| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
atanaspachov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 27, 2017 10:15 Заглавие: Влошен звук на Denon DRA-425 |
|
|
Проблема се състои в това, че усилвателя изведнъж звукът се промени, след пускане на ВЧ тон на високо волуме, по немарливост от моя страна, и изгаряне на пищялки.Звукът Стана плосък, със някакви странни високи, басът стана отвратителен и т.н.
Като го закачих на осцилоскоп, видях че доста стръмно реже всичко от 15 кхц нагоре, както и постепенно от 5кхц надолу. Като говорим за сериозно рязане. На 15 кхц ако дава 82Vpp, на 20kHZ дава 32Vpp, като от 15 нагоре пада рязко. В момента го слушам през еквалайзер, и свири ставащо, през него, но ми се ще да разнищя какво му е повредата.
Тока на покой е в норма, правотоковият режим и изходният офсет също, проверих и съм твърдо убеден че няма никакво самовъзбуждане. Разделителният кондензатор ме съмнява да е от него.
Презапоих потенциометрите на баксандаловия тонкоректор, че и без това имаше студени спойки. Нямаше промяна.
Всичките мощни емитерни резистори и елементи около крайното са здрави. А и няма някакви симптоми за такова нещо, усилвателя си свири с часове, офсета е нормален, абсолютно студен е, просто звукът му е ужасен.
Резистора на бушерото и той е здрав.
Пробвано е да се пусне сигнал по кабела на потенциометъра, същият звук вади.
Схемата му я има в Hifi-engine. Няма да я качвам в DOX, защото ще ме баннат от там. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 27, 2017 12:09 Заглавие: |
|
|
82Vpp са ти над 400 вата върху 8 ома! При обявени 60 вата това по никакъв начин няма как да се получи.
Сигурен ли си, че измерваш както трябва? |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юни 27, 2017 12:35 Заглавие: |
|
|
82V му е размаха, от горният край на положителният период до долният край на отрицателният период. RMS стойността е към 29V. До толкова го бях усилил, по време на теста.
Изправените захранващи за крайното при тоя усилвател са 49-0-49. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 27, 2017 13:44 Заглавие: |
|
|
| Какво има свързано на изхода при измерването? |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 27, 2017 14:29 Заглавие: |
|
|
| atanaspachov написа: | | ... при тоя усилвател са 49-0-49. | ...зависи от мрежовото напрежение. Тука имаш Сервизен Мануал > http://manualmachine.com/denon/dra-625-dra-425/ Дано се справиш!
...
четох ти блога .... леле  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юни 27, 2017 14:39 Заглавие: |
|
|
е, бил съм малък
Захранващите на крайното ги споменах, защото @стефанов горе се учуди, че вади 82Vpp.
И в сервизното е г/д толкова - 33.6 към среден край, получава се към 47.
При нас мрежовото е винаги над 230, а старите усилвател са изчислени за 220.
По време на меренето беше закачен само осцилоскопа.
Проверих с осцилоскопа как изкарва сигнала след входните ключове 4966, като го закачих на TAPE 1 REC и всички честоти си ги изкарва наравно с другите.
Откъде идва това рязане от 15+kHz и под 5kHZ не мога да разбера. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 27, 2017 18:21 Заглавие: |
|
|
Няма нужда да мериш АЧХ на максимална мощност. Свържи резистор 4 или 8 ома 20-30W на изхода . Работи при изходна мощност около 10-15W. Убеди се , че корекциите са изключени ( режим Direct , ако го има ).
Провери с осцилоскопа на входа на крайното стъпало. Направи го са двата канала поотделно. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 27, 2017 20:15 Заглавие: |
|
|
| ststefanov написа: | 82Vpp са ти над 400 вата върху 8 ома! При обявени 60 вата това по никакъв начин няма как да се получи.
Сигурен ли си, че измерваш както трябва? |
Това по каква формула го сметна, аз получавам 106W, напрежението Upp на втора, върху 8 пъти товара, това е формулата ! С този Баксандал , в обратната връзка на стъпалото- провери както ти казаха колегите, как е сигнала на входа преди него и някой потенциометър да не е прекъснал в него ! |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 27, 2017 20:34 Заглавие: |
|
|
| Сега видях в схемата, че корекцията е в обратната връзка на крайното стъпало. Потърси начин - обикновено има връзка за разпояване за да я откачиш и мериш без нея. |
|
|
 |
|