Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Захранване на мощен НЧУ
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юни 13, 2005 1:16    Заглавие: Re: даи по същество :-) Отговорете с цитат

Вярно е,че импулсното захранване смущава мрежата,но почти всяко по-къдърно захранване има входен филтър (в много случаи П-образен),именно заради смущенията причинени от самото него.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юни 13, 2005 13:00    Заглавие: Отговорете с цитат

остай ги е ко се занимаваш те си имат някакво мнение дето дори ен са го пробвали а са го прочели отнякаде и никой сега неможе да ги обори
Върнете се в началото
ganevec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: русе

МнениеПуснато на: Вто Юни 14, 2005 16:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Shocked а бе хора вие сте луди какви са тея захранвания (за електрожени ли ги ползвате )я по добре си направи за всеки 2 канала отделен траф че да не те боли главата после
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
SVA-BG
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Горна Оряховица

МнениеПуснато на: Сря Юни 15, 2005 21:27    Заглавие: Re: даи по същество :-) Отговорете с цитат

guitman написа:
Omata написа:
Ако питате дали импулсното захранване ще внася смущения в усилвателя,ще ви кажа,че напротив. При честота да кажем 40 kHz пулсациите са много по малки от колкото при 50 Hz - за обикновен трансформатор.

ако говориш за пулсациите от иправения ток на вторичната намотка си прав, но импулсното захранване реагира бавно при рязки изменения на захранващото напрежение, било то от консумацията или от изменения на мрежовото напрежение. освен инертност импулсното има и друг недостатък, "че замърсява ефира" като излъчва с честотата на която работи и кратните на нея.
щом се ползва за захранване на компютри където консумацията е всичко друго но не и постоянна значи не си много прав а за замърсяването на ефира ... покраи импулсното на компа ти импулсното на монитора ти зарядното за телефона импулсното захранжане на принтера ти и на скенера ти ... това ще е капка в язовира ... Laughing или даи да навиваме тарафове за всичко а ? Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Юни 16, 2005 9:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Това за замърсяването Arrow импулсното в моя комп съм го оставил без горния капак и е насочено към процесора да му духа перката от процесора Laughing на импулсното няма перка Very Happy и остават само капаците на компа ,а те са метални няма пластмаса само предния панел и както е запушено отвсякъде пак ми смущава радиото когато станцията е слаба и на 2/3 места лъже цифровия тунер че има станция
Върнете се в началото
SVA-BG
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 16, 2005 11:07    Заглавие: Отговорете с цитат

kd 503 написа:
Това за замърсяването Arrow импулсното в моя комп съм го оставил без горния капак и е насочено към процесора да му духа перката от процесора Laughing на импулсното няма перка Very Happy и остават само капаците на компа ,а те са метални няма пластмаса само предния панел и както е запушено отвсякъде пак ми смущава радиото когато станцията е слаба и на 2/3 места лъже цифровия тунер че има станция
......а пробвали когато изключиш компа дали няма да имаш същия проблем Wink ... защо не вземете да си врътнете по едно мрежово трафче за всички уреди в къщата и да си ви е наред всичко....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юни 16, 2005 11:22    Заглавие: Отговорете с цитат

радиото ти се смущава от дъното/процесора, а не от захранването (или поне смущенията от захранването са нищожни в сравнение с тези от дъното и процесора (видеокарти, карддиск и т.н.)

Добре направено захранване почти не смущава "ефира", нито електрическата мрежа. За всичко си има начин. Има си и стандарти.
Въпроса е че китайците много често(почти винаги) не ги спазват, просто защото се вдига цената.

А колкото до трафовете:
1. 500VA имп. захранване тежи най-много килограм, при това има регулация (е, може и да няма), може да има до 90% КПД.
2. 500VA траф тежи поне 5-6кила, ако не и повече, трябва да му сложиш огромни (в сравнение с имп.захр) кондензатори, които също тежат и са големи, ако му правиш регулация КПД по-голямо от 50-60% трудно ще докараш.

Истината е много проста: Импулсно захранване се прави много по-трудно, особено за големи мощности/напрежения. Затова и все още се правят трафове.
Върнете се в началото
SVA-BG
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 16, 2005 11:33    Заглавие: Отговорете с цитат

sparky написа:
радиото ти се смущава от дъното/процесора, а не от захранването (или поне смущенията от захранването са нищожни в сравнение с тези от дъното и процесора (видеокарти, карддиск и т.н.)

Добре направено захранване почти не смущава "ефира", нито електрическата мрежа. За всичко си има начин. Има си и стандарти.
Въпроса е че китайците много често(почти винаги) не ги спазват, просто защото се вдига цената.

А колкото до трафовете:
1. 500VA имп. захранване тежи най-много килограм, при това има регулация (е, може и да няма), може да има до 90% КПД.
2. 500VA траф тежи поне 5-6кила, ако не и повече, трябва да му сложиш огромни (в сравнение с имп.захр) кондензатори, които също тежат и са големи, ако му правиш регулация КПД по-голямо от 50-60% трудно ще докараш.

Истината е много проста: Импулсно захранване се прави много по-трудно, особено за големи мощности/напрежения. Затова и все още се правят трафове.
с двете ръце съм за ... и специално за ради ефира има стотици други замърсители като гсм комуникациите радио телефони ,мобифони,антените за нета ,та дори и глупавите китаиски ТВ игри които още ползват някои ...
Върнете се в началото
Omata
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 16, 2005 13:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Това за замърсяването на радиоефира си е бял кахър.Има си входни филтри и т.н.Наистина самия импулсен трансформатор излъчва големи смущения,но ако не е направен както трябва.Все пак,импулсното захранване на моя усилвател,съм го направил в кутия от захранване на компютър,която съм свързал към земя.Толкова по въпроса със излъчването на трансформатора.
Ако ще приказваме за обикновенни трансформатори,мисля че няма смисъл,защото всеки може да си направи такъв.А и все пак трансформатора е електрическа машина от преди 100 години,която се използва все още и днес.Мисля,че импулсното захранване има доста повече предимства от обикновенния траф, а и все пак е нещо по-съвременно.Стига естествено да си го направиш както трябва.Единственият проблем при изработка на такова захранване,е че всяка грешка струва няколко левчета.
А за големината на целия усилвател - ако се използват 2 трансформатора по 500 VA, с кондензатори по 10 000uF - тогава усилвателя по размер ще прилича на един малък хладилник.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Юни 16, 2005 17:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Барута е измислен преди 200години ,атомната бомба преди 60 в кербала ползват барут Very Happy Wink
Естествено ,че съм пробвал и когато компа е спрян именно при включване усетих разликата ,но това за процесора и другите компоненти не съм обмислял ,но можеби смущенията са големи защото слушам предимно една турска станция Very Happy иначе импулсното ми е най-евтино китайско с тунинг(на входа съм сложил всички филтри който по принцип са заменени с мостчета ,взех ги от изгоряло марково захранване в което два транзистора бяха избухнали Cool в буквалния смисъл)
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети