглавие: |
|
|
LM358 - 12 volt-а (7812 или 78L12)
LT1027 наистина е Volt reference , но като гледах може да подаде до 120mA-а на Attiny-то което е напълно достатъчно за неговата работа.
Истината е че съм пробвал и с 7805 да захранвам ATtiny-то ,но резултата е същият.
Определено приемника е някакъв куц волт метър но за съжаление не мога да разбера как да избегна проблема който имам.
Единият вариант е че Attiny-то има само 40mA -Output през PWM , но все си мислех че това е напълно достатъчно за един волт метър.(предполагам че е това)
Другият вариант е че реално нещото стандартно работи без товар явно и за това има такава разлика
edit: Утре ще измеря консумацията. Оказва се че ми е бил изгорял бушона на амперметъра и за това съм мерил чушки  |
|
|
 |
|