| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 05, 2017 19:31 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | При следната схема
Sensor ----------------------------------------------receiver
Sensor ------attiny(in) ------attiny(out) ----rc----receiver
На изхода на тайнито имам абсолютно същото напрежение както и на входа. След RC филтъра имам разминаване от 0.7-0.8 волта спрямо това на входа. |
Какво напрежение мериш на изхода на Тинито- нали е ШИМ- импулси демек ? Нещо много си се объркал май ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mtrx Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 06, 2017 8:05 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Какво напрежение мериш на изхода на Тинито- нали е ШИМ- импулси демек ? |
Мултиметъра ми позволява да вади средата стойност от PWM импулсите. Също така мога да меря и честота с него . Стойността е точно толкова колкото изчислявам с промяната на импулса, както и това което виждам на осцилоскопа(усреднено разбира се).
По скоро не съм се объркал |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 06, 2017 10:11 Заглавие: |
|
|
Всичко казано досега е валидно само ако жицата без достъп е маса.
Така ли е наистина? Сензорът как се захранва? Спрямо какво сензорът дава от 0 до 5 волта? Трябва да има и трета жица захранване. Защото ако има отделни жици за земя и захранване, а двете жици, за които говорим са сигнални /тогава може да са диференциални, токов кръг или нещо друго/, то постановката е погрешна по принцип и само си говорим.
По въпроса за пада след RC филтъра - ако филтърът е свързан към приемника, то филтърът се товари. Опитайте при разкачен приемник и ще видите, че падът ще изчезне. Това значи, че трябва още да се намали сумарната стойност на резисторите в RC филтъра /казах ви как да прецените колко трябва да бъдат/ или буферен повторител. И не става ясно при какви условия протича ток 8uA? 5V от сензора? Както е показано на две от схемите меренето от единия край на сензора до приемника с волтметър е не дава никаква информация. Трябва да се мери спрямо маса, която и да е тя. Коя е масата на ATTiny?
Нарисувайте хубава схема - маси, захранване, сигнали от сензора, какви напрежения в кои точки и спрямо какво се мерят. И какво мери този митичен сензор? Това може да обясни доста неща. |
|
|
 |
mtrx Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 06, 2017 13:05 Заглавие: |
|
|
С милтиметъра меря през маса.
Токът измерен във веригата без тайнито е 8uA . |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 06, 2017 16:10 Заглавие: |
|
|
| mtrx написа: | Мултиметъра ми позволява да вади средата стойност от PWM импулсите. ...Стойността е точно толкова колкото изчислявам с промяната на импулса, както и това което виждам на осцилоскопа(усреднено разбира се).
... |
E , щом разчиташ усредняването на мултиметъра , да съвпада с интегрирането на филтъра - добре ! |
|
|
 |
mtrx Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 07, 2017 8:39 Заглавие: |
|
|
При 50% запълване на импулса имаме 2.5 волта (усреднена стойност) Същото показва и мултиметъра. В същото време след RC филтъра нещата отиват нейде си.
Ако смяташ че изчислението е грешно и стойността на милтиметъра, то мисля че говорим на различни езици.
Иначе разчитам усреднената стойност да съвпада с тази на RC филтъра защото "уж" това трябва да прави филтъра . |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 07, 2017 18:54 Заглавие: |
|
|
| Ако елементите на филтъра са идеални, демек кондензатора със нулеви загуби и безкрайно голямо съпротивление по постоянен ток . В случая нито едно от тези условия не е изпълнено. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Апр 07, 2017 20:28 Заглавие: |
|
|
| Аз бих следил изхода към въпросният приемник след филтъра чрез друг вход на АЦП. Даже мисля и ОУ може да отпадне, тъй като процесора ще може сам да си коригира изхода на колкото трябва. Понеже е 4 стр. ме домързя да чета съвсем всичко, каква е причината ШИМ на процесора да е точно 64 kHz ? |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Пет Апр 07, 2017 20:28 Заглавие: |
|
|
Извинявам се ако пиша нещо не много адекватно.
Идеята нали е да се прескалира показанието на датчика по някакъв нелинеен закон, зададен в процесора. Защо тогава в софтуера не се въведе и корекция на това, което става когато филтъра се натовари с приемника. Един вид - без намеса в системата при сигнал от датчика A, отговора на системата е B а искаме да е C, заради което слагаме коригиращата верига. При сигнал А задаваме ШИМ-а така, че да получим отговор от системата С, без да се интересуваме в какво отношение са сигналите на входа и изхода на филтъра. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Апр 07, 2017 20:36 Заглавие: |
|
|
| Ами това което аз предлагам е като твоето, само че, корекциите не са предварително зададени а се изчисляват на база изхода, т.е. следят се чрез АЦП и се прави корекция докато на изхода се получи нужното напрежение. Демек може и при различен товар без промяна на софтуера да работи с всякакъв товар ( е в определени граници ). |
|
|
 |
|