| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kalki Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 17, 2017 13:16 Заглавие: търся схема на градинска соларна лампа с транзистори |
|
|
От дъжда ми изгоряха градинските соларни лампи. Изградени са на базата на чип XD5252F. Искам да премина на транзисторно управление като целта е замисъла да се запази, а именно - солара да играе роля на фотодатчик и да разежда акумулаторни елементи и нощно време светодиодите да светят като черпят напрежение от зареденият акумулатор.
Реших да изпълня първата ми попаднала схема, но тя вместо да се задейства при затъмнение на соларният модул, се задейства при осветяването му. Какво да направя, за да работи схемата при затъмнен соларен панел? Ето схемата:
http://picbg.net/img.php?file=cf64b735363ad11c.jpg
Ако знаете изпитани подобни схеми, ще съм ви благодарен ако ги споделите.
Сигурно някой ще ме попита, защо направо не си взема нови градински лампи от 3лв. и веднага ще му отговоря - писна ми при всеки голям дъжд да ги подменям. Предпочитам да ги ремонтирам с достъпни елементи. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 17, 2017 17:05 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Реших да изпълня първата ми попаднала схема, но тя вместо да се задейства при затъмнение на соларният модул, се задейства при осветяването му. Какво да направя, за да работи схемата при затъмнен соларен панел? Ето схемата: |
Ако схемата ти е изпълнена точно- би трябвало PNP транзистора да се отпушва при нулево напрежение на панела, тоест на тъмно. Или нещо си променил, или имаш грешка при монтажа ! |
|
|
 |
kalki Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 17, 2017 17:37 Заглавие: |
|
|
Там е работата, че елементите са много малко и трудно може да се обърка нещо в монтажа. Вместо 5К на базата, използвах 5,6К, което мисля че не е фатално. Резистора към светодиода го елиминирах, защото използвам 3V LED диод от самата изгоряла лампа.
За транзистор използвах български 2Т6821, защото такъв ми попадна под ръка за теста на схемата.
И аз очаквах да заработи директно и само да се нагласи чувствителността на сработване .
Примерно с един фоторезистор, схемата тръгва, но интересно ми е защо не работи в класическият си вид. Ето я с NPN транзистор:
http://picbg.net/img.php?file=ede4c008a9484d96.JPG |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 17, 2017 18:19 Заглавие: |
|
|
| Ползвай транзистор с по-голямо усилване . Няколко елементарни измервания могат да ти изяснят къде е проблема, поне мултицет надявам се имаш ! |
|
|
 |
kalki Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 17, 2017 22:11 Заглавие: |
|
|
И за тези схеми ли да използвам мултицет?
Опре ли се до него направо ще изчисля своя схема.
Исках нещо бързо да налепя, все пак е градинска лампа .
Благодаря за насоките. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 18, 2017 7:55 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Ако схемата ти е изпълнена точно- би трябвало PNP транзистора да се отпушва при нулево напрежение на панела, тоест на тъмно | - не точно, фотоклетките са диоди. Откъде ще мине базовия ток та да се отпуши транзистора? Да не говорим, че на две клетки бял светодиод я замижи, я не... |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 18, 2017 8:36 Заглавие: |
|
|
| kalki, oпитай в схемата с PNP транзстора да свържеш паралелно на слънчевата клетка един резистор 10k. |
|
|
 |
kalki Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 18, 2017 23:09 Заглавие: |
|
|
Точно това ми беше идеята още в началото, а именно че схемата не е пълна и какво трябва да се добави (коригира), за да сработи.
Благодаря за съвета. С резистора всичко си работи перфектно . |
|
|
 |
|