|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mtrx Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 03, 2017 8:14 Заглавие: |
|
|
Прости за невежеството , но това как ще ми помогне ?
Опитът ми с електронни схеми е от преди има няма 10 години в университета. По скоро програмната част ми е по-лесна, за това се захванах и с Arduino . След това смалих с ATTiny .
Тая аналоговата част никога не ми е била присърце  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Mhz Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 03, 2017 13:35 Заглавие: |
|
|
То да мериш цифрови сигнали с АЦП ...  |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 04, 2017 10:25 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Mhz каза:
То да мериш цифрови сигнали с АЦП ...
|
Сигналът от сензора не е цифров, а е аналогов - плавно от 0 до 5 волта. Една блок-схема още в началото щеше да изясни доста нещата.
По въпроса - ако приемникът представлява капацитивен товар, по-голям от 50 pF, вероятността повторителят с LM358 да се самовъзбуди и стане генератор е доста голяма. Същото може да се получи, ако неизползваната половинка на LM358 е оставена висяща. Също така, ако не е филтрирано добре захранването на LM358 - пак може да има генерации, които ще компрометират изхода. Ето възможни решения:
http://www.analog.com/en/analog-dialogue/articles/ask-the-applications-engineer-25.html
Най-простото е резистор в изхода на повторителя. От порядъка на 100 ома. Иначе LM358 е с достатъчно голямо входно съпротивление и за случая не виждам нужда от ОУ с полеви на входа.
Ако приемникът действително консумира 0.4 микроампера, тогава може да се мине и без ОУ - като се намалят резисторите в RC филтъра до 1К, а се увеличат кондензаторите до 100uF. Но тогава ATTiny85 ще консумира доста повече и трябва да се захрани по друг начин. По въпроса за LT1027 - може да отдаде максимум 15мА. Не знам откъде ги видяхте тези 120мА. Имате късмет, че ATTiny85 иска доста по-малко в този случай. |
|
|
 |
mtrx Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 04, 2017 12:21 Заглавие: |
|
|
Хм, при 1к резистор и 100nF нямали да ми е много голямо времето за зареждане на кондензатора и от там цялата крива да ми се измести със закъснение
Иначе втората част от Op-amp-а е висяща
По консуматция ATTiny-то дърпа някъде около 7mA . Всъщност мога да го измеря отново да не бъркам ,но и аз се учудих че LT1027 го захранва.
Причината беше че заради ниската консумация реших че ще ми е от полза вместо да правя нова система за захранване , която най вероятно ще ми мръдне височината на импулса вместо от 5в на повече.
Ще пробвам все пак с по-голям капацитет да видя дали ще се получи.
8. Отговаря се с помощта на бутона (отговор), а не с (цитат)
Да ти прави впечатление че постовете ти се променят? И си оправи заглавието на темата  |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 04, 2017 13:47 Заглавие: |
|
|
Кондензатор 100uF през резистор 1К се зарежда/разрежда за същото време като 10uF през 10К - времеконстантата е една и съща. Недостатъкът е, че почва да се товари портът на ATtiny и нивото на PWM импулсите може да падне до около 4,9V. Идеята е да се намали резисторът на филтъра, за да падне общото вътрешно съпротивление на системата PWM + RC филтър, за да не пада напрежението след него, като се включи приемника и по този начин да се мине без ОУ. В крайна сметка може и да не стане без ОУ.
П.С. няма нужда да се цитира целия дълъг текст при отговор, а само частите, за които се отнася поста. |
|
|
 |
mtrx Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 04, 2017 14:14 Заглавие: |
|
|
Проблема на голямата константа за зареждане е че минават 200msec преди "зацепи" схемата , което е проблем.
Иначе ми трябва много малък ripple , за това са и такива стойностите.
Отделно определено OpAmp-а не ми трябва, просто го сложих по препоръка. С него или без все същото.
Последният път като мерих изхода на ардуиното показа доста по-висок ток от 4microA
едит: Нищо не виждам като проблем в заглавието на темата. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
mtrx Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 05, 2017 8:21 Заглавие: |
|
|
Със или без промяна в заглавието решение на проблема няма
Вчера пробвах да добавя резистор от 650 ома и доста се доближиха стойностите. Очевидно има проблем в импеданса на веригата |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 05, 2017 9:51 Заглавие: |
|
|
Имате проблеми с измерванията. Веднаж мерите 0,4 microA, след това се оказва, че са повече от 4 microA. За импеданс може да се говори при определена честота, а тук сигналите са импулсни, с много хармоници. Полезно е да измерите постояннотоковото съпротивление на приемника. Подайте 5 волта през резистор 1К на приемника. Измерете с един и същи уред 5-те волта, пада върху резистора и напрежението към приемника. Сумата от пада + приемника трябва да дава напрежението на 5-те волта. Ако не дава, значи уредът влияе на измерването твърде много.
От пада определяте тока, а от тока - съпротивлението на приемника.
Същата процедура правите да кажем с резистори 3,3К и 10К. Целта е да се види дали съпротивлението на приемника е линейно, т.е. дали зависи от тока на приемника. Ако е нелинейно, взимате най-тежкия случай - най-малкото съпротивление да кажем Х ома. Ако искате грешка 1%, то съпротивлението в RC филтъра трябва да е по-малко от Х/100.
Ако съпротивлението е линейно и напрежението пада повече, отколкото е нужно, може да се направи софтуерна корекция в таблицата с подходящия коефициент. Дотук беше без използване на ОУ. Ако има ОУ, трябва да се види дали може да осигури максималния ток на приемника, който подозирам, че е доста повече от 4 микроампера. Плюс мерките за предотвратяване на генерации на повторител с ОУ. |
|
|
 |
mtrx Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 05, 2017 19:25 Заглавие: |
|
|
Днес отново премерих по следната схема
Sensor ------------- receiver
Sensor -----amp--- receiver
Да уточня че до първата "жица" нямям достъп.
При текущата схема без каквато и да е схема имам 8uA .
При следната схема
Sensor ----------------------------------------------receiver
Sensor ------attiny(in) ------attiny(out) ----rc----receiver
На изхода на тайнито имам абсолютно същото напрежение както и на входа. След RC филтъра имам разминаване от 0.7-0.8 волта спрямо това на входа.
Изхода на тайнито директно през амперметър към маса(рязбирайте на късо) показва 30mA
Ако на рц филтъра сложа 680 ома нещата леко се подобряват
При текущата схема
Sensor ---------------------------------------receiver
Sensor --------volt meter (3.8V) X-------receiver
Sensor ---------------------------------------receiver
Sensor --------X voltmeter(4.9V?) -----receiver
Очевидно при прекъсната верига има някакъв failback . |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|